Φεύγουν από τη Θράκη οι αποταμιεύσεις για τις γειτονικές χώρες!

Τα λέμε αυτά γιατί την ίδια ώρα στη Θράκη μας συμβαίνουν τα αντίθετα από αυτά που διαπιστώνει η ΕΛΣΤΑΤ. Συγκεκριμένα, στο 10ο Παγκόσμιο Συνέδριο των Θρακών, που έγινε την εβδομάδα που πέρασε, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς περιέγραψε με πολύ μελανά χρώματα την οικονομική κατάσταση στην ευαίσθητη και κρίσιμη εθνικά περιοχή μας. Τόνισε χαρακτηριστικά: «Οι διαρθρωτικές παρεμβάσεις που επισπεύδονται οδηγούν σε μεγαλύτερη ασφυξία την εγχώρια επιχειρηματικότητα και παραγωγική βάση.

Πώς αλλιώς να ερμηνεύσουμε τις πολύφημες μεταρρυθμίσεις στην αγορά ελαιολάδου, γάλακτος, ψωμιού, τις μεταρρυθμίσεις σε κάποια επαγγέλματα που μετ’ επιτάσεως έθεταν οι «θεσμοί», υπό την ομπρέλα της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, αλλά και τις σημαντικές επιβαρύνσεις που δέχεται η περιφέρεια στο επίπεδο των φορολογικών συντελεστών και του κόστους ενέργειας (βλέπετε συζήτηση για τον φόρο στην μπίρα και στο κρασί); Ποιοι είναι οι στόχοι αυτών των παρεμβάσεων όταν απαξιώνουν τις μικρές παραγωγικές μονάδες, που λειτουργούν κατά κόρον στη Β. Ελλάδα, ενώ παράλληλα δεν λαμβάνονται μέτρα για τον αθέμιτο ανταγωνισμό που συμβαίνει στα σύνορά μας;». Και όλα αυτά όταν «εκτός από τις απώλειες σε επίπεδο κατανάλωσης που σημειώνει η τοπική αγορά, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται και το φαινόμενο της μεταφοράς αποταμιεύσεων σε γειτονικές χώρες, γεγονός που διευρύνει το πρόβλημα ρευστότητας και βιωσιμότητας της ελληνικής οικονομίας».

Όχι στην άνευ όρων παράδοση…

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ επισήμανε ακόμη: «Δεν μπορεί στρατηγική πολιτική να είναι η άνευ όρων παράδοση του ενεργειακού και φυσικού πλούτου της περιοχής σε ”επενδυτές του γλυκού νερού”, οι οποίοι αποσπούν / αγοράζουν δημόσια περιουσία χωρίς καμία υπόσχεση – δέσμευση για την ποιοτική αναβάθμιση των υποδομών και την αύξηση των επενδύσεων.

Οι περιπτώσεις των λιμανιών, των αεροδρομίων, της βιομηχανίας ζάχαρης ή της πώλησης των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με όρους οι οποίοι μόνο στρεβλώσεις δημιουργούν στην αγορά ενέργειας και τις επιχειρήσεις-πελάτες θα πρέπει να μας προβληματίσουν».

Και ο κ. Καββαθάς κατέληξε επισημαίνοντας: «Εθνική οικονομία και ανάπτυξη δεν μπορούν να δομηθούν με επενδυτές-φαντάσματα και πολίτες-κατοίκους που φεύγουν για να επιβιώσουν».


Σχολιάστε εδώ