Όλα τα μεγάλα και τα σημαντικά τα πετύχαμε ενωμένοι!

Οριοθετώντας τους στόχους για το 2016, επισήμανε ότι «έχουμε χρέος να αφήσουμε πίσω μας, το συντομότερο δυνατό, την εφιαλτική περίοδο της κοινωνικής και οικονομικής κρίσης, η οποία έχει πλήξει κυρίως τον κοινωνικό ιστό» και «να βρούμε ξανά τον δρόμο της ελπίδας, της αισιοδοξίας, της ανάπτυξης και της προόδου, αποκαθιστώντας ταυτοχρόνως τους επικινδύνως διαβρωμένους του κοινωνικού κράτους δικαίου». Ο κ. Παυλόπουλος εμφανίσθηκε αισιόδοξος για το μέλλον: «Να είστε βέβαιες και βέβαιοι», τόνισε, «ότι την αποστολή αυτή θα τη φέρουμε σε πέρας αποδεικνύοντας στην πράξη, για μίαν ακόμη φορά, τη δύναμη και την αποφασιστικότητα των Ελλήνων, ιδίως σε χαλεπούς καιρούς. Και θα τη φέρουμε σε πέρας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης».

Αναφερόμενος στα μείζονα εθνικά θέματα, ο κ. Παυλόπουλος έστειλε σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι παρά τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζουμε ως λαός και ως έθνος «ουδόλως υποστέλλουμε, ούτε κατά κεραία, τη σημαία υπεράσπισης των εθνικών μας δικαίων, όπως αυτά θεμελιώνονται πάνω στη συμπαγή βάση της ιστορίας και του δικαίου, ευρωπαϊκού και διεθνούς». Όσον αφορά την Τουρκία είπε ότι η Ελλάδα επιθυμεί και στηρίζει την ευρωπαϊκή της προοπτική υπό τον απαράβατο και αυτονόητο όρο ότι εκείνη θα σέβεται με συνέπεια και στο ακέραιο τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Σχετικά με τα Σκόπια σημείωσε ότι η Ελλάδα επιθυμεί την πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων, χαρακτήρισε όμως αδιανόητο η γειτονική χώρα να διεκδικεί όνομα το οποίο, πέραν της χονδροειδούς παραχάραξης της Ιστορίας, αποπνέει αλυτρωτισμό και αφήνει ανοιχτά ζητήματα (συνόρων, μειονοτήτων κ.ά.). Για το Μεταναστευτικό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι η Ελλάδα, όχι με δική της ευθύνη, βρίσκεται στη δίνη μιας προσφυγικής τραγωδίας, αλλά παρά τα τεράστια δικά της οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα την αντιμετωπίζει καταπώς ταιριάζει στον πολιτισμό και την ιστορία της. Χαρακτήρισε, ωστόσο, αναγκαία και επιβεβλημένη την αλληλεγγύη των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και την άσκηση πιέσεων προς την Τουρκία προκειμένου να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Κλείνοντας το πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι για την επίτευξη των μεγάλων εθνικών στόχων της χώρας μας είναι απαραίτητη κι επιβεβλημένη η αρραγής ενότητα και ομοψυχία των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων, με σεβασμό πάντα στα επιμέρους πολιτικά χαρακτηριστικά και τις αντίστοιχες επιλογές καθεμιάς εξ αυτών (των δυνάμεων). Υπενθύμισε μάλιστα ότι η Ιστορία έχει αποδείξει ότι «τα μεγάλα και σημαντικά τα επιτύχαμε ενωμένοι», ενώ «ο διχασμός, και δη σε κρίσιμες περιόδους, μόνον ανεπανόρθωτα δεινά κυοφόρησε για τον τόπο και τον λαό μας».

***

«Η Ελλάδα, παρά την κρίση, είναι εδώ»…

…υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος με αφορμή την επιστολή 15 βραβευμένων με Νόμπελ επιστημόνων, που εκφράζουν την αλληλεγγύη τους προς τη χώρα μας και δίνουν έμφαση στις συνέπειες που έχει η παρατεταμένη πολιτική λιτότητας. Η επιστολή εστάλη προς τους προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ. Κλ. Γιούνκερ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μ. Σουλτς.

Τονίζουν μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα διαθέτει σημαντικότατο επιστημονικό δυναμικό και ότι δεν είναι δυνατόν η πολιτική λιτότητας και η κρίση να είναι σε βάρος της έρευνας, της τεχνολογίας και γενικότερα της επιστήμης.

Στη διάρκεια της συνάντησής του με τον αναπληρωτή υπουργό Παιδείας Κ. Φωτάκη, ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στη σημασία της επιστολής, δεσμεύτηκε δε ότι θα υποστηρίξει την πρωτοβουλία που έχουν αναλάβει οι 15 Νομπελίστες θέτοντας το θέμα σε όλες τις επισκέψεις του στο εξωτερικό και στις συναντήσεις που θα έχει με ηγέτες και άλλους επιφανείς παράγοντες. Κατά την επίσκεψή του μάλιστα στη Γερμανία θα επιδιώξει να συναντήσει τον καθηγητή Χ. Χάουσεν, ο οποίος είναι ένας από τους 15 που έχουν υπογράψει την επιστολή.

***

Αναγκαία η συνεννόηση των κομμάτων στα μεγάλα ζητήματα του έθνους – Δήλωσε ο Παυλόπουλος

Πρόθυμος να συμβάλει με αποφασιστικό τρόπο ώστε να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ της κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης σε κρίσιμα θέματα, όπως το Ασφαλιστικό και το Προσφυγικό, δηλώνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Στη διάρκεια συνομιλίας που είχε με τους δημοσιογράφους στο περιθώριο των πρωτοχρονιάτικων εκδηλώσεων στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι «ομόνοια των πολιτικών δυνάμεων δεν σημαίνει και προτροπή για συγκυβέρνηση αλλά συνεννόηση στα μεγάλα ζητήματα του έθνους».

Διευκρίνισε ότι δεν μιλάει για επιμέρους νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης αλλά για θέματα που άπτονται της πορείας του τόπου, έφερε δε ως παράδειγμα τη συμφωνία που επετεύχθη το καλοκαίρι με τους δανειστές και εγκρίθηκε από τη Βουλή με τις ψήφους 220 βουλευτών.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε ότι η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών δεν είναι δική του αρμοδιότητα αλλά του πρωθυπουργού, αφού είναι εκείνος που πρέπει να αναλάβει την πρωτοβουλία. Ερωτώμενος για το αν μπορεί να υπάρξει συνεννόηση για το Ασφαλιστικό είπε χαρακτηριστικά: «Αν το θελήσουν, εγώ είμαι εδώ».

Ο κ. Παυλόπουλος εμφανίσθηκε αισιόδοξος ότι εντός του Ιανουαρίου θα ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση από τους «θεσμούς», οπότε η χώρα μας θα μπορέσει να απαιτήσει από τους ευρωπαίους εταίρους αυτά που της αναλογούν.


Σχολιάστε εδώ