Τέρμα τα βύσματα στον Στρατό

Αναφερόμαστε στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή και αφορά ένα νέο σύστημα για τις μεταθέσεις των στρατεύσιμων. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, προβλέπεται υποχρεωτική θητεία για όλους τους οπλίτες σε μονάδες επιχειρησιακής εκπαίδευσης και σύστημα μοριοδότησης. Και μετά το τέλος της βασικής εκπαίδευσης οι οπλίτες θα τοποθετούνται: Στον Στρατό Ξηράς, σε μονάδες στη Θράκη, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, των Δωδεκανήσων, της Κρήτης και της Μακεδονίας, καθώς και σε μονάδες προκάλυψης της μεθορίου της Ηπείρου, της Μακεδονίας και της Θράκης.

Στο Πολεμικό Ναυτικό, θα τοποθετούνται κατά προτεραιότητα σε πλοία, ναυστάθμους ή υπηρεσίες νησιών και μετά σε οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία, με βασικό κριτήριο τη στελέχωση. Οι στρατεύσιμοι που υπηρετούν στην Πολεμική Αεροπορία θα μετατίθενται σε μονάδες εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης και, μετά το πεντάμηνο, θα επιστρέφουν στους συγκεκριμένους νομούς με κριτήριο την επάρκεια στελέχωσης των υπηρεσιών.

Οι αποσπάσεις των οπλιτών δεν μπορούν να υπερβαίνουν τις 30 ημέρες, συν 15 επιπλέον (καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας), κάτι που θα γίνεται κατόπιν αιτιολογημένης απόφασης του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου. Με το νομοσχέδιο εισάγεται, επίσης, σύστημα μοριοδότησης, προκειμένου να εξασφαλίζεται η διαφάνεια στις μεταθέσεις και στις τοποθετήσεις. Τα κριτήρια είναι τέσσερα (υπηρεσιακά, οικονομικά, κοινωνικά, αντικειμενικά), ενώ εισάγεται και αρνητική μοριοδότηση για τους οπλίτες που υποπίπτουν σε πειθαρχικά παραπτώματα.

Θα κλείσουμε όπως ξεκινήσαμε. Ελπίζουμε και ευχόμαστε τα πολύ σωστά που προβλέπει το νομοσχέδιο να ισχύσουν για όλους όσοι θα πάνε να υπηρετήσουν την πατρίδα και δεν θα υπάρχουν οι γνωστές εξαιρέσεις για τα παιδιά των «κολλητών», κάθε είδους και κατηγορίας, για τα «δικά τους παιδιά», που θα αποσπώνται στα γραφεία των υπουργών και των αρχηγών ή σε θέσεις όπου δεν χρειάζεται να είσαι παρών. Με δυο λόγια, ότι με την ψήφιση του νομοσχεδίου θα μπει τέλος στα βύσματα.

***

Κατάργηση των Εθνικών Στρατών θέλει ο Σόιμπλε! – Προτείνει τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Στρατού – Ένα ακόμη βήμα για την απώλεια της εθνικής κυριαρχίας

• Πονηρός ο… βλάχος! Δεν λέει να ξεφύγει από το γερμανικό DNA, που δύο φορές βύθισε στο αίμα τον κόσμο και άφησε πίσω του ερείπια… Ο Σόιμπλε ζει με μοναδικό στόχο το πώς θα διασφαλίσει την παντοκρατορία της Γερμανίας. Προϋπόθεση για αυτό, όμως, είναι τα κράτη-μέλη της ΕΕ να χάσουν την εθνική τους κυριαρχία, την οποία υπερασπίζονται οι Ένοπλες Δυνάμεις τους. Επομένως, αν καταργηθούν οι Εθνικοί Στρατοί, το όραμα του Σόιμπλε μπορεί να στεριώσει.

Τι σκέφθηκε; Τη δημιουργία κοινού Ευρωπαϊκού Στρατού, κάτι που σημαίνει κοινή κυριαρχία στο στρατιωτικό επίπεδο. «Οι πόροι που ξοδεύουμε για τους 28 Εθνικούς Στρατούς μας θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν πολύ πιο αποτελεσματικά από κοινού», δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Καμία χώρα της ΕΕ, όμως, δεν φαίνεται να… τσιμπάει το δόλωμα που πέταξε και να επιλέγει την αυτοχειρία… Αλλά αυτό δεν έχει σημασία. Ο σπόρος έπεσε…

***

Σύρραξη προκάλεσε ο Καμμένος με τη στράτευση των γυναικών! – Δεν είναι, όμως, ο πρώτος που την προτείνει

Πολεμική ατμόσφαιρα δημιούργησε, στο πεδίο των πολιτικών συγκρούσεων, η αιφνιδιαστική πρόταση του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου για υποχρεωτική στράτευση όσων γυναικών διεκδικούν θέση σε Αστυνομία, Πυροσβεστική και Λιμενικό. Έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία και προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις σε όλα τα κόμματα, με πιο έντονες στον ΣΥΡΙΖΑ.

Βέβαια, ο κ. Καμμένος δεν διεκδικεί τα πρωτεία, αφού δεν είναι η πρώτη φορά που πέφτει στο τραπέζι μια τέτοια πρόταση.

Το 1977, ο τότε υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Αβέρωφ σε νομοσχέδιο που είχε καταθέσει προέβλεπε την εθελοντική κατάταξη των γυναικών στις Ένοπλες Δυνάμεις. Ο δε Γεράσιμος Αρσένης το 1994, που ήταν υπουργός Άμυνας, προανήγγειλε την εθελοντική στράτευση των γυναικών σε θέσεις διοικητικές, όπου απασχολούνται αξιόμαχοι φαντάροι. Μία ακόμη προσπάθεια έγινε το 1997, από την κυβέρνηση Σημίτη.

Το θέμα επανήλθε το 1997 από τον πρώην πρόεδρο της ΝΔ Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, ο οποίος πρότεινε την υποχρεωτική στράτευση των νέων (ανδρών και γυναικών) στα 18, γιατί έτσι θα άνοιγε μια νέα προοπτική στο σύστημα των ρυθμίσεων που αφορούν τη νεολαία, τις πανεπιστημιακές σπουδές και τις αναβολές για την κατάταξη των νέων.

Καμία πρόταση δεν ευδοκίμησε. Την ίδια τύχη έχει και η πρόταση του σημερινού υπουργού Άμυνας, αφού ακόμη και η ΝΔ αντέδρασε.

***

Και πάλι οι φρουρές των celebrities

• Που δεν λένε να μειωθούν… Η εξουσία είναι παχύδερμη και ενδιαφέρεται μόνο να μη θιγούν τα κεκτημένα της. Ενίοτε παράνομα…

• Μου γράφει ο ταξίαρχος ε.α. Κ. Ρ.: «Στο τεύχος του «NATIONAL GEOGRAPHIC» που είναι αφιερωμένο στον ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940-1941 αναγράφεται ότι όταν ο ιταλός πρεσβευτής Γκράτσι μετέβη στην οικία Μεταξά στην Κηφισιά για να επιδώσει το τελεσίγραφο, τη νύχτα της 28ης Οκτωβρίου, τη βρήκε φρουρούμενη από έναν χωροφύλακα.

• Παραδίπλα βρίσκεται σήμερα το σπίτι του πρώην πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά, ο οποίος ουδόλως ενοχλείται από τα τρία περιπολικά, με ανάλογο προσωπικό, που το φρουρούν και προκαλούν την αγανάκτηση των πολιτών. Και δεκατρία να απαιτήσει, ουδόλως πρόκειται να διασώσουν το εξαφανισμένο γόητρό του».

***

Honoris Causa

• Τ’ όνομά του, Νικόλαος Τασιάκος, ετών 101. Ήταν το τελευταίο επιζών μέλος του πληρώματος του θρυλικού υποβρυχίου «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ», που παραμονές Χριστουγέννων 1940 βύθισε στα στενά του Οτράντο τρία ιταλικά μεταγωγικά, πλήρη υλικών, προοριζόμενων για την Αλβανία.

• Απεβίωσε την 20.12.2015, ακριβώς 75 χρόνια μετά. Αιωνία του η μνήμη. Για να μην ξεχνιόμαστε.

***

Ευχές στη διάδοχο

• Της αποχωρούσης εισαγγελέως της Ομάδας των Αδιάφθορων κ. Πόπης Παπανδρέου, που άφησε εποχή. Είναι η κ. Σεμέλη Ζαπίδου, νέα και φέρελπις εισαγγελέας, η οποία έχει ήδη δώσει επιτυχείς εξετάσεις. Ενημερώνεται και ταχύτατα θα αναλάβει δράση.

• Καλή συνέχεια στην κ. Παπανδρέου, μαζί με τα συγχαρητήριά μας και καλή τύχη στην κ. Ζαπίδου.

***

Για να ευθυμήσουμε…

• Αυτός, λοιπόν, ο κ. Πίτερ Κόλεριτζ, συνεργάτης του κ. Λιακουνάκου στο Μονακό, φαίνεται ότι «κελάηδησε» αρκετά κατά την απολογία του σε τρεις εισαγγελείς.

• Αποκάλυψε, εκτός των άλλων, ότι εταιρεία συμφερόντων του κ. Γ. Καμάρη, HIGHWOOD (γράψετε Σμπώκος), απορρόφησε το 4% των «λαδωμάτων» της ERICSSON για τα ιπτάμενα ραντάρ EMBRAER. Αυτό το χρήμα επενδύθηκε για αγορά κτιρίων στην… Αγία Πετρούπολη, από τα οποία εισπράττουν παχυλά ενοίκια.

• Ο κ. Γ. Καμάρης κατέθεσε ότι ιδιοκτήτης του λογαριασμού ήταν ο κ. Ι. Σμπώκος και επέστρεψε ένα ποσό από τις μίζες, γι’ αυτό και δεν προφυλακίσθηκε. Ακούγεται, όμως, και κάτι άλλο. Ο κ. Γ. Κ. φαίνεται πρόθυμος να αναφερθεί και σε ποσά που εισέπραττε από εγχώριους «πελάτες», ιδίως για ΑΩ, για λογαριασμό Σμπώκου. Δεν άφηναν τίποτα να πέσει κάτω. Μερικοί άρχισαν να ανησυχούν σφόδρα.

***

Τα ελληνικά φτερά αγγίζουν καρδιές

• Έντονη ήταν η κοινωνική δράση της ΠΑ κατά τον μήνα Δεκέμβριο.

• Από 18 ως 20 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκαν επτά αεροδιακομιδές από Κέρκυρα, Σύρο, Ρόδο, Νάξο, Ηράκλειο, Γαύδο, Κεφαλονιά. Σώθηκαν ζωές.

• Στις 15.12 αεροπορικό κλιμάκιο με μικρή μπάντα ψυχαγώγησε τα «υπερήφανα γηρατειά» (όπως τα ονόμαζε κάποιος, κάποτε) του Γηροκομείου Αθήνας. Ανθρωπιά, συμπαράσταση.

• Στις 17.12 φιλοξενήθηκαν στη Λέσχη ΠΑ, στο ΓΕΑ, γονείς και παιδάκια (με προβλήματα νεοπλασίας) του συλλόγου «Η ΦΛΟΓΑ». Διασκέδαση, δώρα, μουσική, συμπαράσταση, τρυφερότητα.

• Συγχαρητήρια. Και του χρόνου.

***

Τα οπλικά συστήματα KARL GUSTAV

• Είναι μια ξεχασμένη υπόθεση, του 1999, που αφορά βλήματα του αντιαρματικού αυτού όπλου, που παρέλαβε δωρεάν ο ΕΣ από Γερμανία. Τα βλήματα αγοράσθηκαν κι εκεί έγινε το πανηγύρι. Και σ’ αυτό αναφέρθηκε ο Κάλεριτζ.

• Για περισσότερα θα σας ενημερώσω οσονούπω.

***

Ξαναλέμε: Έξω πάμε καλά

• Οι καλές ελληνικές ιδιωτικές εταιρείας που ασχολούνται και με την άμυνα, ανησυχούσες και αναπτυσσόμενες ακόμη περισσότερο, είχαν επιτυχίες στη μακρινή Ινδία, που δεν είναι εύκολη αγορά.

• Η ΘΕΩΝ επέτυχε, μετά μακράν προεργασία, συμφωνία επέκτασης της συνεργασίας της με την TATA POWER SED στα ηλεκτρονικά συστήματα. Από την ινδική εταιρεία θα χρησιμοποιηθεί το επίτευγμα της ΘΕΩΝ, δηλαδή ο πυρήνας θερμικής απεικόνισης (IR core). Έχουμε, δηλαδή, διείσδυση ελληνικής τεχνολογίας στην Ινδική, μια από τις κορυφαίες στον κόσμο!

• Η EPICOS COM ξεκινά συνεργασία με τη Συνομοσπονδία Ινδικών Αμυντικών Βιομηχανιών. Αρχίζει σύντομα τη χαρτογράφηση των 30 πρώτων.

• Καλή δουλειά και αξίζουν έπαινοι. Ο παρών, επισκεπτόμενος επισήμως την Ινδια, κ. Καμμένος θα «ευλογήσει» τις συμφωνίες.


Σχολιάστε εδώ