Αγρόν ηγόρασαν… για τους ομογενείς

Αναφέρει ότι «πάμπολλοι ομογενείς μας δεν προβαίνουν στις απαιτούμενες διαδικασίες λόγω μακρινής απόστασης από την πρεσβεία ή το προξενείο (εάν υπάρχει). Έτσι η μετακίνησή τους για σύνταξη πληρεξουσίου, συμμετοχή στην αποδοχή κληρονομίας, κ.λπ., είναι χρονοβόρα και πολυέξοδη, με αποτέλεσμα τη διαιώνιση εκκρεμοτήτων, που πολλές φορές οδηγούν ακόμα και σε απώλειες εσόδων».

Σωστές οι προτροπές του αρχιπλοιάρχου από τη Χίο.

Δυστυχώς, ως κράτος, τους ομογενείς μας τους έχουμε ξεχάσει, τους έχουμε περιφρονήσει σε όλα τα επίπεδα. Ίσως τους θυμηθούμε εάν ποτέ γίνει πραγματικότητα η επιστολική ψήφος.

Για να είμαστε δίκαιοι, ο νυν γ.γ. Απόδημου Ελληνισμού Μιχάλης Κόκκινος κάνει φιλότιμες προσπάθειες. Για το δε Κτηματολόγιο, την τελευταία πενταετία, οι εκτός συνόρων ιδιοκτήτες κοιμούνται (άθελά τους) τον ύπνο του δικαίου, αφού κανείς δεν μπαίνει στον κόπο να τους ενημερώνει συστηματικά.

Εδώ που φτάσαμε, η μόνη ελπίδα μας είναι η σωστή αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας, έτσι ώστε (και) οι Έλληνες της διασποράς να μην έχουν ανάγκη κανέναν και από το σπίτι η το γραφείο τους να προστατεύουν την ακίνητη περιουσία τους δηλώνοντάς τη μέσω διαδικτύου στο Κτηματολόγιο.

***

Ευαγγελισμοί… του Αποστόλου

Για μια ακόμη φορά το κράτος, διά του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, θέλει να… καταγράψει την ακίνητη περιουσία του (που ξεπερνάει το ένα εκατομμύριο στρέμματα) και να αξιοποιήσει τη γη, ενοικιάζοντάς τη μακροχρόνια, έναντι χαμηλού αντιτίμου, σε νέους αγρότες ή αγροτικούς συνεταιρισμούς. Ο στόχος είναι η μείωση του κόστους παραγωγής αλλά και η επιστροφή των νέων στην ύπαιθρο, εάν υπάρχει φυσικά κεφάλαιο, εκπαίδευση και οι κατάλληλες αγροτικές εκτάσεις. Επίσης, ίσως δοθεί και μια λύση στη νομιμοποίηση καταπατημένων εκτάσεων, έναντι αποζημίωσης του Δημοσίου. Όμως, ρωτάμε εμείς, τι νόημα έχουν όλες αυτές οι εξαγγελίες εάν δεν ολοκληρωθεί το Κτηματολόγιο και οι δασικοί χάρτες;

***

Ούτε νόμιμο ούτε ηθικό…

Πριν από τρεις μήνες γράψαμε περί ασυμβίβαστου του προέδρου και του αντιπροέδρου του ΔΣ του Κτηματολογίου και… απάντηση δεν λάβαμε. Το θέμα πήγε στη Βουλή και εκεί η απάντηση ήταν… μισή και ενοχική, αφού το υπουργείο Παιδείας επιβεβαίωσε το «ΠΑΡΟΝ» ότι τα δύο μέλη του ΔΣ αμείβονται παράνομα από το Πολυτεχνείο σχεδόν επί μισό έτος. Σήμερα ξαναρωτάμε… καλοπροαίρετα. Υπάρχει μέλος του ΔΣ του Κτηματολογίου το οποίο συμμετέχει σε μεγάλη εταιρεία πληροφορικής χωρίς να το έχει αναφέρει στην πολιτική ηγεσία που το διόρισε; Κι αν ναι, παίρνει έργα από το Δημόσιο; Δεν είναι νομικό και ηθικό ασυμβίβαστο αυτό; Πόσω μάλλον εάν δρομολογούνται απευθείας αναθέσεις…

***

Τα εν οίκω εν Δήμω…

Τέλος, για να… «φλερτάρουμε» λίγο με την εξ αριστερών μας έγκυρη στήλη, θα ρωτήσουμε το εξής: Αληθεύει ότι προ πενταετίας είχε ασκηθεί ποινική δίωξη για εσχάτη προδοσία στην τότε διοίκηση του Κτηματολογίου; Το θέμα, που είχε προκαλέσει πανικό στο υπουργείο Άμυνας, ήταν πως το Κτηματολόγιο, μέσω της ιστοσελίδας του, είχε κάνει… «δώρο» στους απανταχού εχθρούς μας όλες τις θέσεις στρατιωτικού ενδιαφέροντος (στρατόπεδα, αποθήκες πυρομαχικών, στρατιωτικά αεροδρόμια κ.λπ.), δείχνοντας με ακρίβεια χιλιοστού τις συντεταγμένες όλων των εγκαταστάσεων αυτών.

Μήπως γνωρίζει, λοιπόν, ο στρατιωτικός συντάκτης αν έγινε τελικά αυτή η ποινική δίωξη και αν αποδόθηκαν ευθύνες ή αν ακόμα… τις ψάχνουν;


Σχολιάστε εδώ