Τουρκικός τσαμπουκάς…

Έτσι, την περασμένη εβδομάδα πέρασε σχεδόν ασχολίαστο ένα ιδιαίτερα σημαντικό περιστατικό. Το ερευνητικό σκάφος «M/V FLYING ENTERPRISE» διενεργούσε επιστημονική έρευνα για συλλογή στοιχείων για εταιρείες πόντισης καλωδίων σε περιοχή νοτιοανατολικά της Κύπρου εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Τουρκική φρεγάτα πλησίασε το σκάφος, εμπόδισε τον πλου του και του ζήτησε να αποχωρήσει, με τον κυβερνήτη της τουρκικής φρεγάτας μάλιστα να υποστηρίζει ότι η περιοχή ανήκει σε τουρκική δικαιοδοσία…

Το χειρότερο είναι ότι δεν είδαμε ούτε καταγγελία στην ΕΕ ούτε διάβημα στον ΟΗΕ… Εξάλλου ήταν οι ημέρες που οι Βρυξέλλες, με τη συγκατάθεση της Αθήνας και της Λευκωσίας, επιβράβευαν την Άγκυρα για την επανέναρξη των ενταξιακών συνομιλιών… Σιγά μην αφήναν μια παρενόχληση σαν κι αυτή να χαλάσει τη φιέστα…

***

Λύνει και δένει…

Εκεί που οι καπεταναίοι κρεμούσαν τ’ άρματα…

Παραδοσιακά στο ισόγειο του νεοκλασικού της Βασιλίσσης Σοφίας, αριστερά στεγάζονταν οι υπηρεσίες του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού και δεξιά το γραφείο του γ.γ. του ΥΠΕΞ.

Τώρα το γραφείο αυτό έχει καταλάβει νεαρός σύμβουλος του κ. Κοτζιά, ο οποίος φαίνεται ότι λύνει και δένει στο υπουργείο…

***

Με τι ασχολούνται;

Είναι γεγονός ότι η πληθωρική προσωπικότητα του Νίκου Κοτζιά δεν αφήνει και πολλά κενά στο υπουργείο Εξωτερικών. Αλλά πραγματικά είναι απορίας άξιον το πώς περνούν την ώρα τους τα υπόλοιπα μέλη της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΞ. Και ο μεν κ. Αμανατίδης όλο και καμιά βόλτα κάνει σε ομογενείς, Πατριαρχεία, μόλις φτιάξει ο καιρός θα ξεκινήσει και τα γνωστά ταξίδια αναψυχής στον ανά τον κόσμο Ελληνισμό.

Αλλά ο κ. Ξυδάκης και ο κ. Μάρδας με τι ακριβώς ασχολούνται; Ο κ. Μάρδας άντε και πήγε στο επενδυτικό συνέδριο στις ΗΠΑ, όπου η παρουσία υφυπουργού μάλλον αντιμετωπίσθηκε ως υποβάθμιση εκ μέρους των οργανωτών. Και ο κ. Ξυδάκης απλώς συνοδεύει τον κ. Τσίπρα στις Βρυξέλλες και συναντάται με πρέσβεις στην Αθήνα…

***

• Πιθανότατα πρόκειται περί προβοκάτσιας, αλλά επειδή δεν λείπουν οι θερμοκέφαλοι ανόητοι και από την άλλη πλευρά, δεν μπορεί να αποκλεισθεί κανένα ενδεχόμενο και είναι δουλειά της Aστυνομίας να βρει την άκρη.

• Ο λόγος, για την επίθεση στα γραφεία του μειονοτικού κόμματος ΚΙΕΦ και την αφαίρεση του κουφαριού του αυτοκινήτου με το οποίο είχε βρει τον θάνατο σε τροχαίο δυστύχημα ο ιδρυτής του κόμματος Αχμέτ Σαδίκ.

• Τέτοιες πράξεις είναι καταδικαστέες από όλους και περισσότερο πρέπει να καταδικάζονται τέτοιες επιθέσεις από όσους πραγματικά ενδιαφέρονται για το μέλλον της Θράκης. Γιατί το περιστατικό χρησιμοποιήθηκε για να προβληθεί -τουλάχιστον στις τουρκόφωνες χώρες- η «καταπίεση» που υφίσταται η τουρκική μειονότητα, θα καταγραφεί σε εκθέσεις διεθνών οργανισμών και κυρίως έδωσε την ευκαιρία στην ηγεσία του κόμματος να θυματοποιηθεί και να συσπειρώσει γύρω της ακόμη και μειονοτικά στελέχη άλλων κομμάτων.

• Έτσι, όταν η λεγόμενη Ανώτατη Συμβουλευτική Επιτροπή «Τούρκων» Δυτικής Θράκης επισκέφτηκε τον πρόεδρο του ΚΙΕΦ Τσαβούς, παρόντες ήταν οι ψευδομουφτήδες Μέτε και Σερίφ ο πρόεδρος της ΠΕΚΕΜ Γκαλίπ Γκαλίπ, οι τρεις μειονοτικοί δήμαρχοι, οι βουλευτές Ζεϊμπέκ (ΣΥΡΙΖΑ) και Ιλχάν Αχμέτ (ΠΟΤΑΜΙ) κ.ά.

• Αίσθηση προκάλεσε η απουσία των δύο άλλων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Καραγιουσούφ και Μουσταφά, που για μια ακόμη φορά διαφοροποιούνται από την κατεύθυνση που φαίνεται να υπάρχει για παράλληλη στήριξη όλης της μειονότητας στο ΚΙΕΦ αλλά και την αποστασιοποίησή τους από τη σκληρή γραμμή του προξενείου σε ορισμένα θέματα.

• Βεβαίως, αυτή η στάση τους θα έχει νόημα εάν επιβεβαιωθεί και σε θέματα ουσίας και όχι μόνο στην αποχή τους από εκδηλώσεις όπως αυτές στο ΚΙΕΦ ή στην παρουσία τους στην τελετή για τη Γενοκτονία των Ποντίων.

Παγίδες…

Να διατηρήσουν το θετικό μομέντουμ δεσμεύθηκαν στο ανακοινωθέν της τελευταίας συνάντησής τους ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί. Και όλοι βεβαίως απορούμε για το πώς καθορίζεται το θετικό μομέντουμ.

Αφορά μόνο την ψυχολογική διάθεση των δύο ηγετών; Την πολιτική βούλησή τους για λύση του Κυπριακού; Αρκούν αυτά;

• Έχει διαπιστώσει κανείς, εκτός ίσως του μεσολαβητή Άιντα, ότι υπάρχει βούληση από την Τουρκία για να επιτρέψει τη λύση του Κυπριακού;

Έχει σημειωθεί τέτοια πρόοδος στις συνομιλίες, που να επιτρέπει αισιοδοξία και συνεπώς την επίκληση του θετικού μομέντουμ;

• Όλα αυτά αποτελούν τις κλασσικές παγίδες που στήνουν κάθε φορά οι μεσολαβητές θέλοντας να δεσμεύσουν εκ των προτέρων τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, καθώς εάν υπάρχει τόσο θετικό μομέντουμ, προφανώς όποιος το διαταράξει θα έχει και την ευθύνη για το αδιέξοδο.

• Ας ελπίσουμε ότι η ιδέα του Άιντα για πολυμερή διάσκεψη στο περιθώριο του Νταβός, στο τέλος Ιανουαρίου, με τη συμμετοχή και των εγγυητριών δυνάμεων, θα μείνει στα χαρτιά. Γιατί ουσιαστικά θα υποχρεώσει τους δύο ηγέτες να επιδείξουν πρόοδο ακόμη κι εκεί που δεν υπάρχει σύγκλιση, υπό την πίεση του χρόνου, ώστε στο Νταβός να συζητηθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες της λύσης με αιχμή το θέμα των εγγυήσεων.

• Στο σκοτάδι είχε αφήσει την Αθήνα το Ισραήλ για τις συνομιλίες που ήταν σε εξέλιξη με την Άγκυρα για την εξομάλυνση των τουρκοϊσραηλινών σχέσεων. Μαθαίνουμε ότι εκτός γενικών αναφορών του κ. Νετανιάχου περί της χρησιμότητας της αποκατάστασης των σχέσεων με την Τουρκία, καμιά αναφορά δεν υπήρξε για τις συνομιλίες, που κορυφώνονταν, όπως αποδείχθηκε, τις ημέρες που ο κ. Τσίπρας ήταν στο Ισραήλ.

• Αντιθέτως, βλέπουμε πάντως ότι αισθάνθηκε την υποχρέωση ο κ. Νετανιάχου να τηλεφωνήσει στον Νίκο Αναστασιάδη για να τον ενημερώσει και να τον διαβεβαιώσει μάλιστα ότι δεν θα επηρεαστούν οι σχέσεις του Ισραήλ με την Κύπρο ούτε η τριμερής με την Ελλάδα.

• Και ειδικό σύμβουλο που θα παρακολουθεί τα θέματα των BRICS απέκτησε το πολιτικό γραφείο του υπουργού Ν. Κοτζιά. Τη θέση έχει αναλάβει αμισθί κάποιος Παναγιώτης Συριόπουλος, που πιθανόν ασχολείται με τα BRICS, αλλά κανείς σε αυτή την πόλη, από όσους ρωτήσαμε, δεν τον έχει υπόψη του.

• Με την ευκαιρία, θα είχε ενδιαφέρον να μας ενημερώσουν από το ΥΠΕΞ τι απέγινε με εκείνη την εξαγγελία ότι γίναμε μέλος της Τράπεζας των BRICS. Ήταν η περίοδος που θα παίρναμε τα 5 δισ. δολάρια μπροστάντζα για τον αγωγό, ο οποίος δεν είχε μπει καν στα χαρτιά και θα πλημμυρίζαμε με ρούβλια, κινέζικα γουάν και βραζιλιάνικα ρεάλια…

Ο εξωφρενικός
[email protected]


Σχολιάστε εδώ