ΚΑΠΙΤΑ-ΛΗΣΤΙΚΑ

• Από τις εκατοντάδες εταιρείες συμβούλων που προσεγγίζουν τις τέσσερις συστημικές τράπεζες αυτό που κυρίως ζητείται είναι εμπειρία, στρατηγικοί συνεργάτες και κεφάλαια. Δηλαδή, βρίσκεις το fund που θα αγοράσει και θα βάλει λεφτά, άρα παίρνεις και τη δουλειά.

• Αργοπορία στις ανακοινώσεις για τον νέο αναπτυξιακό νόμο. Κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας μιλούν για παρουσίαση του νέου νόμου-ανάσα μετά τον Φεβρουάριο.

• Κάτι ακούγεται για νέες επιβαρύνσεις στις τραπεζικές συναλλαγές με στόχο να υπάρξουν πρόσθετα έσοδα στα δημόσια ταμεία. Όλα τα είχαμε, έρχεται και νέα λυπητερή.

• Δύσκολες είναι οι σχέσεις του υφυπουργού Οικονομίας Αλέξανδρου Χαρίτση με τον γενικό του γραμματέα κ. Γ. Ιωαννίδη, επιρροής του Γιώργου Σταθάκη. Δεν αντιλαμβάνεται την ανάγκη επίσπευσης πολλών διαδικασιών με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συχνές παρεξηγήσεις.

• Για να τα λέμε όλα, ο κ. Χαρίτσης το τελευταίο διάστημα έχει επιταχύνει πάρα πολύ τους ρυθμούς, γιατί ξέρει ότι από το ΕΣΠΑ θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό και η βιωσιμότητα της ίδιας της κυβέρνησης.

• Από ελαιόλαδο έως φάρμακα και από ρούχα έως μηχανήματα εξάγει η Ελλάδα στη Γερμανία. Όσο και αν ακούγεται απίστευτο, οι ελληνικές εξαγωγές προς τη Γερμανία δεν αφορούν μόνο τρόφιμα, όπως θα ανέμενε κανείς -και δη ελαιόλαδο και τυρί φέτα-, αλλά και φαρμακευτικά προϊόντα, είδη ένδυσης και μηχανήματα. Μάλιστα, σε αρκετές κατηγορίες παρατηρείται αύξηση των ελληνικών εξαγωγών προς τη Γερμανία. Ισχυρό χαρτί των ελληνικών εξαγωγών είναι και στην περίπτωση της γερμανικής αγοράς τα φαρμακευτικά προϊόντα, με την αξία να φτάνει τα 254 εκατ. ευρώ το 2014, αυξημένη μάλιστα κατά 14,2% σε σύγκριση με το 2013. Ιδιαιτέρως σημαντικές είναι οι εξαγωγές φρούτων, λαχανικών και γενικά τροφίμων, με τη συνολική αξία να ξεπερνά το μισό δισ. ευρώ.


Σχολιάστε εδώ