Τα κονόμησε η Εθνική Τράπεζα

Κι αυτό χάρη στη θετική κατάληξη που είχαν οι εδώ και καιρό συζητήσεις και διαπραγματεύσεις για την πώληση του φιλέτου που είχε στο θησαυροφυλάκιό της, της Finansbank.

Αγοραστής είναι η Εθνική Τράπεζα του Κατάρ, η οποία παίρνει το 99,81% των μετοχών της Finansbank που είχε η Εθνική Τράπεζα έναντι 2.750 εκατ. ευρώ, συν 910 εκατ. δολάρια για το χρέος μειωμένης εξασφάλισης της Finansbank προς την Εθνική (ΕΤΕ), που θα το αποπληρώσει με την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Αυτό σημαίνει ότι αυξάνεται η ρευστότητα του ομίλου της «μεγάλης μας φίλης» κατά 3,5 δισ. ευρώ περίπου.

Ρευστότητα η οποία θα διοχετευθεί προς τη χρηματοδότηση ελληνικών επιχειρήσεων και νοικοκυριών και θα θωρακίσει τη φερεγγυότητα και την κεφαλαιακή επάρκεια της ΕΤΕ.

Εξάλλου, επιτρέπει στην ΕΤΕ να παραμείνει προσηλωμένη στους στόχους της στρατηγικής που έχει καταρτίσει για την αναπτυξιακή της πορεία αλλά και για την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας.

Για να επιτευχθεί αυτή η συμφωνία, πέρασαν πολλές νύχτες και μέρες με μεγάλη αγωνία μέχρι να έρθουν κοντά οι δύο πλευρές. Και σε αυτό βοήθησαν οι σωστοί χειρισμοί της προέδρου της Εθνικής Τράπεζας Λούκας Κατσέλη και του διευθύνοντος συμβούλου Λεωνίδα Φραγκιαδάκη, ο οποίος τόνισε ότι «με την ολοκλήρωση της συναλλαγής αυτής, η ΕΤΕ θα είναι η ισχυρότερη τράπεζα στην ελληνική τραπεζική αγορά από πλευράς κεφαλαίων και ρευστότητας.

Στόχος μας είναι να κατευθύνουμε, από νέα βάση, τους πόρους μας προς την ανάταση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα».


Σχολιάστε εδώ