Πήρε ρόλο ρυθμιστή από μόνος του ο Λεβέντης!

Στις διαδοχικές παρεμβάσεις του το τελευταίο διάστημα πλαγιοκοπεί την κυβέρνηση, ωθώντας τους προς την κατεύθυνση σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης, όπου κομβική πιστεύει ότι θα είναι η παρουσία της Ένωσης Κεντρώων. Ταυτόχρονα, έχει αποδυθεί σε έναν «πόλεμο φθοράς» των ανταγωνιστικών κομμάτων (Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ) προκειμένου να τους αποδομήσει πολιτικά, περιορίζοντας έτσι τον ρόλο τους στις εξελίξεις των επόμενων μηνών, καθώς ο κ. Λεβέντης θεωρεί ότι είναι θέμα χρόνου να καταρρεύσει η σημερινή κυβέρνηση.

Η προσπάθεια προσέγγισης που εκδηλώθηκε τις προηγούμενες ημέρες από κορυφαίους υπουργούς (Αλ. Φλαμπουράρης, Δ. Μάρδας κ.ά.) μεγιστοποίησε τη σημασία των κινήσεων. Χωρίς ωστόσο να είναι απολύτως σαφές αν η προσπάθεια αυτή έχει αντικειμενική βάση ή χρησιμοποιείται ο κ. Λεβέντης προκειμένου το Μέγαρο Μαξίμου να στείλει μήνυμα προς τον κυβερνητικό εταίρο, τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ότι τα όρια αυτονομίας (τους) είναι πεπερασμένα. Σε μια από τις αναρίθμητες δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων υποστήριξε ότι ο κ. Τσίπρας είναι σύμφωνος με την οικουμενική αλλά δεν τον αφήνουν οι… «παλληκαράδες» υπουργοί του. Από το Μέγαρο Μαξίμου έσπευσαν να διευκρινίσουν, αν και σε ήπιους τόνους, ότι δεν τίθεται θέμα οικουμενικής, ενώ κυβερνητικοί παράγοντες αναφέρθηκαν με υποτιμητική διάθεση στα σενάρια συνεργασίας: «Έ, όχι και με τον Λεβέντη»! Ο κ. Λεβέντης, σε κάθε ευκαιρία, απορρίπτει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο συμμετοχής του στην κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ και ζητάει τη συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης, θέτοντας ως αναγκαία προϋπόθεση τη συμμετοχή της Νέας Δημοκρατίας και την τοποθέτηση τεχνοκρατών στις θέσεις των υπουργών. «Αν κάνω τη βλακώδη συναλλαγή και δώσω ψήφο στον κ. Τσίπρα, θα έχω καταρρακώσει τα οράματα της νεολαίας που μας ψήφισε», ανέφερε. Βάζει, μάλιστα, ως όρο τη συμμετοχή της Νέας Δημοκρατίας σε μια οικουμενική κυβέρνηση, αφενός για να είναι κοινοβουλευτικά ισχυρή η κυβέρνηση αυτή και αφετέρου για να μην είναι η Νέα Δημοκρατία αυτή που θα ωφεληθεί από τη φθορά της κυβέρνησης αλλά και της Ένωσης Κεντρώων. Ορισμένοι πάντως εκτιμούν ότι η σκληρή στάση που τηρεί ο κ. Λεβέντης δεν έχει ως αφετηρία τις ιδεολογικές αρχές του αλλά «το πώς θα πάρει όσα περισσότερα μπορεί για να συμφωνήσει». Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων έχει «ανοίξει πόλεμο» τόσο με το Ποτάμι όσο και με το ΠΑΣΟΚ, με στόχο να τους αποδομήσει πολιτικά και να περιορίσει τις δυνατότητες παρέμβασής τους στα πολιτικά πράγματα. «Το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ δεν είναι σοβαρά κόμματα, το μόνο που κάνουν είναι να βρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ», σημείωσε, αλλά είναι φανερό ότι βασικός του στόχος είναι το κόμμα του Στ. Θεοδωράκη. Παραμονές της ψήφισης του προϋπολογισμού είχε πει ότι βουλευτές του Ποταμιού, κόντρα στην κεντρική γραμμή, θα υπερψηφίσουν το κυβερνητικό νομοσχέδιο. Η πρόβλεψή του δεν επιβεβαιώθηκε και το Ποτάμι τον κατηγόρησε δημόσια για προβοκάτσια.

Προ ημερών ο κ. Λεβέντης επανήλθε καταγγέλλοντας ότι βουλευτής του Ποταμιού προσέγγισε τον βουλευτή γιο του προκειμένου να μεθοδεύσουν την ανατροπή της κυβέρνησης με αφορμή την άρνηση των ΑΝΕΛ να ψηφίσουν το σύμφωνο συμβίωσης. Η καταγγελία πέρασε τότε απαρατήρητη αλλά την επανέλαβε εκ νέου, προκαλώντας αυτή τη φορά ποικίλες αντιδράσεις. «Όσο ήταν εκτός Βουλής ειδικευόταν στις κατάρες, τώρα εξασκείται στα ψεύδη», σχολίασε το Ποτάμι, ενώ οι ΑΝΕΛ τον κάλεσαν να κατονομάσει τον εν λόγω βουλευτή. Ο κ. Λεβέντης απέφυγε να το κάνει, και το Ποτάμι με το δίκιο του τον κατηγόρησε εκ νέου για προβοκάτσια.


Σχολιάστε εδώ