Ξεχάστε οικουμενική με ΣΥΡΙΖΑ

Η εκτίμηση που υπάρχει στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι «οι κύκλοι της διαπλοκής θα επιχειρήσουν να θολώσουν το τοπίο για την κυβέρνηση και να βάλουν τρικλοποδιές» ώστε με αφορμή τα δύσκολα νομοσχέδια (Ασφαλιστικό, Φορολογικό, «κόκκινα δάνεια») που έρχονται «να ξαναζεστάνουν τη σούπα της οικουμενικής».

Παράλληλα συνδέουν την αναθέρμανση και κλιμάκωση των σεναρίων περί οικουμενικής με την προσπάθεια της κυβέρνησης να προχωρήσει το επόμενο διάστημα, αμέσως μετά τις γιορτές, σε μια σειρά από νομοθετήματα για τη διαφάνεια και τον έλεγχο της διαπλοκής, όπως η διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες που θα γίνει με βάση το χρονοδιάγραμμα του πρωθυπουργού μέσα στο δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου, το νομοσχέδιο για την ανάληψη και εκτέλεση δημοσίων έργων κ.ά.

Το Μαξίμου και όλα τα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη είναι κάθετα απέναντι στα εκ νέου διακινούμενα σενάρια.

«Εάν θέλουν να δημιουργήσουν κλίμα πολιτικής ρευστότητας και αποσταθεροποίησης, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η πλειοψηφία είναι πολιτικά σταθερή», σημειώνουν κυβερνητικοί κύκλοι και εκτιμούν πως όσο θα πλησιάζει η κρίσιμη ημερομηνία της αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών αλλά και η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για την ανάληψη και εκτέλεση δημόσιων έργων τόσο «οι συγκεκριμένοι κύκλοι θα κουνούν εντονότερα το δάκτυλο προς την κυβέρνηση και θα πετούν στο τραπέζι τα διάφορα σενάρια για οικουμενικές λύσεις και οικουμενικές κυβερνήσεις».

Πάντως, αυτό που ξεκαθαρίζει και διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση το Μαξίμου είναι πως «δεν υπάρχει καμία περίπτωση οικουμενικής με ΣΥΡΙΖΑ, ούτε ακόμα υπάρχει περίπτωση οικουμενικής με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα».

Πάντως στο Μαξίμου υπάρχει προβληματισμός για την ιδιαίτερα βαριά ατζέντα που ακολουθεί μετά τις γιορτές και για την οποία μάλιστα υπάρχει και σαφές χρονοδιάγραμμα, με βάση το οποίο το Ασφαλιστικό αναμένεται να πάει στη Βουλή στις 15 Ιανουαρίου, η διαχείριση των «κόκκινων δανείων» νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα «τρέξει» στις 15 Φεβρουαρίου, ενώ στο ενδιάμεσο διάστημα είναι πολύ πιθανό να κλείσουν το Εργασιακό αλλά και το Φορολογικό των αγροτών.

Το βλέμμα των επιτελών του Μαξίμου είναι στραμμένο στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, η συνοχή της οποίας -όπως εκτιμούν- ενδεχομένως να δοκιμαστεί αν το νέο Ασφαλιστικό περιλαμβάνει ονομαστικές περικοπές κύριων και επικουρικών συντάξεων.

Όπως σημειώνουν κυβερνητικοί κύκλοι, είναι άλλο πράγμα να εκφράσει ένας ή περισσότεροι βουλευτές προβληματισμό και ενστάσεις για το νέο Ασφαλιστικό και άλλο πράγμα να καταψηφίσουν ή να μην εμφανιστούν στην αίθουσα της Βουλής ή να ψηφίσουν «παρών» στην ψηφοφορία.

Εκτιμούν ότι παρά τις αντιδράσεις και τους προβληματισμούς που τυχόν να διατυπωθούν από βουλευτές, στο τέλος η Κοινοβουλευτική Ομάδα θα στηρίξει στην ψηφοφορία το νέο Ασφαλιστικό.

Πάντως στο τραπέζι, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, παραμένει το ενδεχόμενο διεύρυνσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας «με άτομα, με βουλευτές που βρίσκονται σε άλλες Κοινοβουλευτικές Ομάδες».

Κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος μάλιστα ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «διεύρυνση της πλειοψηφίας μπορεί να υπάρξει ανά πάσα στιγμή όχι από συμμαχίες με άλλα κόμματα ή κοινοβουλευτικές ομάδες, αλλά με άτομα, με βουλευτές που ναι μεν εξελέγησαν με τα ψηφοδέλτια άλλου κόμματος, αλλά επιθυμούν σε δύσκολες συγκυρίες να στηρίξουν, αν το κρίνουν αναγκαίο, την κυβερνητική πλειοψηφία».

Κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης πάντως υποστήριζε πως «αν αρχίσουν τα γνωστά παιχνίδια τους και πάλι οι διαπλεκόμενοι, αντί για οικουμενική που προωθούν μπορεί να βρεθούν ενώπιον της λαϊκής κρίσης και το φθινόπωρο αν χρειαστεί, προκειμένου οι πολίτες να αποφασίσουν οι ίδιοι τι θα γίνει».


Σχολιάστε εδώ