Όχι φτωχός συγγενής το ΠΑΣΟΚ

Στόχος του επιτελείου της κ. Γεννηματά είναι μέσα στο πρώτο τρίμηνο του νέου έτους να «κλειδώσει» και να πραγματοποιηθεί η πρώτη Πανελλαδική Προγραμματική Συνδιάσκεψη, που θα επιχειρήσει να ενοποιήσει τον χώρο της Κεντροαριστεράς και ταυτόχρονα θα αποτελέσει το πολιτικό βήμα για την επιστροφή και επανενεργοποίηση στελεχών, συνδικαλιστών, εκπροσώπων φορέων και Αυτοδιοίκησης, κ.ά., που απομακρύνθηκαν για μια σειρά λόγους από το ΠΑΣΟΚ τα τελευταία χρόνια, ενώ η διεύρυνση θα συνεχιστεί με προσωπικότητες και κινήσεις που κινούνται στον ευρύτερο χώρο του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς.

Μεγάλο πονοκέφαλο αποτελεί πάντως για τη Χαριλάου Τρικούπη το πώς το ΠΑΣΟΚ και η Κεντροαριστερά θα αποσείσουν από πάνω τους τον χαρακτηρισμό ότι είναι «δεκανίκια» είτε της Δεξιάς (λόγω της συνεργασίας με την κυβέρνηση Σαμαρά) είτε, τώρα, του ΣΥΡΙΖΑ (σε ενδεχόμενο συμφωνίας / συνεργασίας). Όπως λένε στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, «αν το ΠΑΣΟΚ καταφέρει άμεσα να επανασυνδεθεί με σημαντικές κοινωνικές ομάδες και δυνάμεις που το στήριζαν στο παρελθόν και ενδυναμωθεί, τότε θα μπορεί να παρουσιάζεται στο πολιτικό σκηνικό ως ρυθμιστής των εξελίξεων και όχι ως φτωχός συγγενής που θα αναζητά κυβερνητικές συνεργασίες πότε με τη Δεξιά και πότε με την Αριστερά».

Πάντως, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ αποκλείει κάθε συζήτηση για συνεργασία μόνο με τη ΝΔ, ενώ φαίνεται ότι δύσκολα αποδέχεται μια αποκλειστική συνεργασία -σε κυβερνητικό επίπεδο- με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Και αυτό τόνισε η Φώφη Γεννηματά στην ομιλία της στο Σπόρτινγκ:

«Όχι στις λογικές των ”μετώπων”, που διχάζουν τον ελληνικό λαό. Όχι στο δήθεν ευρωπαϊκό μέτωπο με τη Δεξιά. Η παρένθεση της συγκυβέρνησης με τη ΝΔ έκλεισε οριστικά.

Όχι στο δήθεν αριστερό μέτωπο με τον ΣΥΡΙΖΑ. Τελειώσαμε με αυτές τις λογικές. Και οι δύο αυτοί ”δρόμοι” είναι αδιέξοδοι. Δεν θα προσφέρουν αυτό που χρειάζεται η χώρα, θα διχάσουν τους Έλληνες».

Ωστόσο, στη Χαριλάου Τρικούπη (όπως έγραφε και την περασμένη εβδομάδα το «ΠΑΡΟΝ») ετοιμάζουν και μελετούν και άλλα σενάρια, όπως είναι αυτό για οικουμενική ορισμένου χρόνου. Το επικρατέστερο για την ώρα σενάριο στη Χαριλάου Τρικούπη, στο ενδεχόμενο οικουμενικής ορισμένου χρόνου, είναι να παράσχουν μια χαλαρή στήριξη, χωρίς να προτείνουν πολιτικά στελέχη του Κινήματος για να αναλάβουν υπουργικά πόστα.


Σχολιάστε εδώ