Μεϊμαράκη θέλει το Ποτάμι…

Τάσσονται αναφανδόν υπέρ του Β. Μεϊμαράκη, όχι διότι εκφράζει μετριοπαθείς απόψεις, είναι περισσότερο συναινετικός και πιο πρόσφορος για την περίπτωση που στο άμεσο μέλλον προκύψει η ανάγκη συνεννόησης του πολιτικού κόσμου. Για την ακρίβεια, δεν θέλουν να εκλεγεί ο Κυρ. Μητσοτάκης, διότι μια τέτοια εξέλιξη ενδεχομένως να βλάψει πολιτικά το Ποτάμι. Κι αυτό διότι, όπως σημειώνουν, ο τελευταίος σε αρκετά κρίσιμα ζητήματα (μεταρρυθμίσεις, δημόσια διοίκηση, Ασφαλιστικό κ.ά.) διατυπώνει απόψεις που είναι πολύ κοντά στις πάγιες θέσεις που έχει το Ποτάμι. Κατά συνέπεια, αν ο κ. Μητσοτάκης καταφέρει να αναπτύξει μια δυναμική, είναι πολύ πιθανό να προσελκύσει μεταξύ άλλων και ψηφοφόρους που στις εκλογές του Σεπτεμβρίου είχαν επιλέξει το Ποτάμι.

Η ανησυχία των στελεχών δεν είναι αδικαιολόγητη, δεδομένου ότι η… μετακίνηση έχει ήδη ξεκινήσει. Με βάση τα στοιχεία στις τελευταίες εκλογές, ένα τμήμα των ψηφοφόρων που αποχώρησαν από το Ποτάμι κατευθύνθηκαν προς τη Νέα Δημοκρατία. Αντίθετα, αν στις εσωκομματικές εκλογές επικρατήσει ο Β. Μεϊμαράκης, ο κίνδυνος αυτός των διαρροών θα περιοριστεί στο ελάχιστο, ίσως και να μηδενιστεί. Θεωρούν ότι ο τελευταίος δεν είναι σε θέση να αλλάξει άρδην την εικόνα της Νέας Δημοκρατίας σε βαθμό τέτοιο που να αποτελέσει κίνδυνο για το Ποτάμι.

Υπάρχουν ωστόσο και στελέχη που προσεγγίζουν από άλλη οπτική γωνία το ζήτημα και δεν τους προβληματίζει το ενδεχόμενο επικράτησης του Κυρ. Μητσοτάκη. «Είναι προς το συμφέρον της χώρας να επικρατήσουν πολιτικοί που έχουν σύγχρονες και ρεαλιστικές θέσεις για τα μείζονα προβλήματα», σημειώνουν. Τις τελευταίες ημέρες, στα ηγετικά κλιμάκια του κόμματος είχαμε και… εισαγόμενο προβληματισμό. Οι «Πολίτες», το αντίστοιχο με το Ποτάμι κόμμα, δεν πήγαν όσο καλά περίμεναν στις ισπανικές εκλογές, με τον Στ. Θεοδωράκη να συμπεραίνει ότι «η κρίση μάλλον ευνοεί τους λαϊκιστές», κάνοντας τους… αναγκαίους παραλληλισμούς με τον ΣΥΡΙΖΑ και την τακτική που είχε ακολουθήσει πριν από τις εκλογές.

***

…Κυριάκο οι ΑΝΕΛ!

Με το βλέμμα στραμμένο στις εσωκομματικές εκλογές της Νέας Δημοκρατίας βρίσκονται στους Ανεξάρτητους Έλληνες, καθώς θεωρούν ότι η ανάδειξη νέου αρχηγού, ανάλογα ποιος θα είναι αυτός, βραχυπρόθεσμα ενδέχεται να δημιουργήσει νέα δεδομένα στον χώρο της ευρύτερης Κεντροδεξιάς.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Π. Καμμένος είχε αφήσει να διαφανεί η προτίμησή του στο πρόσωπο του Β. Μεϊμαράκη, γεγονός που αποτέλεσε αντικείμενο εκμετάλλευσης από τους άλλους τρεις διεκδικητές της αρχηγίας. Από το επιτελείο του κ. Μεϊμαράκη είχαν κάνει λόγο για προβοκάτσια σε βάρος του, υπενθυμίζοντας ότι προ των εθνικών εκλογών του Σεπτεμβρίου ο κ. Καμμένος τον είχε χαρακτηρίσει «υπόδικο» και «διεφθαρμένο».

Οι απόψεις στο εσωτερικό των Ανεξάρτητων Ελλήνων διίστανται ως προς το ποιος από τους κ. Μεϊμαράκη και Μητσοτάκη τους βολεύει πολιτικά. Τα περισσότερα στελέχη εκτιμούν ότι αν επικρατήσει ο πρώτος και η Νέα Δημοκρατία μπει σε τροχιά ανάκαμψης είναι ενδεχόμενο να προσελκύσει ψηφοφόρους από τον ευρύτερο χώρο της Κεντροδεξιάς, κατά συνέπεια και από τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Αντίθετα, αν επικρατήσει ο κ. Μητσοτάκης, θα ωθήσει σταδιακά την παράταξη σε πιο φιλελεύθερες θέσεις, κάτι που θα τον απομακρύνει από τα λαϊκά στρώματα που παραδοσιακά στηρίζουν τη Νέα Δημοκρατία, τα οποία κάτω από τις νέες συνθήκες θα αναζητήσουν αλλού πολιτική στέγη και μια από αυτές μπορεί να είναι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.


Σχολιάστε εδώ