Εκλογές κάτω από το φάντασμα της διάσπασης

Από την έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης δεν θα αναδειχθεί απλά ο νέος αρχηγός, θα κριθεί ταυτόχρονα και προς ποια κατεύθυνση θα κινηθεί η παράταξη το επόμενο διάστημα. Αν δηλαδή θα ακολουθήσει μια μετριοπαθή όσο και φιλελεύθερη πολιτική, με ευρωπαϊκό προσανατολισμό και αναφορές στον μεσαίο χώρο ή θα κινηθεί στις γραμμές της λαϊκής Δεξιάς, εκφράζοντας συντηρητικές απόψεις και περιορίζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τον ζωτικό της χώρο. Αν θα επιλέξει να ασκήσει μια σκληρή αλλά υπεύθυνη αντιπολίτευση, που δεν θα εξαντλείται στην καταγγελία της κυβερνητικής πολιτικής αλλά θα καταθέτει εναλλακτικές προτάσεις, που θα της επιτρέψουν να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών. Ή θα προτιμήσει να εφαρμόσει αντιπολίτευση υψηλών τόνων με στόχο να επωφεληθεί από τη φθορά της κυβέρνησης και να συσπειρώσει τους απογοητευμένους. Τις τελευταίες ημέρες της προεκλογικής περιόδου είναι εμφανές ότι από τη διαμάχη προσώπων περάσαμε στην αντιπαράθεση ιδεών. Αφορμή, η ενδεχόμενη συνεργασία της Νέας Δημοκρατίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, αν κι εφόσον οι εξελίξεις των επόμενων μηνών αναδείξουν μια τέτοια αναγκαιότητα. Τρεις στους τέσσερις υποψηφίους για την αρχηγία έκλεισαν με θόρυβο την πόρτα, περισσότερο από όλους ο Άδ. Γεωργιάδης, ο οποίος ανέφερε μάλιστα ότι μια συνεργασία με τον Αλ. Τσίπρα θα ήταν αφορμή για διάσπαση. Μόνο ο Β. Μεϊμαράκης άφησε μισάνοιχτη την πόρτα, μιλώντας ωστόσο για συνεννόηση και όχι για συνεργασία.

Το μεγάλο ζητούμενο των σημερινών εκλογών είναι ο βαθμός συμμετοχής των ψηφοφόρων. Είναι γεγονός ότι το φιάσκο της 22ας Νοεμβρίου σκόρπισε απογοήτευση στις τάξεις των Νεοδημοκρατών, ενώ τα τραγελαφικά και οι κόντρες που ακολούθησαν κάθε άλλο παρά βελτίωσαν το κλίμα. Το τελευταίο δεκαήμερο και οι τέσσερις υποψήφιοι κατέβαλαν εργώδεις προσπάθειες να αναζωπυρώσουν το ενδιαφέρον των ψηφοφόρων, ούτως ώστε να προσέλθουν σήμερα στις κάλπες. Στο πλαίσιο αυτό, ο Β. Μεϊμαράκης έστειλε ανοιχτή επιστολή προς όλα τα μέλη της παράταξης καλώντας τους να πάρουν μέρος στην εκλογική διαδικασία, ενώ με δικό του μήνυμα ο Κυρ. Μητσοτάκης απευθύνθηκε στα 4.000 και πλέον μέλη του Συνεδρίου. Στη Λ. Συγγρού προσδοκούν σ’ έναν αριθμό πέριξ των 300.000 ψηφοφόρων, γεγονός που θα πιστοποιήσει ότι η Νέα Δημοκρατία εξακολουθεί να έχει μεγάλη απήχηση στην κοινωνία. Σε δεύτερο επίπεδο, δε, από τα έσοδα που θα προκύψουν θα μπορέσει να καλύψει το ιδιαίτερα υψηλό κόστος της εκλογικής διαδικασίας. Το τοπίο ως προς την έκβαση της μάχης παρέμεινε θολό μέχρι και την ώρα που άνοιξαν οι κάλπες. Η μόνη βεβαιότητα ήταν ότι κανένας από τους υποψήφιους δεν θα συγκεντρώσει το 50% συν 1, κατά συνέπεια ο νέος αρχηγός θα αναδειχθεί στις επαναληπτικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 10 Ιανουαρίου. Απ. Τζιτζικώστας και Κυρ. Μητσοτάκης έχουν ξεκαθαρίσει ότι όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα των σημερινών εκλογών, όποια κι αν είναι η διαφορά μεταξύ πρώτου και δεύτερου, οι κάλπες θα στηθούν κανονικά για δεύτερη φορά. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο Β. Μεϊμαράκης εμφανιζόταν να έχει ένα προβάδισμα, μικρό ή και πιο ευρύ, έναντι των άλλων υποψηφίων, ενώ τη δεύτερη θέση διεκδικούσαν οι Απ. Τζιτζικώστας και Κυρ. Μητσοτάκης, με τους δημοσκόπους πάντως να προειδοποιούν για το ενδεχόμενων εκπλήξεων.

Κι αυτό διότι, αφενός, οι όποιες έρευνες έγιναν τις προηγούμενες εβδομάδες ήταν περίπου στα τυφλά και, αφετέρου, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πόσοι θα είναι τελικά οι πολίτες που θα πάνε σήμερα στις κάλπες. Ως εκ τούτου, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποιον ή ποιους από τους υποψηφίους θα ευνοήσει είτε η μικρή είτε η μεγαλύτερη συμμετοχή.


Σχολιάστε εδώ