Των φρονίμων (ιδιοκτητών) τα παιδιά…

1) Βρείτε και τακτοποιήστε όλα τα έγγραφα που αφορούν τα ακίνητά σας, ιδίως συμβόλαια, πιστοποιητικά και τοπογραφικά. Ό,τι δεν έχετε, συλλέξτε το σε… ανύποπτο χρόνο, για να αποφύγετε ουρές και άγχος όταν χρειαστούν.

2) Εντοπίστε δωρεάν τα κτήματά σας, ιδίως στην περιφέρεια και κυρίως όπου δεν υπάρχουν οδοί μέσω της τεχνολογίας και του διαδικτύου. Μπορείτε να δείτε όλη την όμορφη χώρα μας από ψηλά, να εστιάσετε στα δικά σας ακίνητα, να τα οριοθετήσετε και να εκτυπώσετε τον χάρτη.

3) Μία-δύο φορές τον χρόνο επικοινωνήστε με το Κτηματολόγιο και ρωτήστε ξεχωριστά για κάθε περιουσιακό σας στοιχείο, εάν έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα κτηματογράφησης ή πότε θα ενταχθεί.

4) Εάν υπάρχουν συνιδιοκτήτες, άλλοι κληρονόμοι ή ακόμα και… γείτονες που μπορεί να «επηρεάσουν» την ακίνητη περιουσία σας, φροντίστε να έχετε επαφή μαζί τους, ιδίως εάν βρίσκονται στο εξωτερικό, και ενημερώστε τους για το Κτηματολόγιο. Ο λόγος είναι ότι ο κάθε ιδιοκτήτης κάνει ξεχωριστή δήλωση για κάθε περιουσιακό του στοιχείο, ακόμα και αν υπάρχουν κι άλλοι που έχουν δικαιώματα επί αυτών.

***

Δηλώνουν… «φοροφοβικοί»

Δύο στους τρεις δεν δηλώνουν (προς το παρόν) την ακίνητη περιουσία τους στο Κτηματολόγιο. Για τον λόγο αυτό, παρατείνεται έως τις 12 Φεβρουαρίου η συλλογή δηλώσεων σε περιοχές των Σερρών και του Έβρου καθώς και -για τελευταία φορά- σε περιοχές της Σπάρτης, της Καλαμάτας και της Μεσσήνης (έως τις 17 Φεβρουαρίου). Συνεχίζεται επίσης η κτηματογράφηση στο Κιλκίς και την Παιονία μέχρι τις 20 Ιανουαρίου και στην Αίγινα μέχρι τις 2 Φεβρουαρίου. Κατοχυρώστε την ιδιοκτησία σας στο αρμόδιο γραφείο κτηματογράφησης, καθημερινά (ώρες γραφείου) και κάθε Τετάρτη μέχρι τις 20:00 ή ηλεκτρονικά μέσω του www.ktimatologio.gr. Καλού κακού, καλέστε και το 2106505600.

***

Όνειρο… χειμερινής νυκτός

Συνεχίζεται εις βάρος όλων η (δια)μάχη μεταξύ των αναδόχων του Κτηματολογίου, οι οποίοι την τελευταία διετία έχουν διχαστεί. Οι μεν «ρεαλιστές» προτείνουν ένα φθηνότερο και αποτελεσματικότερο Κτηματολόγιο, με τη χρήση του διαδικτύου και τη σύζευξη με το υπουργείο Οικονομικών και το Περιουσιολόγιο. Οι δε «αμετανόητοι» θεωρούν πως αυτό είναι «έκπτωση στην ποιότητα» και επιμένουν στις ίδιες οπορτουνιστικές λογικές που τελμάτωσαν το έργο, αφού δεν πρόκειται να βρεθεί μισό δισ. ευρώ για την ολοκλήρωσή του. Ταυτόχρονα, στο υπουργείο Περιβάλλοντος αρχίζουν και συνειδητοποιούν ότι εάν αφαιρεθούν οι δασικοί χάρτες από το Κτηματολόγιο, θα χαθεί χρόνος αλλά και ευρωπαϊκά χρήματα και… το ξανασκέφτονται.

***

Αντί να το τελειώσουν, το… «αποτελείωσαν»

Στην εκπνοή του χρόνου έδωσαν τη χαριστική βολή στο Κτηματολόγιο, αφού «σάρωσαν» και τα τελευταία… «ψιλά» του κρατικού φορέα. Με το ΦΕΚ (Β’ 2866) που εκδόθηκε στις 29 Δεκεμβρίου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης κάλεσε το Κτηματολόγιο (αλλά και όλους τους κρατικούς φορείς) να καταθέσουν στην Τράπεζα της Ελλάδος όσα διαθέσιμα είχαν… περισσέψει στις εμπορικές τράπεζες. Επικαλέστηκαν την ανάγκη να… «εξορθολογιστεί η διαχείρισή τους και να διευκολυνθεί η παρακολούθηση του ενιαίου λογαριασμού που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος». Το κωμικοτραγικό είναι ότι ζήτησαν και τα… υπόλοιπα των ΚΨΜ, δηλαδή των κυλικείων του Στρατού. Άντε, φέτος και τα παγκάρια…


Σχολιάστε εδώ