Μεταφέρεται το παζάρι

Ο χώρος που έχει προκριθεί είναι της Βιομηχανικής Ζώνης Πειραιά, που βρίσκεται κοντά στο τέρμα του προαστιακού και του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου και φυσικά στον υπό κατασκευή σταθμό του Μετρό. Μελέτη για την αξιοποίηση του νέου χώρου ως παζαριού έχει εκπονήσει το εκπαιδευτικό ίδρυμα του Πειραιά.

***

• Μόνιμος κάτοικος Πειραιά τείνει να γίνει τις τελευταίες μέρες ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ Απόστολος Τζιτζικώστας. Την περασμένη Τρίτη βρέθηκε στα Καμίνια, στο πανηγύρι και τα θυρανοίξια του ναού του Αγίου Ελευθερίου και τέσσερις μέρες πριν ήταν σε συνεστίαση που διοργάνωσε στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο ο πρώην υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος. Στη συνεστίαση αυτή ο Απ. Τζιτζικώστας αποκάλυψε ότι κατά… 25% είναι Πειραιώτης, αφού η οικογένεια της γιαγιάς του ήταν από τον Πειραιά και είχε εργοστάσιο μακαρονοποιίας στη Ρετσίνα. Είδες τι κάνει η ψήφος;

• Με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια τιμήθηκε και φέτος η μνήμη του Αγίου Ελευθερίου στα Καμίνια. Την ημέρα της εορτής του Αγίου, την περασμένη Τρίτη, έγιναν και τα θυρανοίξια του φερώνυμου ναού, ο οποίος κτίσθηκε στον χώρο που επί 100 και πλέον χρόνια ήταν ο παλαιός ναός, ο οποίος κατεδαφίσθηκε το 1999 ύστερα από σοβαρές ζημιές που είχε υποστεί από τον σεισμό. Η αποπεράτωση του νέου ναού έγινε δυνατή χάρη στη γενναία οικονομική ενίσχυση του προέδρου του Ολυμπιακού Βαγγέλη Μαρινάκη, ο οποίος διέθεσε πάνω από 100.000 ευρώ για τον εξωραϊσμό του, τη διαμόρφωση της πλατείας αλλά και τη μαρμαρόστρωση του δαπέδου και των σκαλοπατιών. Τα θυρανοίξια έκανε ο Μητροπολίτης Πειραιά κ. Σεραφείμ.

• Εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο που συνεδρίασε την περασμένη Τετάρτη η προγραμματική σύμβαση του Δήμου Πειραιά με το υπουργείο Πολιτισμού, την Περιφέρεια Αττικής και τον ΟΠΑΝ, σύμφωνα με την οποία η Περιφέρεια θα δίνει 250.000 ευρώ τον χρόνο και ο ΟΠΑΝ 350.000 τον χρόνο για τέσσερα χρόνια προκειμένου να διασφαλισθεί η λειτουργία του Δημοτικού Θεάτρου.

• Από αύριο θα αρχίσει να λειτουργεί ξανά ο Χώρος Φιλοξενίας Αστέγων του Δήμου Πειραιά, ο οποίος είχε κλείσει για ένα διάστημα για εργασίες συντήρησης και απολύμανσης. Στον χώρο μπορούν να φιλοξενηθούν μέχρι 40 άτομα.

• Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Πειραιά στο δημοτικό συμβούλιο της περασμένης Τετάρτης. Ο ίδιος ο δήμαρχος παραδέχθηκε ότι το τεχνικό πρόγραμμα του 2016 είναι φτωχό καθώς δεν έχουν ανοίξει ακόμα τα χρηματοδοτικά προγράμματα (ΕΣΠΑ κ.λπ.). Όταν ανοίξουν, όπως είπε, θα γίνει αναμόρφωση του τεχνικού προγράμματος για να ενταχθούν έργα που θα μπορούν να υλοποιηθούν, αφού θα έχουν εξασφαλισμένη τη χρηματοδότηση.

• Απίστευτη πρόταση έκανε ο ανεξάρτητος σύμβουλος Σήφης Βουράκης. Δήλωσε ότι τα δημοτικά λεωφορεία θα πρέπει να διακόψουν τη λειτουργία τους μέχρι να αδειοδοτηθούν. «Ακόμα κι αν χρειασθεί να μείνουν ακινητοποιημένη για δύο χρόνια, ας αναστείλουν τη λειτουργία τους», τόνισε χαρακτηριστικά! Όταν όμως τον ρώτησε ο δήμαρχος τι θα πει στον κόσμο που θα διαμαρτύρεται επειδή δεν θα έχει συγκοινωνία για να πάει στις δουλειές του, δεν είχε να απαντήσει κάτι.

• Πολύ κοντά σε συμφωνία με το ΤΑΙΠΕΔ για παραχώρηση του χώρου γύρω από τη Βίλα Ζαχαρίου είναι ο δήμος, σύμφωνα με όσα αποκάλυψε στο δημοτικό συμβούλιο ο Γ. Μώραλης. Η βίλα, όπως είπε, ανήκει στον δήμο γιατί είναι κληροδότημα, όμως ο χώρος που την περιβάλλει, επειδή δημιουργήθηκε από επιχωματώσεις, ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο βλέπει θετικά και την παραχώρηση του περιβάλλοντος χώρου, αφού ο δήμος βρήκε τρόπο να αξιοποιήσει τη βίλα.

• Στον ΙΑΝΟ, την Τετάρτη, προπαραμονή των Χριστουγέννων, 8.30 το βράδυ, ο Μίμης Ανδρουλάκης θα παρουσιάσει το νέο του μυθιστόρημα που έχει τίτλο «Ταξίδι μέλιτος» και κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη. Για το βιβλίο, εκτός του συγγραφέα, θα μιλήσουν ο καθηγητής και συγγραφέας Γιώργος Γιατρομανωλάκης και ο καθηγητής του Πολυτεχνείου της Λωζάννης Σήφης Σηφάκης.

• Έμφαση στην ανάπτυξη νέων γραμμών προκειμένου να μεγαλώσει η πίτα της ακτοπλοΐας θα δώσει από τη νέα σεζόν η Hellenic Seaways. Όπως ανέφερε σε συζήτηση με δημοσιογράφους ο διευθύνων σύμβουλος Αντώνης Αγαπητός, η εταιρεία με το νέο της πλοίο «ΝΗΣΟΣ ΣΑΜΟΣ» θα εκτελεί δρομολόγια από Καβάλα και Θεσσαλονίκη προς Λήμνο – Μυτιλήνη – Μεστά Χίου με στόχο να εξυπηρετεί τους τουρίστες που θα έρθουν στη χώρα μας από τις βαλκανικές χώρες και κυρίως από τη Ρωσία, οι οποίοι πέραν των άλλων αναζητούν και προσκυνήματα όπως αυτό του Ταξιάρχη Αγίου Ραφαήλ στη Μυτιλήνη.


Σχολιάστε εδώ