Πολύ… νωρίς πήραν χαμπάρι το… θάψιμο!

• Και το διαρρέουν για καλό; Στους Έλληνες, που έχουν ιδιαίτερο δεσμό με την κατοικία τους, εξ ου και τα μεγάλα ποσοστά ιδιοκτησίας σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, οι αλλοδαπές ιδιωτικές εταιρείες διαχείρισης «κόκκινων δανείων» σκοπεύουν να εφαρμόσουν τη μέθοδο του Sale & Lease back, δηλαδή την πώληση – εξαγορά των ακινήτων τους και την επαναμίσθωσή τους σε αυτούς. Και σαν μην έφθανε αυτό, οι εμπλεκόμενοι υπουργοί στις διαπραγματεύσεις με τους «θεσμούς» για τα «κόκκινα δάνεια» φρόντισαν να τις εξασφαλίσουν, διατηρώντας αλώβητο το καθεστώς που διαμορφώνεται, ακόμα και αν προκύψουν αλλαγές στο πρόσωπο του διαχειριστή ή του δανειστή των απαιτήσεων ή στο κανονιστικό πλαίσιο, εθνικό και ευρωπαϊκό.

• «Χωρίς διαφάνεια στην οικονομική διαχείριση, δεν υπάρχει αξιοπιστία στο συνδικαλιστικό κίνημα…», τονίζει ορθώς το κείμενο αποφάσεων του 26ου Συνεδρίου της ΠΟΕ ΔΟΥ! Κύριε αναπληρωτή υπουργέ Οικονομικών, ποια η θέση σας για τη διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου στις χρήσεις 2004-2014 και φορολογικού σε όποιες δεν έχει πραγματοποιηθεί; Κύριε Αλεξιάδη, συμφωνείτε με το ότι σε περίπτωση που προκύψουν επιβαρυντικά στοιχεία, η νέα διοίκηση θα πρέπει να στραφεί νομικά ενάντια στους κατά νόμο υπευθύνους κάθε χρήσης;

• Για τις ποινικές ευθύνες πάντως υπάρχει η Δικαιοσύνη! Γιατί η γενική συνέλευση των μετόχων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης ενέκρινε την ανανέωση του ασφαλιστηρίου αστικής ευθύνης των μελών τους διοικητικού της συμβουλίου και των διευθυντικών της στελεχών; Σε τι είδους πράξεις και παραλείψεις έχουν εμπλακεί και επιδιώκουν προστασία;

Εξαπατήθηκαν…

Αρέσει–δεν αρέσει… αυτή είναι η πικρή αλήθεια! Ο εκκαθαριστής, η Διεύθυνση Ελέγχου Ιδιωτικής Ασφάλισης και το υπουργείο Οικονομίας ευθύνονται για τις θεωρητικές ερμηνείες, τις νομικίστικες προσεγγίσεις, τις τεχνικές λεπτομέρειες, κ.λπ., που οδήγησαν στη μερική ή ακόμα και καθόλου αποζημίωση των ασφαλισμένων της Ασπίς. Και όπως εύστοχα δήλωσε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, άνθρωποι που πίστευαν στην ιδιωτική ασφάλιση και πλήρωναν επί σειρά ετών το συμβόλαιό τους δεν αναγνωρίσθηκαν ή δεν εντοπίστηκαν, πολίτες που πίστευαν στον ασφαλιστή τους και είχαν εμπιστευτεί την πρότασή του εξαπατήθηκαν.

• Αφού τη συνέφερε, γιατί να μην το έκανε, θα πουν κάποιοι, ενώ τη λογική του λιγότερου κακού θα επικαλεστούν ορισμένοι άλλοι! Όπως και να έχει πάντως, ένα είναι το σίγουρο, η Viohalco προτίμησε το εφέσιμο πρόστιμο μερικών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ παρά την υποβολή δημόσιων προτάσεων προς τους μετόχους μειοψηφίας, που θα κόστιζαν περισσότερο.

• Ρίχνουμε στην αρένα μια ασφαλιστική εταιρεία με μικρότερα προβλήματα, καλύπτοντας κάποιες άλλες με μεγαλύτερα; Μόνο η International Life ΑΕΓΑ έχει θέμα με το απαιτούμενο περιθώριο φερεγγυότητας, κυρίες και κύριοι της Τράπεζας της Ελλάδος, και αποφασίσατε εσπευσμένα να τοποθετήσετε επίτροπο, προς τέρψη των ανταγωνιστών της και του φιλοθεάμονος κοινού, που διψά για αίμα;

• Δεν έφθανε η στροφή 180 μοιρών της κυβέρνησης από την αρχική της στάση, φαίνεται ότι έχουν αλλάξει προς το χειρότερο και οι επιμέρους όροι της αρχικής συμφωνίας! Αληθεύει ότι οι πολυδιαφημισμένες επενδύσεις συντήρησης, αναβάθμισης και επέκτασης των αεροδρομίων, που παρά τις κορώνες των υπουργών της κυβέρνησης παραχωρήθηκαν στην κοινοπραξία Fraport – Κοπελούζου, θα καθορίζονται τελικά από την εξέλιξη της επιβατικής κίνησης;

• Σε αυτή την περίπτωση ταιριάζει το «κάθε πέρυσι και καλύτερα»! Με αφορμή την πώληση της NBGI Private Equity, αναρωτιόμαστε αν το τρέχον τίμημα είναι ίδιο με εκείνο της αρχικής προσφοράς ή διαφοροποιήθηκε προς τα κάτω, λόγω της καθυστέρησης στην υπογραφή της τελικής συμφωνίας.

• Μιλάμε για μια εισηγμένη που υποτίθεται ότι οδεύει προς αποκρατικοποίηση! Πότε θα δεήσει, άραγε, η κυβέρνηση να ορίσει πρόεδρο στον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης; Μέχρι πότε το διοικητικό του συμβούλιο θα συνεδριάζει και θα αποφασίζει με μείον ένα μέλος;

Τζάμπα περιμένουν να επιστρέψουν οι καταθέσεις στις Τράπεζες

Όπως και να τη βαφτίσουν, όσο και να τη μακιγιάρουν, με όποια επικοινωνιακή προπαγάνδα και αν την πλασάρουν, η άρση του τραπεζικού απορρήτου προς τις ιδιωτικές εταιρείες διαχείρισης «κόκκινων δανείων» είναι πλέον γεγονός! Όχι μόνο δεν πρόκειται να επιστρέψουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς οι καταθέσεις που έκαναν φτερά, αλλά μόλις παύσει η επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων θα φυγαδευτούν και όσες δεν πρόλαβαν ή δεν ήθελαν. Και μη μας πείτε ότι κινδυνολογούμε, γιατί θα σας απαντήσουμε ότι καταστροφολογήσατε ήδη, έχοντας μόνο την ελπίδα ότι το κάνατε από ανικανότητα και όχι από δολιότητα.

Σε «κοράκι» πούλησε τα δάνεια το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων

Ποιες διοικήσεις μεθόδευσαν τα πράγματα; Δεν φτάνει που το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων είχε τιτλοποιήσει και πουλήσει μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε αλλοδαπή ιδιωτική εταιρεία διαχείρισης χωρίς να ενημερώσει τους δανειολήπτες τους, είχε συμφωνήσει κιόλας αφενός να μην μπορούν να τύχουν ρυθμίσεων και αφετέρου όσα δεν εξυπηρετούνται να αντικαθίστανται με άλλα υγιή.

Όλα στο σφυρί

Τυχαίο που ενώ τα περιουσιακά στοιχεία του νέου υπερταμείου έχουν ήδη συμφωνηθεί μεταξύ κυβέρνησης και «τρόικας», ήτοι ΔΕΣΦΑ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Αστήρ Παλλάς, Rosco, Ελ. Βενιζέλος, Ελληνικό, Κασσιόπη, 77.900 ακίνητα του Ελληνικού Δημοσίου, δικαιώματα από τις παραχωρήσεις εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου και των τιτλοποιήσεων μελλοντικών εσόδων, εντούτοις το management του αποτελεί παζλ για δυνατούς λύτες; Δεν νομίζουμε, καθώς εκεί θα δοθεί η μητέρα των μαχών, αφού ο έχων το γενικό πρόστιμα θα μπορεί να κατευθύνει τα φιλέτα των περιουσιακών στοιχείων σε εκείνους που πρέπει.

Πάει και αυτή…

Κατά τα άλλα, όλα καλά; Η ανάταση της πραγματικής οικονομίας βρίσκεται προ των πυλών και λοιπά φύκια με μεταξωτές κορδέλες; Δεν ξέρουμε αν το πήραν χαμπάρι στο Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής, αλλά μια ακόμη από τις πάλαι ποτέ κραταιές εταιρείες, η Πετζετάκις, πτώχευσε με τη βούλα της Δικαιοσύνης. Το τραγικό της υπόθεσης ότι η διοίκηση δεν είναι σίγουρη αν θα πρέπει να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.

Για δεύτερη χρονιά…

…βραβεύθηκε η ΙCAP Group στην κατηγορία «Παροχή Υπηρεσιών», στο πλαίσιο της διοργάνωσης των «Greek Exports Awards 2015» από την Ένωση Διπλωματικών Υπαλλήλων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων, σε συνεργασία με την εκδοτική συνεδριακή εταιρεία Ethos Media ΑΕ.Ο θεσμός των «Greek Exports Awards» αναδεικνύει και επιβραβεύει τις εξωστρεφείς επιχειρήσεις που συνδράμουν στην αύξηση της παραγωγικότητας, της ανταγωνιστικότητας και της απασχόλησης στη χώρα μας, προσφέροντας παράλληλα αξιόλογα παραδείγματα προς μίμηση για τις υπόλοιπες ελληνικές επιχειρήσεις.


Σχολιάστε εδώ