Το στοίχημα του Τσίπρα για τις συντάξεις

Η κρισιμότητα του θέματος σήμανε συναγερμό στο Μαξίμου όλη την προηγούμενη εβδομάδα και αποτέλεσμα των πυρετωδών διεργασιών είναι η διαμόρφωση μιας διπλής γραμμής άμυνας.

Σύμφωνα λοιπόν με αυτή, η πρώτη γραμμή άμυνας, όπως αυτή καθορίστηκε από τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα και διέρρευσε αμέσως μετά τη συνάντηση, παραμονή Πρωτοχρονιάς, με τον υπουργό Εργασίας Γ. Κατρούγκαλο (αλλά και έπειτα από αλλεπάλληλες συσκέψεις στο Μαξίμου με τη συμμετοχή και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη), περιλαμβάνει σειρά χρηματοδοτικών παρεμβάσεων και ενισχύσεων και καμιά μείωση των συντάξεων, κύριων και επικουρικών! Στη διαμόρφωση της συγκεκριμένης γραμμής έχει συμβάλλει με μελέτες και στοιχεία ο Σ. Ρομπόλης, γνώστης του Ασφαλιστικού, που χαίρει της εκτίμησης των Αλ. Τσίπρα και Γ. Δραγασάκη.

Συγκεκριμένα, με βάση το πρώτο σχέδιο ή την πρώτη γραμμή άμυνας της κυβέρνησης, το ποσό των 650 εκατ. ευρώ που υπολείπεται προκειμένου να κλείσει το χρηματοδοτικό κενό της διετίας 2015-2016 θα προέλθει από αύξηση των εργοδοτικών εισφορών κατά 1,5 μονάδα και των εργατικών εισφορών κατά 0,5%. Επίσης, αν χρειαστεί, και προκειμένου να μην υπάρξει κάποιο κενό, στην κυβέρνηση έχουν αποφασίσει την επιβολή μικρού φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών από ένα ποσό και πάνω.

Τι προβλέπει η συμφωνία…

Επιχειρηματολογώντας για τη συγκεκριμένη θέση, κι ενώ οι δανειστές και κυρίως το ΔΝΤ ζητούν περικοπές για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, κυβερνητικοί παράγοντες επεσήμαναν στο «ΠΑΡΟΝ» ότι «η συμφωνία του Ιουλίου δεν υπαγορεύει ρητά μείωση των συντάξεων». Αναφέρει μάλιστα, ακόμα και για τις επικουρικές, την εξεύρεση ισοδύναμων μέτρων που θα αντικαταστήσουν την περιβόητη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος.

Υπενθύμιζαν δε τη ρητή δέσμευση του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα, ο οποίος είχε τονίσει: «Δεν θα προχωρήσουμε σε δωδέκατη συνεχή μείωση των συντάξεων. Στόχος της κυβέρνησης αναφορικά με το Ασφαλιστικό είναι να μην πληγούν περαιτέρω οι κατηγορίες που έχουν πληρώσει με το παραπάνω το μάρμαρο της κρίσης»…

Κλιμακωτές μειώσεις στις επικουρικές

Η δεύτερη γραμμή άμυνας της κυβέρνησης, στην περίπτωση που υπάρξει μείζον θέμα κατά τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, είναι πιο… διαλλακτική, ωστόσο και σε αυτήν την περίπτωση δεν κάνει πίσω στο θέμα των κύριων συντάξεων.

Η θέση αυτή περιλαμβάνει απόλυτη διασφάλιση των κυρίων συντάξεων, «από το οποίο δεν πρόκειται επ’ ουδενί να κάνουμε πίσω», όπως ανέφερε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Εργασίας, αλλά και διασφάλιση της μεγάλης πλειοψηφίας των επικουρικών συντάξεων.

Σύμφωνα με το σενάριο αυτό, δεν θα πειραχτεί καμιά επικουρική σύνταξη μέχρι τα 170 ευρώ (αφορά το 65%-70% των δικαιούχων) και θα υπάρξουν κλιμακωτές μειώσεις από εκεί και πάνω. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα 170 έως τα 400 ευρώ οι μειώσεις θα κυμαίνονται μεταξύ 5% και 10%, ενώ πάνω από τα 400 ευρώ οι μειώσεις των επικουρικών θα αγγίξουν το 20%. Όπως υπολογίζουν στο κυβερνητικό επιτελείο, οι περικοπές αυτές θα καλύψουν τουλάχιστον το 50% του χρηματοδοτικού κενού και εκτιμώνται γύρω στα 350 εκατ. ευρώ.

Εναλλακτικές προτάσεις

Η κυβερνητική πρόταση θα είναι έτοιμη αύριο, Δευτέρα, και θα σταλεί στους δανειστές. Αφού τη μελετήσουν, θα έρθουν -πιθανότατα στις 8 του μήνα- προκειμένου να συζητήσουν με την ελληνική πλευρά. Στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι μέχρι τις 15 Ιανουαρίου να έχει επέλθει η συμφωνία και το σχετικό σχέδιο νόμου να κατατεθεί στη Βουλή και να ψηφιστεί έως το τέλος του μήνα.

Επειδή, πάντως, όπως έχει δείξει και η πρόσφατη Ιστορία, δεν είναι καθόλου βέβαιο πως οι εκπρόσωποι των δανειστών θα συμφωνήσουν με την πρόταση της κυβέρνησης, στο τραπέζι βρίσκονται και άλλες εναλλακτικές προτάσεις.

Όπως έχει αναφέρει κατ’ αποκλειστικότητα το «ΠΑΡΟΝ», η κυβέρνηση έχει επεξεργαστεί ποσοτικοποιημένη πρόταση που αποδεικνύει ότι με συγκεκριμένες παρεμβάσεις, θεσμικές και διαρθρωτικές, το ασφαλιστικό σύστημα μπορεί να γίνει βιώσιμο και αποτελεσματικό χωρίς μειώσεις συντάξεων. Στόχος, όπως έχουμε ήδη αναφέρει, είναι η πρόταση να ανταποκρίνεται στο σημείο αυτό της συμφωνίας, το οποίο δεν υποχρεώνει σε κάλυψη της μείωσης των δαπανών, ύψους 2,2 δισ. ευρώ για την επόμενη διετία, με μειώσεις συντάξεων.

Στην κατεύθυνση αυτή (να αποφευχθούν δηλαδή οι μειώσεις), η πρόταση της κυβέρνησης προς τους δανειστές αναφέρει ότι δρομολογούνται άμεσα τρεις καθοριστικές παρεμβάσεις και συγκεκριμένα:

1. Ένα ταμείο κύριας και επικουρικής ασφάλισης με διακριτούς ξεχωριστούς λογαριασμούς για την επόμενη τριετία. Η συγκεκριμένη παρέμβαση θα διευκολύνει τη σύσταση, οργάνωση και λειτουργία ενός φορέα είσπραξης των εισφορών για όλο το ασφαλιστικό σύστημα. Με αυτόν τον τρόπο εκτιμάται ότι θα καταπολεμηθεί η εισφοροδιαφυγή, που σήμερα υπολογίζεται στα 4 δισ. ευρώ τον χρόνο.

2. Διαμόρφωση ενός νέου αποθεματικού κεφαλαίου και ενίσχυσή του με νέους πόρους. Σε αυτόν τον «κουμπαρά» θα μπορούσαν να κατευθυνθούν μια σειρά πόροι από συγκεκριμένες πηγές, όπως τυχερά παιχνίδια, πρόστιμα πάσης φύσεως, κρατικές προμήθειες, μέρος του τιμήματος από τις αποκρατικοποιήσεις, πόροι από τις συμβάσεις παραχώρησης δημοσίων έργων.

3. Ορθολογική και αποτελεσματική αξιοποίησή του ειδικού επενδυτικού φορέα για την αξιοποίηση της περιουσίας των ταμείων. Είναι εφικτό να εξασφαλιστούν νέοι πόροι, τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ τον χρόνο, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι μελλοντικές ανάγκες του Ασφαλιστικού.


Σχολιάστε εδώ