Καναλάρχες, λαθρέμποροι και φοροφυγάδες στο στόχαστρο

Αμέσως μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα στο Υπουργικό Συμβούλιο της περασμένης Τετάρτης, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη επιβεβαίωσε με δήλωσή της ότι αμέσως μετά τις γιορτές το νομοθετικό έργο «θα ξεκινήσει με το νομοσχέδιο για την κοινωνική πολιτική, του οποίου η συζήτηση μετατέθηκε τις προηγούμενες ημέρες».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, ο νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες θα εφαρμοστεί ακόμα και αν δεν υπάρχει συναίνεση, αν και σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο υποψήφιοι για την αρχηγία της ΝΔ συζητούν ήδη με τον αρμόδιο υπουργό Νίκο Παππά τη συναινετική συγκρότηση του ΕΣΡ. Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, στόχος είναι η διαδικασία αδειοδότησης να ξεκινήσει μέσα στον Ιανουάριο, «ώστε να μπει τάξη, για πρώτη φορά, στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και να εισρεύσουν χρήματα στα ταμείο». (Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ στις «Τυπολογίες», σελ. 15.)

Αναλυτικά τα προς κατάθεση νομοσχέδια, όπως τα παρουσίασε ο πρωθυπουργός, έχουν ως εξής:

1. Εφαρμογή του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες.

2. Νέος αναπτυξιακός νόμος τον Ιανουάριο και παράλληλα μετατροπή του ΕΤΕΑΝ σε δημόσιο αναπτυξιακό ταμείο.

3. Κατάθεση του νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης.

4. Ψήφιση ρυθμίσεων για κάρτα ανασφάλιστων και μεγάλη μεταρρύθμιση στην υγεία.

5. Κατάθεση του νομοσχεδίου για την κοινωνική οικονομία και επιχειρηματικότητα.

6. Κατάθεση του νομοσχεδίου για την έρευνα, ένα χρήσιμο αναπτυξιακό εργαλείο, ώστε να ενισχυθεί ένα σημαντικό τμήμα που στέλνει μετανάστες το πιο υψηλό επιστημονικό δυναμικό μας.

7. Κατάθεση νομοσχεδίου για την παραγωγή δημόσιων έργων, που θα περιλαμβάνει: Ενιαίο δημόσιο σύστημα αδειοδότησης έργων, παρακολούθηση έργων, ηλεκτρονικό σύστημα χρέωσης διοδίων αναλόγως με τα χιλιόμετρα που διανύει ο οδηγός.

8. Κατάθεση νομοσχεδίου για ανάθεση και εκτέλεση δημόσιων συμβάσεων.

9 . Κατάθεση ψήφισης νόμου για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καπνού – ποτών.

10. Έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης (KYA) για το λαθρεμπόριο καυσίμων.

11. Nόμο για την οικειοθελή αποκάλυψη της φοροδιαφυγής, ως μια τελευταία ευκαιρία σε όσους απέκρυψαν έσοδα στο παρελθόν να πληρώσουν στο Ελληνικό Δημόσιο, χωρίς να έχουν τις επιπτώσεις «που αργά ή γρήγορα θα έχουν».

Γεροβασίλη: Στηρίζουμε τις αρχές, συναίνεση για τις άδειες

Η κυβερνητική εκπρόσωπος με δηλώσεις της σημείωσε σχετικά με την παραλαβή της νέας λίστας Φαλτσιάνι ότι «επισπεύδεται η κατάθεση νομοσχεδίου για την εθελούσια αποκάλυψη καταθέσεων και η κυβέρνηση θα στηρίξει απόλυτα τις εισαγγελικές αρχές -ηθικά, πολιτικά και υλικά- για να επιτελέσουν το έργο τους αποτελεσματικά.

Ακόμα ανέφερε ότι στο δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου θα ξεκινήσει η διαδικασία προκειμένου να διεξαχθεί ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες, σημειώνοντας ότι «διαφαίνεται θετική στάση της Νέας Δημοκρατίας και της αντιπολίτευσης για τη νόμιμη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης». «Σε κάθε περίπτωση», όπως διευκρίνισε, «η κυβέρνηση, αν χρειαστεί, θα χρησιμοποιήσει τα κατάλληλα νομικά εργαλεία προκειμένου να εφαρμοστεί ο νόμος».


Σχολιάστε εδώ