Εισαγγελέας καλεί τον Γιώργο

Η Βουλή καλείται να αναζητήσει τις ποινικές ευθύνες του πρώην πρωθυπουργού με βάση τη δικογραφία που απέστειλε η Εισαγγελία Διαφθοράς, η οποία έπειτα από ενδελεχή έρευνα εντόπισε παράνομη χρηματοδότηση μη αναγνωρισμένης ΜΚΟ με ποσό που υπερβαίνει τις 600.000 δολάρια.

Τα χρήματα πήρε το υποκατάστημα της αμερικανικής ΜΚΟ East West Institute σε δύο δόσεις, το 2001 και 2002, ενώ άλλα 300.000 δολάρια, που ήταν να δοθούν το 2003, άγνωστο για ποιον λόγο, δεν εγκρίθηκαν τελικά. Τα δε χρήματα δόθηκαν σε μετρητά, για ευνόητους λόγους, χωρίς να ενημερωθεί η ελληνική πρεσβεία στο Βελιγράδι και εν αγνοία των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου.

Από την έρευνα που διενήργησαν οι δικαστικές αρχές προέκυψε ακόμη ότι η χρηματοδότηση εγκρίθηκε και δόθηκε χωρίς προηγουμένως να έχει αξιολογηθεί η σχεδιαζόμενη από τη ΜΚΟ δράση και χωρίς να έχει σχηματισθεί πλήρης φάκελος από τον οποίο να προκύπτει η επάρκεια του προγράμματος, το εθνικό συμφέρον που εξυπηρετεί αλλά και οι ευνοϊκές συνέπειες που θα έχει στον πληθυσμό και την οικονομία της περιοχής. Τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο (2001-2003) επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών ήταν ο Γ. Παπανδρέου. Σημειώνεται ότι για την υπόθεση αυτή η εισαγγελία έχει ασκήσει διώξεις σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος τεσσάρων υψηλόβαθμων εκείνη την περίοδο στελεχών του υπουργείου Εξωτερικών.


Σχολιάστε εδώ