Γενίκευση του ελέγχου «πόθεν έσχες»

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αγωνίζονται για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις για την ομαλή λειτουργία τους. Οι περισσότερες όμως δεν τα καταφέρνουν και γι’ αυτόν τον λόγο έχουμε συνέχεια λουκέτα, αύξηση της ανεργίας και περιορισμό των φορολογικών εσόδων του κράτους. Για την επίτευξη δημοσιονομικής ισορροπίας απαιτείται ο σεβασμός στη φοροδοτική ικανότητα των φορολογουμένων, ως πρώτο μέτρο, και παράλληλα η φορολόγηση της μερίδας αυτής της ελληνικής κοινωνίας που φοροδιαφεύγει συστηματικά, όπως, π.χ., γιατροί, δικηγόροι και πολλές άλλες κατηγορίες. Η αύξηση των εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία δεν είναι παρά μια συγκαλυμμένη φορολόγηση στους μικρομεσαίους κυρίως, που έχουν στεγνώσει από την πληρωμή φόρων και εισφορών. Είναι γεγονός ότι το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας νοσεί αθεράπευτα. Τα βασικά αίτια είναι δύο. Το πρώτο είναι η εισφοροδιαφυγή και το δεύτερο είναι η συμπεριφορά του κράτους, δηλαδή της κυβέρνησης Τσίπρα, απέναντι σ’ αυτούς που έχουν φυγαδεύσει τον πλούτο της Ελλάδος στο εξωτερικό.

Ο ελληνικός λαός ψήφισε την αριστερή κυβέρνηση Τσίπρα με την ελπίδα ότι επιτέλους η διαφθορά θα παταχθεί και θα μπορέσει το κράτος να αντιμετωπίσει τις δημοσιονομικές ανισορροπίες. Αντ’ αυτού, οι περιβόητες λίστες παραμένουν χωρίς κανέναν έλεγχο τόσα χρόνια και στο μεταξύ καινούργιες λίστες προστίθενται, οι οποίες θα έχουν και αυτές την ίδια τύχη. Δυστυχώς, ο πρόεδρος των οικονομικών εισαγγελέων απεφάνθη ότι είναι αντισυνταγματική η ενέργεια της κυβέρνησης να διερευνήσει το «πόθεν έσχες» όλων αυτών των καταθέσεων και να πορευτεί ανάλογα.

Ο αντιπρόεδρος συμφώνησε μαζί του, ενώ πέντε δικαστές απεχώρησαν, προς τιμή τους. Ο έλεγχος του «πόθεν έσχες» δεν είναι αντισυνταγματικός. Το Σύνταγμα δεν προστατεύει τους «κατέχοντες» χωρίς κανέναν έλεγχο. Κυρίως, δε, την εποχή αυτή, που η κυβέρνηση δεν μπορεί να καλύψει τις βασικές ανάγκες του κράτους και της οικονομίας.

Η διαδικασία ελέγχου προχωρεί βραδέως μέχρις ότου δεν θα μπορέσουν να βρουν άκρη με τις εταιρείες και με τη νομιμότητα των υπέρογκων αυτών καταθέσεων. Η κυβέρνηση εκλιπαρεί τους δανειστές μας να δώσουν μια βοήθεια στήριξης της οικονομίας ύψους 1 δισ. ευρώ, όταν υπάρχουν 12,5 δισ. ευρώ σε καταθέσεις Ελλήνων, τις οποίες και δεν μπορεί να αξιοποιήσει. Η κατάσταση αυτή παρατηρείται μόνο στην Ελλάδα, αφού στα άλλα κράτη τα χρήματα από τις λίστες σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα επιστράφηκαν και φορολογήθηκαν στις χώρες από τις οποίες εξήλθαν τα κεφάλαια αυτά.

Οι αποφάσεις γύρω από τη συνταγματικότητα μιας ενέργειας πρέπει να είναι περισσότερο προσεγμένες. Και στο τωρινό μας θέμα προσωπικά φρονούμε ότι το ισχύον Σύνταγμα της χώρας μας δεν είναι ποτέ δυνατόν να υπερασπίζεται τους παρανόμως κατέχοντες περιουσιακά στοιχεία. Ούτε άμεσα ούτε, έστω, έμμεσα.


Σχολιάστε εδώ