Αντί για ΑΦΜ, αλλάξτε πλευρό…

Πολλά από τα προβλήματα του Κτηματολογίου έχουν τη ρίζα τους όχι μόνο στην πολιτική αβελτηρία των εκάστοτε αρμοδίων αλλά και στη διαχρονική διαχειριστική ανικανότητα ορισμένων παραγόντων, οι οποίοι, χρόνια τώρα, επί δεκαετίες, επαναπαύονται στην ατιμωρησία και την έλλειψη ουσιαστικού ελέγχου.

Τώρα τελευταία, όμως, έχουν σφίξει λίγο οι… ρόλοι και όλα περνάνε από κόσκινο. Οπότε, ως λύση απελπισίας, υπάρχει πίεση στην κυβέρνηση (αλλά και εντός ΣΥΡΙΖΑ) για την υλοποίηση μιας… βολικής ιδέας. Με αφορμή την ανάγκη επιτάχυνσης του έργου ή την ευελιξία στη χρηματοδότησή του, να αλλάξει το Κτηματολόγιο νομικό καθεστώς, ενδεχομένως όνομα και κυρίως… ΑΦΜ.

Έτσι ευελπιστούν πως όλες οι αμαρτίες θα θαφτούν, ως μη γενόμενες, και όλοι οι εκκρεμούντες έλεγχοι θα αφορούν ένα κουφάρι του παρελθόντος.

Ο νέος φορέας, απαλλαγμένος από τα βάρη του παρελθόντος, αλλά με τα ίδια πρόσωπα που συνέβαλαν στην αποτυχία του, θα μπορεί ανανεωμένος να απομυζήσει εκ νέου χρήματα από τους πολίτες ή την Ευρωπαϊκή Ένωση, «για το καλό του έργου, της ανάπτυξης και των επενδύσεων».

Επειδή όμως η Ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα, παραβλέπουν πως αυτό δεν θα γίνει αν δεν πραγματοποιηθεί διαχειριστικός έλεγχος (μέχρι τελευταίου ευρώ) στα πεπραγμένα της τελευταίας δεκαετίας. Καλή χρονιά…

***

Προς βελούδινο διαζύγιο;

Μετά τις… οικολογικές διαφωνίες για το εθνικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων, τα αυθαίρετα και το κυνήγι, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης βρίσκεται πάλι στο στόχαστρο «συντρόφων» του. Αρκετοί απορούν με τη σπουδή για την επαναφορά της αρμοδιότητας των δασικών χαρτών στους δασάρχες, παρότι ο επιστημονικός κόσμος και το Κτηματολόγιο διαφωνούν. Επίσης, το Πανελλήνιο Συμβούλιο των Οικολόγων Πράσινων εξέφρασε την κατηγορηματική του αντίθεση στην παραχώρηση αιγιαλού στην Ίο για την κατασκευή ξενοδοχείου, επισημαίνοντας πως τέτοιες ενέργειες δεν συνάδουν με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για την προστασία του περιβάλλοντος. Ζητούν την άμεση ανάκληση της απόφασης, ενώ κάποιοι ήδη μιλούν για βελούδινο διαζύγιο…

***

Αντικειμενικά… ανάξιοι

Η αναδρομική μείωση των αντικειμενικών αξιών (κατά μέσο όρο 20%) επηρεάζει δεκάδες φόρους και τέλη, με αποτέλεσμα το Δημόσιο να επιστρέψει χρήματα σε όσους απέκτησαν ακίνητα από τον Μάιο του 2015 και μετά. Η μείωση αυτή επηρεάζει και τον χρηματοοικονομικό σχεδιασμό του Κτηματολογίου, αφού αυτός περιελάμβανε και την είσπραξη του 1/1.000 επί της αντικειμενικής αξίας των δηλωθέντων ακινήτων. Αυτό σημαίνει, για την επόμενη τετραετία, πάνω από εκατό εκατομμύρια λιγότερα έσοδα για το Κτηματολόγιο, συν άλλα τόσα που δεν έχουν εισπραχθεί εδώ και δεκαπέντε χρόνια από τα παλαιά προγράμματα, γιατί κανείς υπουργός δεν ήθελε να αναλάβει το πολιτικό κόστος.

***

Καλύτερα δεν γίνεται…

Ολοκληρώνεται αυτές τις ημέρες μια άκρως απογοητευτική χρονιά για το Κτηματολόγιο, το μεγαλύτερο μεταρρυθμιστικό έργο, όπου έπειτα από οκτώ μήνες παλινωδιών ορίστηκε διοίκηση, τον… Οκτώβριο, αφού μεσολάβησαν οι εκλογές. Έκτοτε η κυβερνητική αδιαφορία είναι αξιοσημείωτη και πολυεπίπεδη, ενώ ο στόχος ολοκλήρωσής του, το 2020, είναι -οριστικά πλέον- ανέφικτός. Το αίτημα συγχρηματοδότησης προς την ΕΕ για την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου στο υπόλοιπο της χώρας δεν φαίνεται να «περπατάει» λόγω δυσπιστίας, ενώ τόσο η επαναπροκήρυξη όσο και η ανάθεσή του θα έχει μεγάλο κόστος και συνέπειες. Μοναδικό θύμα, ως συνήθως, ο πολίτης, που έχει χρυσοπληρώσει αυτό το έργο εδώ και δύο δεκαετίες.


Σχολιάστε εδώ