Το σύμφωνο συμβίωσης έκανε αβίωτη τη ζωή σε ΝΔ και ΑΝΕΛ

Το νομοσχέδιο πέρασε ουσιαστικά με τις ψήφους των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ήτοι Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων. Από τους 153 βουλευτές που αθροίζουν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ μόνον 144 έδωσαν θετική ψήφο, τρεις από τον ΣΥΡΙΖΑ απουσίαζαν, μεταξύ αυτών και ο αντιπρόεδρος Γ. Δραγασάκης, ενώ έξι από τους ΑΝΕΛ καταψήφισαν. Αν και το σύμφωνο υπερψηφίσθηκε από 194 βουλευτές, 55 καταψήφισαν και άλλοι 51 απείχαν της ψηφοφορίας, πολλοί εκ των οποίων διαφωνούσαν, αλλά δεν ήθελαν να καταγραφεί η αρνητική ψήφος τους. Ενώ ορισμένοι, αν και συμφωνούσαν, απείχαν φοβούμενοι το πολιτικό κόστος που θα επέσυρε η θετική ψήφος τους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η Νέα Δημοκρατία να μοιραστεί στα τρία, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες στα δύο, ενώ στους απόντες περιλαμβάνονται οι αρχηγοί τριών από τα κόμματα (Π. Καμμένος, Φ. Γεννηματά και Δ. Κουτσούμπας) και δύο πρώην πρωθυπουργοί (Κ. Καραμανλής, Αντ. Σαμαράς).

Μεγαλύτερες διαστάσεις, περισσότερο από κάθε άλλο κόμμα, πήρε το θέμα στη Νέα Δημοκρατία, όπου καθώς δεν υπήρχε κεντρική γραμμή οι βουλευτές κινήθηκαν προς τρεις κατευθύνσεις. Εικόνα που δεν συνάδει με ένα μεγάλο κόμμα που άσκησε εξουσία και φιλοδοξεί να αναλάβει εκ νέου τη διακυβέρνηση της χώρας. Οι 19 υπερψήφισαν το νομοσχέδιο, μεταξύ αυτών ο υπηρεσιακός πρόεδρος Γ. Πλακιωτάκης, ο υποψήφιος πρόεδρος Κυρ. Μητσοτάκης, οι πρώην υπουργοί Ντ. Μπακογιάννη, Ν. Δένδιας, Γ. Βρούτσης, Όλγα Κεφαλογιάννη, Ν. Κακλαμάνης κ.ά. Άλλοι 29 καταψήφισαν, ανάμεσα σ’ αυτούς οι Χ. Αθανασίου, Μ. Χαρακόπουλος, Μ. Βορίδης, Ν. Μηταράκης, Άννα – Μισέλ Ασημακοπούλου, Θ. Μπούρας κ.ά. Τέλος, 27 βουλευτές, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, απουσίαζαν από την ψηφοφορία, σ’ αυτούς περιλαμβάνονται οι Β. Μεϊμαράκης, Β. Κικίλιας, Δ. Σταμάτης, Άδ. Γεωργιάδης, Σ. Βούλτεψη, Μ. Σαλμάς, Β. Μπασιάκος, Θ. Καράογλου, Κ. Τζαβάρας κ.ά.

Αν και η επίσημη θέση των Ανεξάρτητων Ελλήνων ήταν κατά του συμφώνου, η ηγεσία αποφάσισε σιωπηρά να αφήσει τους βουλευτές να ψηφίσουν κατά συνείδηση, θέλοντας να αποφύγει ενδεχομένως εσωκομματικές τριβές. Έτσι, τρεις από τους βουλευτές, οι Ελ. Κουντουρά, Κ. Ζουράρις και Θ. Παπαχριστόπουλος υπερψήφισαν το νομοσχέδιο. Σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις αρνητικές εντυπώσεις που προκάλεσε η διαφοροποίηση των τριών βουλευτών, η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Μ. Χρυσοβελώνη έσπευσε να επισημάνει ότι δεν υφίσταται ζήτημα συνοχής της κυβέρνησης.

Αίσθηση και ποικίλα σχόλια προκάλεσε η απουσία της Φ. Γεννηματά από την ψηφοφορία, χωρίς να υπάρξουν σχετικές διευκρινίσεις από το γραφείο. Αργά το βράδυ της Τετάρτης, με δήλωσή της θριαμβολόγησε για την ψήφιση του συμφώνου συμβίωσης. Από το ΚΚΕ (που καταψήφισε), πέραν του κ. Κουτσούμπα, απόντες από την ψηφοφορία ήταν ακόμη Αλ. Παπαρήγα, Λ. Κανέλλη κ.ά.


Σχολιάστε εδώ