Θα πέσουν κεφάλια!

Σύμφωνα με πολύ καλά ενημερωμένες πηγές, ο πρωθυπουργός είναι έξαλλος με την τροπή που πήραν τα πράγματα, κάνοντας λόγο για «καλοσχεδιασμένη προβοκάτσια κατά της κυβέρνησης»! Ταυτόχρονα, σε στενούς συνομιλητές του δεν παραλείπει να επισημάνει και την πρωτοφανή προχειρότητα που επέδειξαν στους χειρισμούς κορυφαίοι παράγοντες, καταλογίζοντας ταυτόχρονα ευθύνες στη Βουλή, αλλά κυρίως στις υπηρεσίες του αρμόδιου υπουργείου Οικονομικών και συγκεκριμένα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Προχειροδουλειά…

Ο προβληματισμός είναι έντονος και μεταξύ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που με αφορμή το συγκεκριμένο θέμα θέτουν σοβαρά ζητήματα όσον αφορά τον σχεδιασμό του κυβερνητικού έργου, τη λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων και κυρίως ποιος αποφασίζει και προωθεί -και με ποια συνεννόηση- τόσο κρίσιμα θέματα για την κυβέρνηση. Επιπλέον, δεν είναι λίγοι οι βουλευτές, που έστω και εκ των υστέρων ζητούν ευθύνες για την κατάθεση του νομοσχεδίου με τη διαδικασία του κατ’ επείγοντος. Πάντως, κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης και βουλευτές μετά το φιάσκο παραδέχονται ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο προωθήθηκε άρον άρον και για επικοινωνιακούς λόγους, προκειμένου να υπάρξει κάποια εξισορρόπηση με αντισταθμιστικά και ανθρωπιστικά μέτρα «εδώ και τώρα», δηλαδή στο τέλος μιας καταιγιστικής, δίμηνης, νομοθετικής διαδικασίας, που στο επίκεντρό της ήταν μόνο οι μνημονιακές διατάξεις και τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας με τους δανειστές.

Επιπλέον, στην κυβέρνηση και στο Μαξίμου εκτιμήθηκε ότι το παράλληλο πρόγραμμα θα ήταν το υλικό και το εφόδιο των βουλευτών κυρίως της επαρχίας που θα επισκέπτονταν τις περιφέρειές τους στις διακοπές των Χριστουγέννων. Ωστόσο, μετά τη συγκεκριμένη εξέλιξη, που τραυματίζει την εικόνα της κυβέρνησης, οι βουλευτές ζητούν και αυτοί με τη σειρά τους τον καταλογισμό ευθυνών, αναγνωρίζοντας ότι «δεν μπορούμε να προχωράμε με προχειροδουλειές»!

Το κύριο πρόβλημα βέβαια δεν ήταν ούτε τόσο οι ενστάσεις των δανειστών ούτε το κόστος των μέτρων, αλλά η… συμπερίληψη δεκάδων άσχετων διατάξεων σε ένα νομοσχέδιο που θα αποτελούσε πρόβα για την κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης εν μέσω μνημονιακής καταιγίδας, που θα κορυφωθεί στο τέλος του Ιανουαρίου με την ψήφιση του Ασφαλιστικού και του Αγροτικού. Και σε αυτό το σημείο εντοπίζουν τις ευθύνες της Βουλής! Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση όφειλε να καταθέσει το πλαίσιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και να αφήσει εκτός τις λοιπές άσχετες διατάξεις, που προκάλεσαν αντιδράσεις και στη συμπολίτευση και στην αντιπολίτευση. Επίσης, χαρακτηρίζουν εξόχως προβληματική τη διαχείριση της κρίσης. Για αρκετές ώρες κανείς δεν είχε υπεύθυνη ενημέρωση για το τι πρόκειται να γίνει: Άλλοι μιλούσαν για απόσυρση του νομοσχεδίου λόγω αντίδρασης των εταίρων, άλλοι για μετάθεσή του ως έχει μετά τις γιορτές, επειδή η αντιπολίτευση αντέδρασε στην επείγουσα συζήτηση – ψήφιση, και όλοι μαζί περίμεναν να μάθουν τι θα αποφάσιζε… η Διάσκεψη των Προέδρων στη Βουλή, η οποία, τελικά, αποφάσισε τη μετάθεσή του μετά τις γιορτές, χωρίς, βεβαίως, να προσδιορίσει ποιο θα είναι το νέο περιεχόμενο του νομοσχεδίου.

Μαξίμου: Δεν αποσύρεται…

Το Μαξίμου είναι γεγονός ότι άργησε να παρέμβει στην όλη ιστορία, ωστόσο πέρασε στην επίθεση τονίζοντας ότι το νομοσχέδιο δεν αποσύρεται, στρέφοντας παράλληλα τα βέλη του στην αντιπολίτευση κάνοντας λόγο για «τρόικα εσωτερικού». «Μετά τη χθεσινή ανεύθυνη στάση και την αποχώρηση τριών κομμάτων από την κοινοβουλευτική διαδικασία, με την ανυπόστατη καταγγελία ότι δήθεν το νομοσχέδιο που κατατίθεται με επείγουσα διαδικασία επιβαρύνει δημοσιονομικά και εκτροχιάζει τον προϋπολογισμό, δημιουργήθηκαν εξίσου ανυπόστατες εντυπώσεις, με κίνδυνο να προκληθούν εμπόδια στη διαπραγμάτευση αλλά και στο κυβερνητικό έργο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Κατόπιν αυτού, ο πρόεδρος της Βουλής εισηγήθηκε στη Σύνοδο των Προέδρων τη συνέχιση της συζήτησης του νομοσχεδίου με την κανονική διαδικασία που προβλέπεται από τον Κανονισμό της Βουλής, στην αρχή του χρόνου. Το νομοσχέδιο ποτέ δεν αποσύρθηκε».

***

Σφηκοφωλιά…

«Δεν είναι δυνατόν την ώρα που ο πρωθυπουργός δίνει τη μάχη για το Προσφυγικό στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, να έχουμε το φιάσκο με τη μετάθεση του παράλληλου προγράμματος», τόνισε στο «ΠΑΡΟΝ» κορυφαία πηγή του Μαξίμου και δείχνοντας ευθέως προς την πλευρά του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους έκανε λόγο για «σφηκοφωλιά» παραγόντων της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, που βάζουν «τρικλοποδιές» στην κυβέρνηση με κάθε ευκαιρία. Τα κυβερνητικά βέλη φαίνεται να φτάνουν και ψηλότερα και συγκεκριμένα στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών και πολιτικό προϊστάμενο του ΓΛΚ, Γ. Χουλιαράκη.

***

Τα μέτρα είναι κοστολογημένα!

Κυβερνητική πηγή, με την οποία επικοινώνησε την Παρασκευή το «ΠΑΡΟΝ», τόνισε ότι «δεν υπάρχει καμιά περίπτωση αναβολής ή διακοπής της προώθησης των μέτρων επιτάχυνσης του κυβερνητικού έργου. Αντίθετα, θα δώσουμε όλο τον απαραίτητο χρόνο να υπάρξουν συμπληρωματικές επεξεργασίες και θα ολοκληρώσουμε με την κατ’ άρθρο συζήτηση αμέσως μετά τις γιορτές».

Όπως ακόμα επεσήμανε, «το συγκεκριμένο νομοσχέδιο εμπεριέχει στοιχεία της πολιτικής μας δράσης και περιλαμβάνει την αρχή μικρών αλλαγών που θα βελτιώσουν τη ζωή των πολιτών. Διαπραγματευόμαστε τα θέματα της συμφωνίας ενισχύοντας την κοινωνική διάσταση κάθε πολιτικής που εφαρμόζουμε». Όσον αφορά την κοστολόγηση των μέτρων, εκτίμησε «ότι δεν θα υπάρξει επιπλέον κόστος», καθώς τα μέτρα «έχουν ήδη συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό»! «Εξάλλου», όπως ανέφερε, «υπήρξαν επεξεργασίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους όσον αφορά τα μέτρα που δημιουργούν κόστος».Παράλληλα, τόνισε τη σπουδαιότητα του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, το οποίο περιλαμβάνει μέτρα για την υγεία, την παιδεία, την κοινωνική πρόνοια αλλά και την Αυτοδιοίκηση. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην ενισχυτική διδασκαλία εντός του δημόσιου σχολείου, την ενίσχυση των περιφερειακών νοσοκομείων, την πριμοδότηση των νέων γιατρών, ώστε να μείνουν στη χώρα και να κάνουν την ειδικότητά τους στην περιφέρεια, την εξασφάλιση της υγειονομικής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους ανασφάλιστους συμπολίτες μας, στελέχωση των αγροτικών ιατρείων, την αντιμετώπιση των δημόσιων προμηθειών με διαφάνεια και διαύγεια.

Αναφερόμενος, τέλος, στις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, τόνισε ότι «για ακόμα μια φορά το παλαιό κομματικό σύστημα κάνει ό,τι μπορεί για να μην υπάρξει καμιά ελπίδα για τον ελληνικό λαό, κανένα θετικό μέτρο. Η αντιπολίτευση συμπεριφέρθηκε με ανεύθυνο τρόπο, προβάλλοντας προσχηματικές ενστάσεις περί δημοκρατικού ελλείμματος επί της διαδικασίας, προκειμένου να δημιουργήσει πρόβλημα».


Σχολιάστε εδώ