Εμπόδιο ο Καραμανλής στο σχέδιο πολιτικών και οικονομικών κέντρων

Ο στόχος των εμπνευστών και των ενορχηστρωτών τού εν εξελίξει σχεδίου είναι διπλός: Αφενός, να πληγεί πολιτικά ο πρώην πρωθυπουργός, ούτως ώστε να πάψει να αποτελεί την πιο σημαντική και μοναδική ισχυρή πολιτική εφεδρεία που έχει η δεξιά παράταξη. Και αφετέρου, να προκληθούν πολλαπλά ρήγματα που θα οδηγήσουν στη διάσπαση και τον κατακερματισμό της Νέας Δημοκρατίας, καθιστώντας τη έτσι περισσότερο ανίσχυρη και πιο ευάλωτη στις πάσης φύσεως πιέσεις.

«Χείρα βοηθείας» έσπευσε να δώσει ο πρώην υπουργός Θ. Ρουσόπουλος, ο οποίος εξέθεσε τον Κ. Καραμανλή μιλώντας για μυστικές επικοινωνίες του με τον Αλ. Τσίπρα, ενώ προέβλεψε και τη διάσπαση της Νέας Δημοκρατίας, προκαλώντας, όπως ήταν φυσικό, την οργή του πρώην πρωθυπουργού και τη δημόσια αποδοκιμασία του.

Στα παιχνίδια των διαφόρων κέντρων, που πρόθεσή τους είναι να ελέγξουν τις πολιτικές εξελίξεις στον τόπο, συμβάλλουν, ηθελημένα ή όχι, και οι τρεις εκ των τεσσάρων υποψηφίων για την αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας. Ο εκνευρισμός των κ. Τζιτζικώστα, Μητσοτάκη και Γεωργιάδη για την απόφαση του πρώην πρωθυπουργού να στηρίξει την υποψηφιότητα του Β. Μεϊμαράκη είναι εύλογος. Πλην όμως, δεν είναι λόγος για την επιχείρηση αμφισβήτησης (απαξίωσης) του ενωτικού ρόλου του κ. Καραμανλή, στην οποία επιδόθηκαν τις τελευταίες ημέρες, εξυπηρετώντας επί της ουσίας τα σχέδια όσων στοχεύουν στην αποδυνάμωση ή και τη διάσπαση της Νέας Δημοκρατίας.

Η απόφαση του πρώην πρωθυπουργού να στηρίξει τον κ. Μεϊμαράκη για την αρχηγία, ως τον καταλληλότερο τη δεδομένη χρονική περίοδο, δεν ήταν ξαφνική, ούτε πολύ περισσότερο άγνωστη. Το είχε καταστήσει σαφές στους δεκάδες αν όχι εκατοντάδες συνομιλητές του που πέρασαν την πόρτα του πολιτικού του γραφείου τους τελευταίους δύο μήνες. Πληροφορίες από αξιόπιστες πηγές αναφέρουν ότι το είχε πει ευθέως και στους τέσσερις διεκδικητές της αρχηγίας. Έναν εξ αυτών μάλιστα, τον κ. Τζιτζικώστα, τον είχε προτρέψει να μην κατέλθει υποψήφιος στη φάση αυτή, αλλά να περιμένει τις επόμενες εσωκομματικές εκλογές. Κατά συνέπεια, ήταν τουλάχιστον παράδοξος ο τρόπος και κυρίως η ένταση με την οποία αντέδρασαν στη δημοσιοποίηση της στάσης του πρώην πρωθυπουργού εν όψει των σημερινών εκλογών.

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε στις τάξεις των Νεοδημοκρατών η αναφορά του Κυρ. Μητσοτάκη στα δραματικά γεγονότα του Δεκεμβρίου του 2008, λέγοντας ότι η τότε κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας παρέδωσε την Αθήνα στους αναρχικούς χωρίς να προβάλει οποιαδήποτε αντίσταση. Έβαλε μάλιστα στο στόχαστρο και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (τότε υπερυπουργό) Πρ. Παυλόπουλο, λέγοντας ότι ως αρμόδιος υπουργός δεν πήρε μέτρα για να τερματίσει τις ταραχές στην πρωτεύουσα. Αντίθετα, με μάλλον σκωπτικό τρόπο αντιμετωπίσθηκε από την πλειονότητα των στελεχών της παράταξης η προσπάθεια του Άδ. Γεωργιάδη να υποβαθμίσει τον ρόλο του πρώην πρωθυπουργού, εξισώνοντάς τον με τον δικό του. «Νέα Δημοκρατία δεν είναι μόνο ο Καραμανλής, είμαστε κι εμείς», είπε χαρακτηριστικά.

Στα γεγονότα που εξελίσσονται στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας εμφανής είναι η προσπάθεια εμπλοκής και εκδοτικών ομίλων, είτε για να ελέγξουν κατά το δοκούν τις εξελίξεις είτε για να την (καθ)οδηγήσουν προς την κατεύθυνση που εξυπηρετεί τους ευρύτερους σχεδιασμούς των όμορων κέντρων (πολιτικών και οικονομικών). Αντικείμενο σχολίων αποτέλεσαν τα διαδοχικά πρωτοσέλιδα άρθρα μεγάλης εφημερίδας που κινείται στον χώρο της Δεξιάς («Καθημερινή»), όπου επί της ουσίας καταβάλλεται προσπάθεια να δοθεί περιεχόμενο και ταυτότητα στον ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει η Νέα Δημοκρατία. Σε ένα από τα άρθρα της, η εφημερίδα, αφού διαπιστώνει ότι η απουσία σοβαρής αντιπολίτευσης έχει σημαντικές παρενέργειες, επισημαίνει: «Έχει έλθει η ώρα να γεννηθεί μια αξιόπιστη αντιπολίτευση, που θα ασκήσει σκληρή κριτική, αλλά θα βάλει πλάτη εκεί που χρειάζεται και δεν θα λέει όχι σε οτιδήποτε χωρίς να έχει δική της εναλλακτική πρόταση». Σε άλλο άρθρο της η εφημερίδα παρατηρεί ότι «η Κεντροδεξιά δεν πρέπει να παρασυρθεί από το γενικότερο κλίμα λαϊκισμού σε μια στείρα αντιμνημονιακή αντιμετώπιση των προβλημάτων της χώρας». Και προσθέτει: «Σε κρίσιμα ζητήματα, όπως το ασφαλιστικό, πέρα από ένα ξερό ”όχι”, οι πολίτες απαιτούν συγκεκριμένες προτάσεις. Ας ελπίσουμε ότι οι υπερβολές που έχουν ακουσθεί το τελευταίο διάστημα οφείλονται στον πυρετό της εσωκομματικής εκλογικής διαδικασίας. Η χώρα χρειάζεται μια στιβαρή, υπεύθυνη αντιπολίτευση».

Στο σχέδιο αποδόμησης του Κ. Καραμανλή, στο εσωτερικό στην περίπτωση αυτή της Νέας Δημοκρατίας, αποδίδεται και η αναταραχή και τα σενάρια που πυροδότησαν (και διογκώθηκαν) οι φήμες περί του διαύλου επικοινωνίας του πρώην πρωθυπουργού με τον Αλ. Τσίπρα. Το όλο κλίμα ενέτειναν με δηλώσεις τους στελέχη όπως οι κ. Στυλιανίδης και Ρουσόπουλος, που επιβεβαίωσαν την ύπαρξη αυτού του διαύλου επικοινωνίας. Η υπόθεση τροφοδότησε τα πρωτοσέλιδα του Τύπου ενώ κατέκλυσε και το διαδίκτυο, υπό την κοινή διαπίστωση ότι υπάρχει «σύμπνοια» και «αλληλοκατανόηση» μεταξύ Καραμανλικών και Μεγάρου Μαξίμου κι ότι αυτή δεν περιορίζεται μόνο στο παρόν, κοιτάζει και προς το μέλλον. Στο παιχνίδι μπήκαν και οι (τρεις από τους) διεκδικητές της αρχηγίας της Νέας Δημοκρατίας, που μέσω του συγκεκριμένου ζητήματος επιχείρησαν να πλήξουν την υποψηφιότητα του κ. Μεϊμαράκη. Μέσα από μια αλληλουχία διαπιστώσεων ισχυρίστηκαν ότι δεν είναι ο καταλληλότερος να ηγηθεί της παράταξης: Αφού ο Κ. Καραμανλής, που στηρίζει τον Β. Μεϊμαράκη, είναι συνομιλητής του Αλ. Τσίπρα, τότε με αρχηγό τον Β. Μεϊμαράκη η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να ασκήσει σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και αν χρειαστεί θα συνεργαστεί κιόλας με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι διαστάσεις που προσέλαβε η υπόθεση υποχρέωσε τον πρώην πρωθυπουργό να προβεί σε σειρά διευκρινίσεων, με πιο βασική ότι η μοναδική επικοινωνία που είχε με τον κ. Τσίπρα ήταν τον περασμένο Ιούλιο. Είχε γίνει, δε, με δική του πρωτοβουλία, για να επισημάνει στον πρωθυπουργό ότι πρέπει να κάνει το χρέος του και να κρατήσει τη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Παράλληλα υπογράμμισε ότι οι όποιες κινήσεις ή πρωτοβουλίες του έχουν ως μοναδικό γνώμονα το συμφέρον της πατρίδας και τίποτα άλλο. Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι μέσω των συνεργατών του ο κ. Καραμανλής άδειασε τον άλλοτε στενό συνεργάτη του, Θ. Ρουσόπουλο, που είχε πλέξει το εγκώμιο του κ. Τσίπρα, προκαλώντας την οργή των Νεοδημοκρατών. «Πρόκειται για προσωπικές απόψεις του κ. Ρουσόπουλου», ήταν η κατηγορηματική επισήμανση από την Π. Κυριακού.


Σχολιάστε εδώ