Η άλλη άποψη…

Αυτός είναι ο θίασός μας…

«Ο λεγόμενος ”μεσαίος χώρος”, οι πολίτες που έχουν κοινό νου και δεν φορούν κομματικές παρωπίδες οιουδήποτε χρώματος, έχει μπει σε μια φάση αποστασιοποίησης και αδιαφορίας για τα πολιτικά πράγματα. Αυτό δεν είναι καλό ούτε για το πολιτικό σύστημα ούτε και για τους ίδιους. Όταν κάποιος τους συστήνει να πάνε να ψηφίσουν στις εσωκομματικές εκλογές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αντιδρούν σαν παιδιά που κάποιος τους λέει να πιουν μουρουνέλαιο. Τα άλλα κόμματα της φιλοευρωπαϊκής αντιπολίτευσης δεν τους συγκινούν ή και τους προκαλούν απέχθεια. Όταν τους ρωτάς ”καλά, και τι πρέπει να γίνει;”, σηκώνουν τους ώμους παραιτημένοι.

Από μια άποψη, έχουν όλοι πέσει θύματα ενός ιδιότυπου σνομπισμού. Όλα τούς ”μυρίζουν” και τίποτα δεν αρέσει. Δεν είναι παράλογο, όταν κοιτάζει κάποιος τον θίασο που βρίσκεται τώρα στη σκηνή ή στα καμαρίνια περιμένοντας την επόμενη παράσταση. Όμως, η αφασία και η άρνηση δεν είναι λύση».

«Μέχρι να φανεί το καινούργιο, ας έχουμε άποψη και συμμετοχή στο υπάρχον. Ξέρω ότι πολλοί θυμώνουν όταν το ακούν. Το καταλαβαίνω απολύτως. Η απελπισία και ο θυμός περισσεύουν.

Πώς το έλεγε, όμως, ο Σεφέρης, αν θυμάμαι καλά; ”Αυτός είναι ο θίασός μας, με αυτόν θα παίξουμε”».

***

Διά χειρός…

…του Θέμου Αναστασιάδη, από το σχόλιό του με τίτλο «Θεέ μου, τι σου κάναμε;» στην εφημερίδα του «Πρώτο Θέμα»:

Δυστυχώς, είναι Ελληνάκια…

«Είσαι κατηγορία ανύπαντρος gay που αναζητά να τακτοποιήσει τα… συνταξιοδοτικά του; Ιδού και το σύμφωνο συμβίωσης. Είσαι, αντιθέτως, χωρισμένος πατέρας που θέλει να βλέπει το παιδί του; Στις 32 του μηνός, φίλε μου, και… μέσω Skype. Εκτός κι αν τυγχάνεις μεταμελημένος ναρκομανής φονιάς, οπότε παίρνεις κάποια έξτρα απογεύματα μπόνους! Μήπως είσαι μουσουλμάνος, ενδεχομένως δε κατ’ αυτοπροσδιορισμό σου, τουρκικής καταγωγής; Μη βιάζεσαι, ”κάτι ψήνεται” στη Θράκη και για την περίπτωσή σου! Προσοχή, όμως, αν σου έμεινε απ’ το σχολείο το ”Έλλην Χριστιανός Ορθόδοξος”, μην το πεις παραέξω γιατί κινδυνεύεις να σταμπαριστείς ως εθνικιστής!

Τα τέρατα έχουν λεφτά για να νοικιάζουν ό,τι βρουν για περαστικούς ξένους και δεν βρίσκουν 400.000 ευρώ για 50 παιδάκια με βαριά νοητική υστέρηση στο ίδρυμα ”Άγιοι Ανάργυροι”! Πού να το καταλάβουν τα δύστυχα ότι υποφέρουν επιπροσθέτως επειδή είναι Ελληνάκια;».

***

Διά χειρός…

…της Έλενας Ακρίτα, από το άρθρο της στα «Νέα» με τίτλο «Η δράση ελέγχει το Σήμερα, η νόηση το Αύριο»:

Ζητείται διανοούμενος…

«Σε εποχές στις οποίες ο λαϊκισμός σέρνει τον χορό σε ένα παγκόσμιο γαϊτανάκι ολέθρου, ένας διανοούμενος -εάν υπάρχει και όπου υπάρχει- οφείλει να μην ταμπουρώνεται πίσω από τον στείρο ακαδημαϊσμό. Οφείλει να μην κουνάει ”από καθέδρας” το δάχτυλο.

Ένας διανοούμενος -ανεξάρτητα αν δρα ή αν παρατηρεί- οφείλει να τοποθετηθεί. Να εκφραστεί με τρόπο σαφή και ξεκάθαρο, αδιαφορώντας για το κόστος της κοινής γνώμης. Να ασκήσει την κριτική του έτσι ώστε να βοηθήσει την κοινωνία να πάει ένα βήμα, μισό βήμα παρακάτω.

Στα χρόνια της θλίψης, του τρόμου, της αξιακής κατάρρευσης, ο διανοούμενος οφείλει να κάνει ένα και μόνο πράγμα:

Να πάρει θέση.

Γιατί αν η δράση ελέγχει το Σήμερα – η νόηση ελέγχει το Αύριο.

Τόσο απλά.

Και τόσο πολύπλοκα συνάμα».

***

Διά χειρός…

…του Κώστα Καλλίτση, από την «ανάλυσή» του στην «Καθημερινή» με τίτλο «Κυβέρνηση ή… δεκαμελές με πρόεδρο;»:

Παγκόσμια πατέντα ΝΔ – ΠΑΣΟΚ…

«Προσωπικά, δυσκολεύομαι να διακρίνω μέχρι στιγμής κάτι φρέσκο ή προοδευτικό σε μια σειρά ασκούμενες πολιτικές. Για παράδειγμα, στις τράπεζες: Το τεράστιο σκάνδαλο που πυροδοτήθηκε με την παγκόσμια ”πατέντα ΝΔ – ΠΑΣΟΚ” (οι τράπεζες να θεωρούνται ιδιωτικές εφόσον συγκέντρωναν μόνο το 10% από τα κεφάλαια που είχαν ανάγκη…) τώρα κλείνει με τα funds να τις αγοράζουν σε τιμές ευκαιρίας, να βάζουν 200-400 εκατ. ευρώ και να απαιτούν αυτά να ορίσουν τις διοικήσεις που θα διαχειριστούν ένα ενεργητικό πάνω από 300 δισ., και οι ιθαγενείς να φορτώνονται τις ζημιές – ως φορολογούμενοι αλλά κι ως μέτοχοι, λόγω των capital controls. Τη συνέχεια, τη βλέπω. Την τομή, όχι».


Σχολιάστε εδώ