Δασικά πισωγυρίσματα
Το Κτηματολόγιο ενέταξε τους δασικούς χάρτες στο ΕΣΠΑ, καταρτίζοντάς τους για τη μισή Ελλάδα, ενώ για την άλλη μισή γίνεται προσπάθεια ένταξης στο νέο πρόγραμμα (Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης) με προϋπολογισμό σχεδόν 50 εκατ. ευρώ.
Πριν από έναν μήνα γράψαμε πρώτοι για την πρόθεση του υπουργείου Περιβάλλοντος να αφαιρέσει την αρμοδιότητα των δασικών χαρτών από το Κτηματολόγιο και να την επιστρέψει στις δασικές υπηρεσίες.
Μετά τις αντιρρήσεις του επιστημονικού κόσμου, η κυβέρνηση φαίνεται να το ξανασκέφτεται, αφού αντιλήφθηκε πως το νομοσχέδιο είναι ασαφές ως προς τις αρμοδιότητες, προκαλεί σύγχυση και δεν προβλέπει τίποτα για τις δαπάνες που θα απαιτηθούν.
Όσοι γνωρίζουν, αναφέρουν πως αντί για τη μετατροπή του Κτηματολογίου σε… μελετητικό γραφείο, θα πρέπει αφενός μεν να γίνει καθορισμός του τι είναι δάσος και αφετέρου να βρεθούν άλλα 20 εκατομμύρια ευρώ για να ολοκληρωθεί το έργο εντός μίας τετραετίας. Εάν οι δασικοί χάρτες αφαιρεθούν από την ΕΚΧΑ ΑΕ, δεν πρόκειται να γίνει ούτε Κτηματολόγιο ούτε Δασολόγιο στην ώρα τους. Αρκετά με τα πειράματα, κύριοι…
***
Το μεγαλύτερο κτηματολογικό γραφείο στην Ελλάδα
Πάνω από μισό εκατομμύρια δικαιώματα έχουν καταγραφεί στο Κτηματολόγιο του Δήμου Θεσσαλονίκης. Γι’ αυτό και αποτελεί τον μεγαλύτερο -μέχρι στιγμής- δήμο που λειτουργεί κτηματολογικό γραφείο στην Ελλάδα. Εδώ και μία εβδομάδα, ο Δήμος Θεσσαλονίκης πέρασε από το παλιό σύστημα Μεταγραφών και Υποθηκών στο νέο σύστημα του Κτηματολογίου. Όλες οι συναλλαγές πραγματοποιούνται πλέον από το κτηματολογικό γραφείο και οι εγγραφές που αφορούν τα ακίνητα γίνονται στο Σύστημα Πληροφορικής Εθνικού Κτηματολογίου (ΣΠΕΚ). Οι ιδιοκτήτες έχουν πέντε χρόνια προθεσμία για να κάνουν έλεγχο και ενδεχομένως να διορθώσουν τις αρχικές κτηματολογικές εγγραφές, ενώ η προθεσμία για τους ομογενείς και το Ελληνικό Δημόσιο είναι επτά χρόνια.
***
Συμβόλαια… από μακριά
Μια νέα υπηρεσία προς τους επαγγελματίες παρέχει από αύριο το Κτηματολόγιο. Συγκεκριμένα, οι συμβολαιογράφοι θα μπορούν να αποστέλλουν ηλεκτρονικά σε όλα τα υποθηκοφυλακεία της χώρας τα μεταγεγραμμένα συμβόλαια, συμπληρώνοντας πληροφορίες για το είδος των ακινήτων και τις συναλλαγές. Εντός του 2016, θα ακολουθήσει η ηλεκτρονική υποβολή των τοπογραφικών διαγραμμάτων που συνοδεύουν τις συμβολαιογραφικές πράξεις, ενώ για τις περιοχές που λειτουργεί Κτηματολόγιο θα δοθεί η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής των συμβολαίων και απομακρυσμένης έρευνας στα κτηματολογικά στοιχεία. Είναι η πρώτη φορά που για το σύνολο της χώρας θα καταγράφεται πολύτιμη και επίκαιρη πληροφορία, η οποία θα συμβάλλει στην ολοκλήρωση των προγραμμάτων κτηματογράφησης.
***
Η… ερώτηση των έντεκα
Ακόμα μια… μαζική ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ προς την κυβέρνηση για το Κτηματολόγιο. Έντεκα κυβερνητικοί βουλευτές αναφέρονται στην εκτίμηση του Δικηγορικού Συλλόγου της Άρτας ότι δεν είναι κατάλληλη η περίοδος οριστικοποίησης των κτηματολογικών εγγραφών στη Φιλοθέη Άρτας (και σε όλη την Ελλάδα) ζητώντας παράταση της προθεσμίας κατά ένα τουλάχιστον έτος. Οι λόγοι που επικαλούνται οι δικηγόροι της Άρτας είναι τα υπέρογκα έξοδα που απαιτούνται για την αγωγή διόρθωσης Κτηματολογίου (επιδόσεις, τέλος Κτηματολογίου, πιστοποιητικά, τοπογραφικά, δικαστικό ένσημο, δικηγορική αμοιβή) σε συνδυασμό με την κακή οικονομική κατάσταση των πολιτών καθώς και το γεγονός ότι οι δικηγόροι απείχαν την περίοδο λήξης της προθεσμίας.