Δεν κόβω άλλο τις συντάξεις
Η κυβέρνηση δεν υποχρεώνεται από τη συμφωνία σε νέα μείωση των κύριων συντάξεων, υποστήριξε στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο ο Αλ. Τσίπρας, χαρακτηρίζοντας «κόκκινη γραμμή» τη θέση αυτή. «Δεν θα προχωρήσουμε σε δωδέκατη συνεχή μείωση των συντάξεων», δήλωσε, προσθέτοντας ότι «στόχος της κυβέρνησης αναφορικά με το Ασφαλιστικό είναι να μην πληγούν περαιτέρω οι κατηγορίες που έχουν πληρώσει με το παραπάνω το μάρμαρο της κρίσης, όπως οι συνταξιούχοι», τόνισε ο πρωθυπουργός, εξηγώντας ότι οι ως τώρα μειώσεις των συντάξεων δεν εξασφάλισαν τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.
Το 45% κάτω από το όριο της φτώχειας!
Προβάλλοντας τα επιχειρήματα της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η συμφωνία ούτε περιγράφει ούτε απαιτεί νέες περικοπές, αυτό που απαιτεί είναι τη βιωσιμότητα, χωρίς να περιορίζει ότι θα πρέπει να είναι από τις περικοπές, γι’ αυτό ζήτησα τη συναίνεση από τα κόμματα. Δεν τη βρήκα από τα κόμματα αλλά είναι σίγουρο ότι υπάρχει στην κοινωνία». Επιχειρηματολογώντας για τη θέση της κυβέρνησης τόνισε ότι «δεν έχουμε σκοπό και δεν θα προχωρήσουμε σε 12η συνεχή, από το 2010, μείωση των κύριων συντάξεων.
Και αυτό όχι μόνο γιατί τα μισά ελληνικά νοικοκυριά ζουν από μια και μόνο σύνταξη, χωρίς κανένα άλλο εισόδημα, ή διότι το 45% των συντάξεων είναι κάτω από το όριο της φτώχειας, αλλά και επειδή όλες οι 11 προηγούμενες περικοπές από το 2010-2015, πέτυχαν να μειώσουν μεσοσταθμικά τις συντάξεις κατά 45% και να αυξήσουν τη φτώχεια. Απέτυχαν, όμως, να διασφαλίσουν τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα και την κοινωνική αποτελεσματικότητα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Στόχος μας, λοιπόν, είναι να εξασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, διατηρώντας, όμως, την κοινωνική συνοχή.
Τα περίπου 700 εκατομμύρια ευρώ της πρόσθετης εξοικονόμησης που απομένουν για το 2016, σύμφωνα με το γράμμα της συμφωνίας, εξοικονόμησης από δαπάνες για το ασφαλιστικό σύστημα, μπορούν να προκύψουν, όπως ρητά αναφέρει η συμφωνία της 10ης Ιούλη, από οποιαδήποτε πρόσφορη πηγή».
Οι τρεις παρεμβάσεις…
Όπως αναφέραμε ήδη η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας έχουν επεξεργαστεί ποσοτικοποιημένη πρόταση που αποδεικνύει ότι με συγκεκριμένες παρεμβάσεις, θεσμικές και διαρθρωτικές, το ασφαλιστικό σύστημα μπορεί να γίνει βιώσιμο και αποτελεσματικό χωρίς μειώσεις συντάξεων.
Όπως τόνισε στο «ΠΑΡΟΝ» ανώτατη κυβερνητική πηγή, στόχος είναι η πρόταση να ανταποκρίνεται στο σημείο αυτό της συμφωνίας το οποίο δεν υποχρεώνει σε κάλυψη της μείωσης των δαπανών, ύψους 2,2 δισ. ευρώ, για την επόμενη διετία με μειώσεις συντάξεων.
«Σήμερα στην Ελλάδα μία στις δύο οικογένειες ζει με αυτές τις μειωμένες συντάξεις. Η αναγνώριση των λαθών του προγράμματος από τους δανειστές στο ασφαλιστικό σύστημα σημαίνει ότι η αποκατάσταση των ανισορροπιών του απαιτεί χρόνο και πόρους και όχι νέα εισπρακτικά μέτρα ταμειακού χαρακτήρα», τόνιζε η ίδια πηγή, προσθέτοντας ότι προς αυτήν την κατεύθυνση (δηλαδή για να αποφευχθούν οι μειώσεις) απαιτούνται άμεσα τρεις παρεμβάσεις:
1. Σύσταση, οργάνωση και λειτουργία ενός φορέα είσπραξης των εισφορών για όλο το ασφαλιστικό σύστημα. Με αυτόν τον τρόπο εκτιμάται ότι θα καταπολεμηθεί η εισφοροδιαφυγή, που σήμερα υπολογίζεται στα 4 δισ. ευρώ τον χρόνο.
2. Διαμόρφωση ενός νέου αποθεματικού κεφαλαίου και ενίσχυσή του με νέους πόρους. Σε αυτόν τον «κουμπαρά» θα μπορούσαν να κατευθυνθούν μια σειρά πόροι από συγκεκριμένες πηγές όπως: Τυχερά παιχνίδια, πρόστιμα πάσης φύσεως, κρατικές προμήθειες, μέρος του τιμήματος από τις αποκρατικοποιήσεις, πόροι από τις συμβάσεις παραχώρησης δημοσίων έργων.
3. Ορθολογική και αποτελεσματική αξιοποίησή του ειδικού επενδυτικού φορέα για την αξιοποίηση της περιουσίας των Ταμείων. Είναι εφικτό να εξασφαλιστούν νέοι πόροι τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ τον χρόνο προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι μελλοντικές ανάγκες του Ασφαλιστικού.