Στήριξη στον Τσίπρα προσφέρουν οι Ευρωπαίοι…

Το κλίμα αβεβαιότητας που συνεχίζει να υπάρχει στην Ευρώπη για τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας, οι αμφιβολίες των εταίρων και δανειστών αν θα αντέξει μέχρι την άνοιξη η ελληνική κυβέρνηση για να περάσει το πρόγραμμα, φαίνεται ότι συνυπάρχουν προς το παρόν με την εκτίμηση των Βρυξελλών, σύμφωνα με την οποία «καμιά πλευρά δεν έχει συμφέρον αυτήν τη στιγμή να υπονομεύσει μια προσπάθεια που είναι ταυτόχρονα στοίχημα για όλους μας». Το κλίμα αυτό μεταφέρουν από το περιθώριο της Συνόδου Κορυφής πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες κατά τις συνομιλίες τους με ευρωπαίους αξιωματούχους, που αποτυπώνει τη βούληση της Κομισιόν αλλά και γενικότερα του «κουαρτέτου» των δανειστών, συμπεριλαμβανομένων και παραγόντων από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. «Σε μια δύσκολη συγκυρία για την Ευρώπη, με την προσφυγική κρίση να είναι απειλή αποσταθεροποίησης, κανείς δεν συζητάει αυτήν τη στιγμή μια επιδείνωση στις σχέσεις με την Ελλάδα. Το περίφημο Grexit δεν υπάρχει αυτήν τη στιγμή στο τραπέζι και δεν πρόκειται να υπάρξει και μέσα στο 2016», είναι η εκτίμηση που μεταφέρεται, ενώ αντιθέτως υπογραμμίζουν τις θετικές εξελίξεις που μπορούν να προκύψουν για την ελληνική οικονομία το επόμενο δίμηνο.

Θετικές εξελίξεις

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν, η ΕΚΤ θα αρχίσει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για τη ρευστότητα που χορηγεί στις ελληνικές τράπεζες.

«Η εξέλιξη αυτή», όπως τόνιζαν, «θα σηματοδοτήσει τη σταδιακή απαγκίστρωση των ελληνικών τραπεζών από τον Μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας (ΕLA) και την ένταξή τους στους μηχανισμούς που εφαρμόζονται για όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες».

Έτσι οι ελληνικές τράπεζες θα γλιτώσουν τόκους που σε ετήσια βάση ανέρχονται σε περίπου 300 εκατ. ευρώ. Το δεύτερο βήμα προς τη συνολική ομαλοποίηση αφορά τη συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, δηλαδή την εξαγορά τους από την ΕΚΤ.

Αυτή η σταδιακή, πλην όμως ορατή, ομαλοποίηση της ελληνικής οικονομίας φαίνεται ότι καθοδηγεί και τις εγχώριες πολιτικές εξελίξεις, με το κλίμα των Βρυξελλών να έχει μεταφερθεί σε οικονομικούς και πολιτικούς παράγοντες στην Αθήνα. Στόχος, οι πολιτικές εξελίξεις να είναι σε μεγάλο βαθμό ελεγχόμενες.

Υπάρχουν, όμως, και οι κάβοι

Εξάλλου, όπως σημειώνουν πολιτικοί αναλυτές, «δεν είναι τυχαίες οι παρεμβάσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Στουρνάρα, που μέσω της ενδιάμεσης έκθεσης για την ελληνική οικονομία κάλεσε κυβέρνηση και αντιπολίτευση σε συνεννόηση για να βγει το πρόγραμμα. Ούτε βεβαίως η παρέμβαση Ρουσόπουλου, που επιβεβαίωσε την επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Κ. Καραμανλή».

Οι επόμενες μέρες και μετά την εκλογή του νέου προέδρου στη Νέα Δημοκρατία θα δείξουν σε μεγάλο βαθμό την κατεύθυνση των πολιτικών εξελίξεων, ωστόσο θεωρείται ότι οι βάσεις «για μια πολιτική και οικονομική σταθεροποίηση, που θα επεκτείνεται χρονικά μέχρι τα τέλη του 2018, έχουν ήδη μπει, ακόμα κι αν χρειαστεί πρόσθετη στήριξη της σημερινής πλειοψηφίας στη Βουλή»!

Όπως, όμως, ήδη αναφέραμε, αυτή η διαδρομή θα έχει εκπλήξεις και απρόοπτα. Και η πρώτη δύσκολη στροφή θα είναι η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος την άνοιξη και αφού η ελληνική κυβέρνηση θα έχει ψηφίσει Ασφαλιστικό και Αγροτικό.

Το τελευταίο μπορεί να αποδειχθεί ακόμα δυσκολότερο δεδομένου ότι οι ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών θα τριπλασιαστούν μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

Αν η ελληνική κυβέρνηση περάσει αυτόν τον κάβο, πολλά θα εξαρτηθούν από τη λύση που θα δοθεί στο θέμα του χρέους, ενώ πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες επισημαίνουν με νόημα ότι η δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΔΝΤ ίσως αποτελέσει ένα όπλο στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς είναι αποκαλυπτική της υποκρισίας και του βρόμικου παιχνιδιού που παίχθηκε εις βάρος της πολιτικά αδύναμης Ελλάδας το 2009.

Η έκθεση αποτελεί πλέον ένα σοβαρό επίσημο ντοκουμέντο στις διαπραγματεύσεις που έτσι κι αλλιώς θα ακολουθήσουν, ώστε το ελληνικό χρέος να γίνει τελικά βιώσιμο και όχι η θηλιά που θα πνίγει και θα ακυρώνει τις προσπάθειες της χώρας.


Σχολιάστε εδώ