Επί του πιεστηρίου

***

Σήμερα, όμως, θέλω να σταθούμε στον ηρωικό Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας, τον Αναστάσιο. Ακούγοντάς τον, ήθελες να τον αγκαλιάσεις για αυτά που έλεγε και, πολύ περισσότερο, για αυτά που έχει κάνει, όχι μόνο στην Αλβανία -όπου το εκεί καθεστώς μετράει κάθε λέξη του και κάθε πέτρα που έχει βάλει, ενώ οι πόρτες του είναι πάντοτε ανοικτές στον οποιονδήποτε, ανεξαρτήτως εθνικότητας και θρησκείας- αλλά και όπου διακόνησε ως υπηρέτης του Χριστού, όπως στην Αφρική.

Η χριστουγεννιάτικη συνέντευξή του στην ΕΡΤ, στον Πάνο Χαρίτο, έλεγες να μην τελειώσει. Τρεις φράσεις του δεν μπορούν να ξεχαστούν. Να μη λες ψέματα στον εαυτό σου, η μία. Να προσφέρεις τον εαυτό σου, η δεύτερη. Και η τρίτη, που είχε παραλήπτη αυτούς που έξι χρόνια τώρα μας βασανίζουν μέρα – νύχτα, ήταν: Όχι σε μια Ευρώπη των βολεμένων. Και οι αποδείξεις είναι βουνό…

***

«Να μη μας λείψει το όραμα, η ελπίδα», ήταν η πρωτοχρονιάτικη ευχή του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερώνυμου. Είναι αυτό που χρειάζεται ο καθένας μας. Με αυτά τα δύο κλειδιά στο διάβα της ζωής, μπορούν να ανοίξουν πόρτες. Και αν τα εκμεταλλευτεί κανείς, μπορεί να καταφέρει αυτό που αναζητεί.

***

Και μια και περί προσφοράς σε αυτούς που έχουν ανάγκη ο λόγος, αξίζει να αναφέρουμε πόσο κοντά στους εργαζομένους της είναι η γνωστή, ιστορική καπνοβιομηχανία «Καρέλια». «Μπουναμά» 3.000.000 ευρώ έκανε στους εργαζομένους της. Μπράβο στη διοίκησή της. Μακάρι να κάνουν το ίδιο όλες οι βιομηχανίες.

***

Άκουσον άκουσον… Τα μάζεψαν και έφυγαν τα συνεργεία της Frontex από το κέντρο καταγραφής και ταυτοποίησης προσφύγων στα Ταμπάκικα στη Χίο, γιατί περιέχει αμίαντο η στέγη του κτιρίου! Τελικά, από τη διενέργεια επιστημονικής έρευνας που πραγματοποίησε ιδιωτική εταιρεία, που εκλήθη για αυτόν τον σκοπό από τη νορβηγική μη κυβερνητική οργάνωση NRC, διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και έτσι τα συνεργεία της Frontex επέστρεψαν στις θέσεις τους. Καψόνι, προφανώς, έκαναν και μετά φταίει η Ελλάδα που δεν τακτοποιούνται γρήγορα οι ροές των προσφύγων και μεταναστών.


Σχολιάστε εδώ