Συγκλονιστικές μαρτυρίες Τούρκων που πήραν μέρος στα Σεπτεμβριανά

Όπως μας ενημέρωσε η Οικουμενική Ομοσπονδία Κωσταντινουπολιτών, από τον κοσμήτορα της Νομικής Σχολής, καθηγητή Τουργκούτ Ταρχανλί, αναλύθηκε το νομικό πλαίσιο των συνεπειών του πογκρόμ του 1955 κατά του Ελληνισμού της Πόλης, ενώ ο πρόεδρος της ΟΙΟΜΚΩ, καθηγητής Νίκος Ουζούνογλου, ανέλυσε το ιστορικό και πολιτικό πλαίσιο των διωγμών που υπέστη η ελληνορθόδοξη κοινότητα της Κωνσταντινούπολης την περίοδο 1923-2003 και τις κρατικές πολιτικές που καθοδήγησαν αυτήν την πολιτική αφανισμού.

Η δεύτερη συνεδρία όμως είχε ξεχωριστό ενδιαφέρον, καθώς περιλάμβανε μαρτυρίες από 12 ανθρώπους που έζησαν τα γεγονότα. Όλες οι μαρτυρίες ήταν συγκλονιστικές, αλλά ξεχώρισαν αυτές δύο τούρκων μαρτύρων που ζουν τώρα στο εξωτερικό. Ο πρώτος, που ζει στην Αυστραλία, συμμετείχε στις επιθέσεις του 1955 και περιέγραψε με λεπτομέρειες πώς διατάχθηκε ο ίδιος να συμμετάσχει στις καταστροφές και λεηλασίες και πώς δραπέτευσε μετά τη σύλληψή του. Ο δεύτερος μάρτυρας, που ζει σήμερα στη Γαλλία, ήταν έφεδρος αξιωματικός την περίοδο των Σεπτεμβριανών και έγινε μάρτυρας συζητήσεων που γίνονταν μετά τα γεγονότα στο Γενικό Επιτελείο περί της οργάνωσης των επιθέσεων κατά του Ελληνισμού και τον τρόπο με τον οποίον στοχοποιήθηκαν ομογενειακά ιδρύματα, εκκλησίες – κοιμητήρια και οικίες – καταστήματα. Επιπλέον τόνισε πως είχε απειληθεί ότι θα έχει συνέπειες αν μιλήσει -όντας αυτήκοος μάρτυρας- με αποτέλεσμα να μιλήσει ύστερα από 60 χρόνια.

Ας ελπίσουμε ότι αυτές οι μαρτυρίες δεν θα χαθούν στη λήθη, αλλά θα φροντίσει η ομοσπονδία να εκδώσει αυτές τις μαρτυρίες για λόγους και ιστορικούς αλλά και διπλωματικούς…

***

«Φιλαράκια» πίσω από την αρπαχτή

Στο προ δεκαπενθημέρου φύλλο μας καταγγείλαμε, με πάσα διακριτικότητα, συντονισμένη παρασκηνιακή προσπάθεια παραγόντων του ΥΠΕΞ για ανάθεση έργου έκδοσης βίζα (σε διάφορες χώρες) σε συγκεκριμένο συγκρότημα πρώην διπλωματών, ασχέτων, παντελώς και μακράν, απαιτουμένων τεχνικών και οργάνωσης.

Ουδέν σχόλιον έγινε από το υπουργείο, ουδείς συγκινήθηκε. Εφαρμογή της γνωστής αρχής: Αφήστε τους να φωνάζουν, θα ξεχαστεί!

Την προηγούμενη Κυριακή, το «ΒΗΜΑ», αναφερόμενο στο ίδιο θέμα, επέμενε, και μάλιστα έγραψε, ότι η ανάθεση έχει ήδη γίνει, εν κρυπτώ, πριν από τις εκλογές σε κυπριακή εταιρεία, πίσω από την οποία δραστηριοποιούνται «τα φιλαράκια». Στην αναμπουμπούλα…

Επειδή σε οικονομικά θέματα δεν χωράει αποσιώπηση, το υπουργείο οφείλει να ξεκαθαρίσει την υπόθεση. Διαφάνεια, κύριοι…

***

• Στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων ορθά ο κ. Κοτζιάς, όπως και όλοι οι προκάτοχοί του, δοκιμάζει τη «γοητεία» του ως διπλωματικό όπλο για άρση του αδιεξόδου και εξεύρεση λύσης, που θα απελευθέρωνε από ένα μεγάλο βαρίδι τη βαλκανική πολιτική της χώρας.

• Όπως αποδείχθηκε όμως και με την επίσκεψη του σκοπιανού υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα, οι συναντήσεις αυτές πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένες, να μη δημιουργούνται προσδοκίες, οι οποίες κατόπιν καταρρέουν, και κυρίως θα πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένο πλαίσιο, ώστε να μη βρεθούμε ξαφνικά να έχουμε μόνοι μας βάλει στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας την υπόθεση του ονόματος, προκειμένου κάποιοι επιχειρηματίες να καμώνονται τους επενδυτές στα Σκόπια, χωρίς ουσιαστικό όφελος για την ελληνική οικονομία.

• Σε ό,τι αφορά την ειλικρίνεια των προθέσεων της σκοπιανής ηγεσίας, τη διαπιστώσαμε με αφορμή και το Προσφυγικό, όπου απλώς σήκωσαν φράκτη στα σύνορα με την Ελλάδα…

Το εγχείρημα πάντως του Ν. Κοτζιά είναι ακόμη στην αρχή και παρά τα αρνητικά πρώτα μηνύματα είναι νωρίς ακόμη για την πλήρη αποτίμησή του.

• Ο Σύλλογος Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης (ΣΕΜΔΘ) αναδεικνύεται στον πλέον δραστήριο μηχανισμό προώθησης του τουρκισμού στη Θράκη και -με στήριξη οικονομική (η οποία κάποια στιγμή πρέπει να ερευνηθεί)- πρωτοστατεί σε κάθε προσπάθεια συκοφάντησης της Ελλάδας σε διεθνή φόρουμ, όπου η χώρα μας εμφανίζεται να παραβιάζει ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα.

• Ο ΣΕΜΔΘ, όπως μάθαμε, έστειλε αντιπροσωπεία του στο Μπακού για να συμμετάσχει στη 2η Συνάντηση Τουρκικών Μειονοτήτων, όπου συμμετέχουν τουρκικές κοινότητες από διάφορες χώρες, όπως η Ρωσία και το Αζερμπαϊτζάν, αλλά και από την Κριμαία. Το ενδιαφέρον είναι ότι στη συνάντηση αυτή συμμετείχε και αντιπροσωπεία από το μειονοτικό κόμμα ΚΙΕΦ αλλά και εκπρόσωποι του Συλλόγου Αλληλεγγύης και Πολιτισμού Ρόδου – Κω και Δωδεκανήσου.

• Στο πρόγραμμα της ξενάγησής τους είδαμε να περιλαμβάνεται και το μνημείο που έχει ανεγερθεί για τους 1.300 στρατιώτες του Ισλαμικού Στρατού του Καυκάσου, που έπεσαν νεκροί στον πόλεμο με τη Ρωσία και την Αρμενία. Από κοσμικούς μουσουλμάνους και πολίτες της ΕΕ θα περιμέναμε τουλάχιστον μια πιο προσεκτική στάση σε τέτοια ζητήματα, καθώς τουλάχιστον μέχρι τώρα η μειονότητα έχει μείνει έξω από τα παιγνίδια διαφόρων πατρώνων του τουρκισμού, που πλέον δεν διστάζουν να παίξουν και το χαρτί του θρησκευτικού φανατισμού…

• Καθώς η Ομάδα Εργασίας των Τουρκικών Μειονοτήτων ασχολήθηκε για μία μέρα με την τουρκική μειονότητα της Θράκης, σας μεταφέρουμε το περιεχόμενο ορισμένων τοποθετήσεων που έγιναν εκεί.

• Ο Αχμέτ Αϊντίν από το ΚΙΕΦ ανέπτυξε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η μειονότητα σε θέματα ταυτότητας και εκπαίδευσης, ο Μεχμέτ Μεμέτ από τον ΣΕΜΔΘ ανέπτυξε το θέμα των παραβιάσεων του δικαιώματος του συνέρχεσθαι και υποστήριξε ότι εξακολουθούν τα εγκλήματα μίσους, ενώ στο θέμα της εκπαίδευσης είπε ότι η «σημαντικότερη εξέλιξη ήταν η ισχύς του νόμου 4310/2014 περί μειονοτικής εκπαίδευσης». Τέλος, τόνισε ότι «η αυτόνομη δομή της μειονοτικής εκπαίδευσης χάνει συνεχώς έδαφος, ενώ παράλληλα συνεχίζονται τα προβλήματα υποδομών».

• Λίγες ημέρες αργότερα, μάθαμε ότι το Τμήμα Οικονομίας του ΣΕΜΔΘ συμμετείχε σε ένα εκπαιδευτικό σεμινάριο στην Άγκυρα σχετικά με τους πόρους της ΕΕ. Στα εντατικά σεμινάρια των τεσσάρων ημερών ενημερώθηκαν για τη δυνατότητα αξιοποίησης των πόρων της ΕΕ από δήμους, οργανώσεις και συλλόγους αλλά και τις δυνατότητες χρηματοδότησης και μειονοτικών ιδρυμάτων. Πόσο προσβλητικό είναι ευρωπαίοι πολίτες να προσφεύγουν στην Τουρκία για να ενημερωθούν για τα… κοινοτικά προγράμματα;

• Πάντως αυτό που πρέπει να συγκρατήσει η Πολιτεία είναι ότι στήνεται μεθοδικά μια παράλληλη δομή στη Θράκη εδώ και χρόνια και αυτή πλέον η δομή κτίζεται γύρω από το κόμμα ΚΙΕΦ και τον Σύλλογο Επιστημόνων αλλά και την ΠΕΚΕΜ (Πολιτική Εκπαιδευτική Εταιρία Μειονότητας Δυτικής Θράκης), με συμπαραστάτες την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία «Τούρκων» Δυτικής Θράκης και τον Σύνδεσμο Αλληλεγγύης «Τούρκων» Δυτικής Θράκης, με έδρα την Κωνσταντινούπολη και παραρτήματα σε πολλές πόλεις της Δυτικής Τουρκίας.

• Ο μηχανισμός αυτός διαθέτει άφθονη χρηματοδότηση και διπλωματική στήριξη όπου χρειάζεται. Το ακόμη πιο ανησυχητικό, όμως, είναι ότι με την επιμονή που διακρίνει την τουρκική διπλωματία, σε λίγο θα πείσει τη διεθνή κοινότητα ότι το πρόβλημα της τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα δεν περιορίζεται στη Θράκη αλλά εκτείνεται και στα Δωδεκάνησα.

• Με καταιγιστικό ρυθμό συνεχίζονται οι προσλήψεις στο υπουργείο Εξωτερικών, καθώς έχουν βαλθεί οι αναπληρωτές και οι υφυπουργοί να καλύψουν όλες τις θέσεις που δυνητικά προβλέπει ο νόμος για τα πολιτικά γραφεία τους.

Έτσι, μετά τους διορισμούς που σας έχουμε πει, είχαμε συνέχεια: Γεώργιος Τρίχας, Γεώργιος Στουραΐτης, Γεώργιος Πατρίκιος, Θεόφιλος Κοσυβάκης, Αγλαΐα Καλτσά στο πολιτικό γραφείο του κ. Αμανατίδη. Νικόλαος Χρήστου, Σοφία Κιβρακίδου, Ευάγγελος Καραγρηγορίου, Ελπίδα Μακρή στο πολιτικό γραφείο του υφυπουργού Δ. Μάρδα. Απόστολος Φωτιάδης, Ζαφείρης Καραμπάσης, Ευάγγελος Κυζηραίος, Ελένη Λαγουρού στο πολιτικό γραφείο του ΑΝΥΠΕΞ Ν. Ξυδάκη.

• Πολύ ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι ο κ. Αμανατίδης στο γραφείο του είχε την ανάγκη ενός… νοσηλευτή και ο κ. Μάρδας ενός τοπογράφου.

Μάλλον αυτό είναι το μυστικό που πάει τόσο καλά η εξωτερική μας πολιτική…

Ο εξωφρενικός
[email protected]


Σχολιάστε εδώ