Ποια είναι η δίκαιη λύση;

Θα πρέπει η Αθήνα να έχει σαφή θέση για το τι θεωρεί ως δίκαιη λύση του Κυπριακού και τη θέση αυτή οφείλει να τη δηλώνει τόσο στην τουρκική πλευρά όσο και στον διεθνή παράγοντα. Το να «ποιεί την νήσσαν» δεν βοηθά. Το ίδιο έκανε και ο Κώστας Καραμανλής και τελικά δεν του βγήκε το «κόλπο».

Σε ό,τι αφορά τα γλυκανάλατα, στα όρια της γελοιότητας, χαριεντίσματα, σε κατάσταση ευθυμίας, των κ. Αναστασιάδη και Ακιντζί, με τις κοινές ευχές σε ελληνικά για τον κ. Ακιντζί και τουρκικά για τον κ. Αναστασιάδη, δεν υπάρχουν σχόλια. Απλώς ο Πρόεδρος της Κύπρου ας αναλογισθεί ότι σε λίγες ημέρες ίσως κληθεί να εξηγήσει σε σημαίνοντες παράγοντες ότι το κλίμα, που ο ίδιος συμβάλλει στη δημιουργία του, δεν ανταποκρίνεται και στην πρόοδο των συνομιλιών για το Κυπριακό, όπως όλοι έχουν σπεύσει να προεξοφλήσουν. Αλλά τότε θα είναι αργά.

***

Οργανώνονται…

Καμπάνια για τη συλλογή υπογραφών για τα «δικαιώματά τους» αποφάσισε να ξεκινήσει το μειονοτικό κόμμα ΚΙΕΦ, θέλοντας προφανώς να εκμεταλλευθεί το κλίμα που δημιουργήθηκε μετά την περίεργη επίθεση εναντίον των γραφείων του.

Η καμπάνια θα αφορά τις βασικές διεκδικήσεις, την πολιτική εκπροσώπηση (δηλαδή κατάργηση του πλαφόν του 3%), τη μειονοτική εκπαίδευση (την παράδοση δηλαδή των παιδιών της μειονότητας στο ελεγχόμενο από το προξενείο αναχρονιστικό σύστημα της μειονοτικής εκπαίδευσης, ώστε ποτέ να μην μπορέσουν να συμβιώσουν ομαλά στην ελληνική κοινωνία), την άρνηση της εθνικής ταυτότητας, το θέμα των μουφτήδων, των βακουφίων και του δικαιώματος του συνεταιρίζεσθαι.

«Στόχος μας είναι να ζούμε σε αυτή τη χώρα ως ισότιμοι πολίτες, να αποκτήσουμε όλα τα δικαιώματα που μας έχουν δοθεί με τη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923 και να υπηρετούμε την πατρίδα όπως κάθε έλληνας πολίτης.

Το κόμμα ΚΙΕΦ, με τη στήριξη του λαού, άρχισε καμπάνια συλλογής υπογραφών, για να δει η μειονότητα ακόμη καλύτερες μέρες.

Αν θέλετε τα παιδιά σας να ζήσουν καλύτερες μέρες!

Αν επιθυμείτε να ζήσετε ως ισότιμοι πολίτες σε αυτή τη χώρα!

Εάν θέλετε να επωφεληθείτε από τα δικαιώματα που δίνουν στη μειονότητα οι νόμοι και οι διεθνείς συνθήκες!

Εάν θέλετε να δηλώσετε πως κι εμείς υπάρχουμε στη χώρα και στην περιοχή αυτή!

Θα πρέπει να δώσετε απόλυτη ΔΥΝΑΜΗ και την υποστήριξή σας σε αυτήν την καμπάνια!

Να ξέρετε ότι

ΕΙΜΑΣΤΕ ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΟΙ ΟΤΑΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΩΜΕΝΟΙ!»

• Καταλαβαίνετε με πόσο απλό και προφανή τρόπο επιχειρούν οι τουρκόφρονες της Θράκης να καπελώσουν κάθε, δικαιολογημένη και μη, δυσαρέσκεια και απογοήτευση των μελών της μουσουλμανικής μειονότητας και να εμφανίσουν τον κάθε δυσαρεστημένο μουσουλμάνο πολίτη ως υποστηρικτή της καμπάνιας του τουρκισμού.

• Αυτό που ξεπερνά τα όρια όμως είναι η στάση του δημάρχου Μύκης και σκληροπυρηνικού στελέχους της μειονότητας Τζεμίλ Καπζά, ο οποίος μάλιστα έστειλε και επιστολή στο υπουργείο Παιδείας διαμαρτυρόμενος γιατί σε κάποια από τα νηπιαγωγεία του δήμου, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για τις γιορτές, υπήρξαν αναφορές και στον Άγιο Βασίλη.

• Είναι προφανές ότι ο Άγιος Βασίλης, ακόμη και στην Τουρκία, αφού έχει υπερβεί πια τον Χριστιανισμό, είναι πλέον σύμβολο της Πρωτοχρονιάς σε όλο τον κόσμο. Μόνο σε κάποιες σκληρές μουσουλμανικές χώρες, όπου ακούγονται ακόμη και κηρύγματα για απαγόρευση του εορτασμού των Χριστουγέννων από τους χριστιανούς, θα μπορούσε να διατυπωθεί ένα αίτημα όπως αυτό που έθεσε ο κ. Καπζά.

• Όπως ανέφερε στην επιστολή του που δημοσίευσε ο «Χρόνος»: «Ο Δήμος Μύκης αποτελείται από πολίτες αμιγώς μουσουλμάνους στο θρήσκευμα και οι επίσημες θρησκευτικές μας γιορτές είναι τα δύο μπαϊράμια και τα πέντε καντήλια. Σεβόμαστε τις θρησκευτικές γιορτές των συμπολιτών μας, χωρίς όμως να συμμετέχουμε σε αυτές. Επίσης η θρησκεία μας απαγορεύει την παρουσία και την επαφή μας με τον Άη Βασίλη. Για τους παραπάνω λόγους εκφράζουμε με έντονο τρόπο τη δυσαρέσκεια και την αντίθεσή μας σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, διότι θίγουν τη θρησκευτική μας ελευθερία, δεν συμβάλλουν στον αλληλοσεβασμό και σας ζητάμε όπως ενεργήσετε τα δέοντα, ώστε να μην επαναληφθούν τέτοιες εκδηλώσεις σε σχολεία του δήμου μας…».

Επέκταση προς τα νησιά…

Από τη Θράκη και η επομένη είδηση, καθώς, όπως αποκάλυψε η ιστοσελίδα tourkikanea.gr, ο υιός του νόμιμου μουφτή Σινίκογλου εξέπληξε δυσάρεστα με τις δημοσιεύσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Χωρίς να υπάρχει φυσικά η οποιαδήποτε αντίληψη «οικογενειακής ευθύνης», είναι πολύ ενοχλητικά όσα ο Φαϊσάλ Σινίκογλου έγραψε, καθώς σε αναφορά του για τις εδαφικές ρυθμίσεις της Λωζάννης λέει ότι «είναι ανάγκη να επεκταθούμε προς τα ανατολικά σε Μπατούμ και Τυφλίδα και προς τα δυτικά, στα νησιά, στη Δυτική Θράκη και στα Βαλκάνια».

Τι ακριβώς εννοεί ο έλληνας πολίτης Φαϊσάλ Σινίκογλου; Να επεκταθεί η Τουρκία δυτικά; Σε ποια νησιά; Σε ποια Θράκη;

• Ο κ. Σινίκογλου όμως έδωσε συνέχεια και με ανάρτηση που έχει τίτλο «Σουλτάνος Μωάμεθ ο Πορθητής», όπου φέρει το σκίτσο ενός οθωμανού τοξότη με φόντο την αλωμένη Αγιά Σοφιά, με τον εξής υπότιτλο: «Είμαστε εγγόνια των προγόνων που πέρασαν τα καράβια από τη στεριά, πέρασαν την έρημο του Σινά σε 13 μέρες, ανακάλυψαν για πρώτη φορά τα μικρόβια, ήταν αυτοί που πρώτοι πέταξαν και πρώτοι παρουσίασαν τον πύραυλο…».

• Εδώ και πολύ καιρό έχουμε πει ότι πολλά γίνονται λάθος στη Θράκη…

• Έχει πάντως ενδιαφέρον ότι διάφοροι από εκείνους που κινούνται στον αυλόγυρο του τουρκικού προξενείου έσπευσαν να καταγγείλουν τον ΣΥΡΙΖΑ και τις σχέσεις του με το HDP, το κουρδικό κόμμα της Τουρκίας.

• Πάντως η γνώμη μας είναι ότι δεν θα πρέπει να βιάζονται, καθώς όσο πιο κοντά έρχονται ο κ. Τσίπρας με τον Τ. Ερντογάν και τον Αχμ. Νταβούτογλου τόσο οι σχέσεις με το HDP θα μένουν σε κάποιο από τα πολλά περιθωριακά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

• Τι ακριβώς συμβαίνει στη Βόρειο Ήπειρο; Οι περιουσίες των μελών της ελληνικής μειονότητας έχουν βρεθεί στο στόχαστρο του αλβανικού κράτους και παρακράτους και κανείς δεν αντιδρά. Όσο για την ΟΜΟΝΟΙΑ και το ΚΕΑΔ, ίσως θα πρέπει να αναλογισθούν τις ευθύνες που υπάρχουν στην ηγεσία της ελληνικής μειονότητας, που έκλεισε τα μάτια πολλές φορές στις απόπειρες υφαρπαγής των περιουσιών, ειδικά στις περιπτώσεις που υπήρχαν είτε πολιτικά ανταλλάγματα είτε ευνοούνταν φιλικά προσκείμενοι «επιχειρηματίες»…

Ο εξωφρενικός
[email protected]


Σχολιάστε εδώ