Ανησυχεί την κυβέρνηση το «μέτωπο» δικηγόρων, μηχανικών και γιατρών

Σε σύσκεψη των υπουργών Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, αποφασίστηκε η σύσταση μεικτής τεχνικής επιτροπής του υπουργείου Εργασίας, του υπουργείου Οικονομικών, εκπροσώπων φορέων των ανεξάρτητων απασχολούμενων (γιατρών, μηχανικών, δικηγόρων) και του Οικονομικού Επιμελητηρίου προκειμένου να μελετήσει και να διατυπώσει προτάσεις για τον εξορθολογισμό της εισφοροδοτικής ικανότητας των ανεξάρτητων απασχολουμένων στο πλαίσιο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που προωθεί η κυβέρνηση.

Να θυμίσουμε ότι από την Παρασκευή ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος άφησε ορθάνοιχτο παράθυρο για χαμηλότερες εισφορές. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε μειώσεις εισφορών για τους εργαζόμενους με «μπλοκάκι». Έτσι, οι εισφορές για τη συγκεκριμένη κατηγορία μισθωτών θα κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα με τους υπόλοιπους. Επομένως, 6,5% των εισφορών θα επιβαρύνουν τον εργαζόμενο και το υπόλοιπο 13,5% τον εργοδότη του.

Στον μέχρι τώρα σχεδιασμό της κυβέρνησης προβλέπεται οι ελεύθεροι επαγγελματίες να πληρώνουν εισφορές με βάση το εισόδημα και όχι με κλίμακες που ανά διαστήματα αυξάνουν ανεξάρτητα από αυτό, επομένως το 20% που ισχύει για τους μισθωτούς θα ισχύει και για τους επαγγελματίες.

Ωστόσο, για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες και τους νέους επιστήμονες εξετάζεται, για τα επόμενα τρία χρόνια, η κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία να είναι αυτή που προβλέπεται και για τους αγρότες. Δηλαδή να λαμβάνονται ως κριτήριο τα 468 ευρώ μηνιαίο εισόδημα, επί του οποίου θα υπολογίζεται 20% εισφορά, ήτοι 93 ευρώ εισφορά τον μήνα.

Τέλος, όσον αφορά ειδικά τους αγρότες, η αύξηση των εισφορών στο 20% θα γίνει σταδιακά μέχρι το 2017.


Σχολιάστε εδώ