Κλειστό το ΣΔΟΕ από τον Σεπτέμβριο!

Μιλάμε για το ΣΔΟΕ, που από τις 29 Σεπτεμβρίου είναι χωρίς αρμοδιότητες και 1.000 στελέχη του (500 στην Αθήνα και 500 στην περιφέρεια) κάθονται και περιμένουν εντολές για το πού θα τοποθετηθούν και με τι θα ασχοληθούν. Κι αυτό γιατί όλες οι μέχρι τώρα δραστηριότητές του και το αντικείμενο της αποστολής του, με νόμο που ψηφίσθηκε πρόσφατα στη Βουλή, μεταφέρθηκαν στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη για το πού θα απασχοληθεί το προσωπικό του ΣΔΟΕ. Και αυτό είναι σε γνώση της Γενικής Γραμματείας. Κάτι είχε ειπωθεί ότι θα μετακινούνταν στη ΔΟΥ Γαλατσίου, όπου είναι η ΥΠΕΔΑ, αλλά αυτό έχει μείνει στα λόγια μέχρι τώρα. Αποτέλεσμα;

Τρεις μήνες τώρα, με σημαντικά αυξημένη την κίνηση στην Αγορά λόγω των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, αυτά τα 1.000 στελέχη να είναι… παρκαρισμένα στα γραφεία του ΣΔΟΕ και να μη γίνονται έλεγχοι (έκδοση αποδείξεων, τιμολογίων κ.λπ.), με τη φοροδιαφυγή να… γλεντάει και το Δημόσιο να χάνει έσοδα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Σε λάθος κατεύθυνση

Δεν είναι, όμως, μόνο το ότι το ΣΔΟΕ έχει απενεργοποιηθεί και… κάθεται – δεν θέλουμε ούτε να διανοηθούμε ότι αυτό είναι εσκεμμένο. Είναι και ο εκτός λογικής τρόπος με τον οποίο λειτουργούν οι δικοί μας φορολογικοί μηχανισμοί σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και διεθνώς.

Δεν έχει φανεί ποιος είναι ο μπούσουλας, η πυξίδα της κυβερνητικής πολιτικής για τη σύλληψη της φοροδιαφυγής, σε σχέση και με τα προηγούμενα χρόνια.

Η ανακοίνωση για εξονυχιστικούς φορολογικούς ελέγχους σε όλες τις επιχειρήσεις από το 1995 μέχρι το 2012, χωρίς αναφορά συγκεκριμένων μεγεθών (ως προς τον αριθμό των εργαζομένων, τον τζίρο, τα έξοδα και τα δημόσια έσοδα), έχει προκαλέσει κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας σε όλες τις επιχειρήσεις και τις βιομηχανίες, μικρές και μεγάλες. Και το αποτέλεσμα θα είναι η πολυπόθητη ανάκαμψη να εμπλακεί στα δίχτυα αυτής της επιλογής.

Όλα αυτά, όπως τονίζουν επαγγελματικοί φορείς της Αγοράς, θα μπλοκάρουν προσπάθειες που βρίσκονται στα σκαριά για επενδύσεις από ξένους αλλά και από Έλληνες. Λένε χαρακτηριστικά:

Ποιος θα έρθει στην Ελλάδα όταν το φορολογικό σύστημα μπορεί να αλλάζει από τη μια στιγμή στην άλλη, σύμφωνα με τις ιδεοληψίες του κόμματος που κυβερνάει κάθε φορά;

Fast track διαδικασία

Σε αντίθεση με την έρευνα υποθέσεων που πάνε μέχρι το 1995, ο έλεγχος των οποίων θα απασχολήσει πάρα πολλούς εξειδικευμένους υπαλλήλους και θα κρατήσει χρόνια, ενώ είναι αβέβαιο τι θα αποδώσει στο Δημόσιο Ταμείο και πότε, ως μέτρο άμεσης εισπραξιμότητας θεωρείται η προσφυγή σε μια «φαστ τρακ» (fast track) διαδικασία για κλείσιμο υποθέσεων έναντι πληρωμής κάποιου ποσού (π.χ., ποσοστό επί του τζίρου).

Έτσι, αυτόματα απελευθερώνονται εκατοντάδες ελεγκτές από δεκάδες χιλιάδες ανέλεγκτες υποθέσεις στις ΔΟΥ και το κράτος μαζεύει λεφτά, που τα έχει ανάγκη, ενδεχομένως και 1 – 2 δισεκατομμύρια ευρώ.


Σχολιάστε εδώ