Δύσκολο να χάσει ο Μεϊμαράκης

Παρά την εργώδη προσπάθειά τους μέχρι και την ύστατη ώρα, ο στόχος τους να καθορίσουν τις εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς την κατεύθυνση που εξυπηρετεί τα συμφέροντά και τις επιδιώξεις τους δεν ευοδώθηκε. Οικονομικοί και πολιτικοί παράγοντες στήριξαν ποικιλοτρόπως άλλους υποψηφίους, εκδοτικοί όμιλοι ανακύκλωσαν σενάρια ακόμη και για μυστικές επαφές ή και συμφωνίες του Κ. Καραμανλή με τον Αλ. Τσίπρα. Ταυτόχρονα επιχείρησαν να παρουσιάσουν ως διασπαστική την κίνηση του πρώην πρωθυπουργού να ταχθεί υπέρ του Β. Μεϊμαράκη. Κι όλα αυτά με απώτερο σκοπό να αποδομήσουν πολιτικά τον Κ. Καραμανλή, να τον απαξιώσουν εντός της Νέας Δημοκρατίας και να βάλουν την παράταξη στη δίνη μιας άνευ προηγουμένου αναταραχής.

Η προσπάθειά τους έπεσε στο κενό. Ο Β. Μεϊμαράκης κέρδισε τον πρώτο γύρο καθαρά με διαφορά 12 μονάδων από τον δεύτερο Κυρ. Μητσοτάκη, ενώ, κατά κοινή ομολογία, η παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού υπέρ του κ. Μεϊμαράκη υπήρξε καταλυτική. Η απήχησή του στην παράταξη παραμένει ισχυρή και αδιαμφισβήτητη. Πέραν των «κέντρων», το αποτέλεσμα των εκλογών συνιστά ήττα και για τον Αντ. Σαμαρά, καθώς ο Άδ. Γεωργιάδης, τον οποίο στήριξε (ο ίδιος και οι στενοί συνεργάτες του), περιορίσθηκε σε ένα ποσοστό λίγο πάνω από το 10%. Κατά συνέπεια, οι φιλοδοξίες του πρώην πρωθυπουργού να βαδίσει στ’ αχνάρια του Ν. Σαρκοζί και να επιστρέψει… δικαιωμένος εξανεμίζονται. Όποιος κι αν είναι ο επόμενος πρόεδρος, η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να επανέλθει στη γραμμή που πορεύθηκε την περίοδο 2009-2014.

Εντελώς διαφορετική ανάγνωση του εκλογικού αποτελέσματος κάνει η πλευρά του κ. Σαμαρά, με στενούς συνεργάτες του να κάνουν λόγο για… ήττα Καραμανλή! Με το επιχείρημα ότι η απήχηση του πρώην πρωθυπουργού στην παράταξη είναι 39-40% που συγκέντρωσε ο κ. Μεϊμαράκης και πως όσοι ψήφισαν τους άλλους τρεις υποψήφιους είναι… αντικαραμανλικοί. Επιχείρημα που δεν απηχεί στα πραγματικά δεδομένα, καθώς είναι γνωστό ότι χιλιάδες Καραμανλικοί από τη Βόρεια Ελλάδα λόγω εντοπιότητας ψήφισαν τον Απ. Τζιτζικώστα, ενώ κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι οι ψηφοφόροι του κ. Γεωργιάδη είναι εξ ορισμού κόντρα στον κ. Καραμανλή.

Εκτός από την ευθεία στήριξη του πρώην πρωθυπουργού, ρόλο στην πρωτιά του κ. Μεϊμαράκη (39,8%) έπαιξε ακόμη το γεγονός ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι βουλευτές και τα κορυφαία στελέχη ήταν στο πλευρό του. Αν εξαιρέσει κανείς κάποιες άτυχες στιγμές, με την τακτική που ακολούθησε στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου κατάφερε να εμπνεύσει την εμπιστοσύνη σε ένα μεγάλο τμήμα των Νεοδημοκρατών. Συγκεκριμένα έπεισε ότι μπορεί να διασφαλίσει την ενότητα και τη συνοχή της παράταξης σε πρώτη φάση και στη συνέχεια να την οδηγήσει στον δρόμο της ανάκαμψης.

Υπ’ αριθμόν 2

Αν και υπήρχαν ενδείξεις το τελευταίο διάστημα ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης διεκδικούσε τη δεύτερη προνομιούχο θέση, η επίδοσή του (28,5%) όσο και η διαφορά του από τον τρίτο Απ. Τζιτζικώστα αποτέλεσαν ισχυρή έκπληξη. Ακολούθησε μια σταθερή στρατηγική στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, οι απόψεις του, όχι πάντα δημοφιλείς, στα κρίσιμα ζητήματα ήταν καθαρές και παρέμεινε συνεπής στις θέσεις που παγίως εκφράζει. Κατάφερε έτσι να συσπειρώσει ψηφοφόρους που κινούνται στα όρια του φιλελευθερισμού ή ακόμη και του νεοφιλελευθερισμού, αλλά και δυνάμεις της οικονομίας και των επιχειρήσεων. Αντίθετα με ό,τι είχε συμβεί με την Ντ. Μπακογιάννη του 2009, δεν φάνηκε να λειτουργεί ανασταλτικά στην προσπάθειά του το βαρύ οικογενειακό ιστορικό. Όπως επίσης και το γεγονός ότι εναντιώθηκε ανοιχτά, ειδικά τις τελευταίες ημέρες, στον Κ. Καραμανλή. Ακόμη και αν δεν καταφέρει να εκλεγεί αρχηγός, ο κ. Μητσοτάκης είναι πλέον το «νούμερο 2» της παράταξης, βάζοντας στο περιθώριο άλλα στελέχη της γενιάς του.

Λάθη επί λαθών

Ο Απ. Τζιτζικώστας ξεκίνησε δυναμικά την προεκλογική μάχη κάνοντας σημαία τη σύγκρουση με τα «τζάκια» και τους «βαρόνους» και βασικό πρόταγμα τη ριζική ανανέωση της Νέας Δημοκρατίας. Μέχρι ενός σημείου φάνηκε να κερδίζει το στοίχημα και όλες οι ενδείξεις συνηγορούσαν ότι θα είναι μεταξύ των δύο βασικών διεκδικητών της αρχηγίας. Ο ίδιος μάλιστα δήλωνε βέβαιος ότι θα εκλεγεί από τον πρώτο γύρο. Στην πορεία ωστόσο το προφίλ του νέου και σύγχρονου πολιτικού θόλωσε, καθώς οι απόψεις του σε μια σειρά ζητήματα ήταν συντηρητικές και θύμιζαν λαϊκή Δεξιά. Η συμπόρευση με πρόσωπα όπως ο Μ. Βορίδης και ο Τ. Μπαλτάκος κάθε άλλο παρά τον ωφέλησαν, αντίθετα ενίσχυσαν την επιχειρηματολογία εκείνων που υποστήριζαν ότι οι θέσεις του έχουν αναφορές στην Ακροδεξιά. Καθοριστική για την αποτυχία του να περάσει στον τελικό γύρο και για το χαμηλό σχετικά ποσοστό (20,3%) διαδραμάτισε -ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα- η ανοιχτή παρέμβαση του Κ. Καραμανλή υπέρ του Β. Μεϊμαράκη. Από το επιτελείο του μιλούν ακόμη για «υπόγειο πόλεμο» που δέχτηκαν από διάφορους μηχανισμούς αλλά και για υπονόμευση από την πλειονότητα των Μέσων Ενημέρωσης.

Βάση για νέο κόμμα

Ο Άδ. Γεωργιάδης τερμάτισε μεν τέταρτος και… καταϊδρωμένος, αλλά το 11,4% που πήρε κάθε άλλο παρά αποτυχία μπορεί να χαρακτηρισθεί. Κι αυτό αν λάβει κανείς υπόψη του ότι έχει θητεία μόλις τριών χρόνων στη Νέα Δημοκρατία, όπου προσχώρησε κουβαλώντας το στίγμα του ακροδεξιού, που τον ακολουθεί μέχρι σήμερα. Κατάφερε να συσπειρώσει ένα σημαντικό τμήμα των συντηρητικών ψηφοφόρων της παράταξης, οι οποίοι θα μπορούσαν να αποτελέσουν μελλοντικά τον πυρήνα για έναν ακροδεξιό σχηματισμό. Αν και δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η απήχησή του στην παράταξη είναι κατά πολύ μικρότερη από το 11,4% που πήρε στις εκλογές, το οποίο ήταν αποτέλεσμα της σημαντικής στήριξης που είχε από την πλευρά του πρώην πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά.

***

Αναστήθηκε η ΝΔ!

Η μαζική συμμετοχή ήταν μια από τις μεγάλες εκπλήξεις των εκλογών της περασμένης Κυριακής. Περισσότεροι από 400.000 Νεοδημοκράτες (404.078 για την ακρίβεια) προσήλθαν στις κάλπες, ξεπερνώντας και τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις των στελεχών της παράταξης. Θα ήταν κατά πολύ μεγαλύτερο αν υπήρχαν περισσότερα εκλογικά τμήματα ούτως ώστε να μπορέσουν να ψηφίσουν όλοι όσοι στήθηκαν επί ώρες στις ουρές, χωρίς τελικά να καταφέρουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Κι αυτό παρά την απογοήτευση που είχε προκαλέσει το φιάσκο της 22ας Νοεμβρίου και όλα όσα -τραγελαφικά και όχι μόνο- ακολούθησαν τις επόμενες ημέρες.

Η μαζική συμμετοχή στις εκλογές καταδεικνύει ότι η Νέα Δημοκρατία εξακολουθεί να έχει σημαντική απήχηση στην κοινωνία και πως για ένα μεγάλο τμήμα του ελληνικού λαού αποτελεί την εναλλακτική πρόταση για τη διακυβέρνηση της χώρας. Το θετικό μήνυμα που εξέπεμψαν οι εκλογές ήρθε να αμαυρώσει ως έναν βαθμό η δυστοκία που σημειώθηκε ως προς την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων, τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα αργά το βράδυ της Τρίτης, με καθυστέρηση 48 ωρών! Βασικός λόγος για αυτήν την καθυστέρηση ήταν ότι τα αποτελέσματα από κάθε εκλογικό τμήμα έπρεπε να φτάσουν στην Εφορευτική Επιτροπή μέσω… φαξ ούτως ώστε να είναι έγκυρα και να συνυπογραφούν από όλες τις πλευρές για να ανάψει το «πράσινο φως» για την ανακοίνωσή τους.

Εν έτει 2015, η Νέα Δημοκρατία πορεύεται με τα μέσα της δεκαετίας του ’90. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη διαδικασία δεν αποτελεί επιλογή ή πολύ περισσότερο ιδιοτροπία της Εφορευτικής Επιτροπής, αναφέρεται ρητά στο καταστατικό του κόμματος, που είχε εγκριθεί επί αρχηγίας Αντ. Σαμαρά.


Σχολιάστε εδώ