Αρχηγού παρόντος, πάσα Αρχή παυσάτω!

Ο τίτλος του άρθρου είναι διφορούμενος. Ειρωνικά συντηρητικός, αλλά και πραγματολογικά ορθός. Καθότι οι πρόεδροι όλων των κομμάτων μας συμπεριφέρονται ως αδιαμφισβήτητοι αρχηγοί. Κάνουν κυριολεκτικά ό,τι θέλουν, ερήμην και των στενών συνεργατών τους συχνότατα.

Με τις υφιστάμενες επιλογές των τεσσάρων, ή, τουλάχιστον, των τριών από τους τέσσερις, υποθέτω βάσιμα ότι θα διαφωνούν αρκετοί βουλευτές της ΝΔ. Θεωρεί, προφανώς, ο καθένας και η καθεμία από αυτούς και αυτές τον εαυτό του / της ικανότερο / η, ευφυέστερο / η, διορατικότερο / η και εργατικότερο / η. Αφήνω που θα επαίρονται μέσα τους ότι διαθέτουν στενότερες και αποτελεσματικότερες σχέσεις με παράγοντες του εξωτερικού.

Οι υποψηφιότητες αυτές, πλην εκείνης ίσως του Μεϊμαράκη, εκλαμβάνονται ως ευτελείς για το διαμέτρημα και το εκτόπισμα που οφείλει να έχει ένας αρχηγός. Και έχουν απόλυτο δίκιο όσοι και όσες το υποστηρίζουν.

Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης δεσπόζει σαφέστατα στις προτιμήσεις των οπαδών του κόμματος. Δημοσκόπηση της εταιρείας Opinion Polls –δημοσκοπική εταιρεία την οποία αγνοώ πλήρως ως προς την εγκυρότητα ενδεχόμενων αξιολογήσεών της– καταλήγει σε διαφορά 30 ποσοστιαίων μονάδων υπέρ του Μεϊμαράκη. Συγκεκριμένα του δίνει ποσοστό 51,6%, ενώ ακολουθούν Κυριάκος Μητσοτάκης με 19,4%, Απόστολος Τζιτζικώστας με 11,7% και Άδωνις Γεωργιάδης με 4,3%.

Ο μεγάλος σάλος δεν έγινε, όμως, για τα μόλις παρατεθέντα –και λίαν εύγλωττα– ποσοστά. Έγινε με μεγάλη ένταση λόγω του ότι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης έπαιξε το χαρτί της υποστήριξης της υποψηφιότητάς του από τον Κώστα Καραμανλή. Με την ενέργειά του αυτή έριξε λάδι στη φωτιά που άναψε και κόρωσε με τις διαρροές ότι τον προωθεί ανεπιτρέπτως ο πρώην πρωθυπουργός. Λύσσαξαν κυριολεκτικά οι υπόλοιποι τρεις υποψήφιοι από οργή και αγανάκτηση, αλλά ο Μεϊμαράκης δεν παρεξέκλινε από την τακτική που έχει χαράξει. Τακτική, κατά τη γνώμη μου, νικηφόρα. (Άλλωστε, στα υπέρ του συγκαταλέγεται και το γεγονός ότι είναι κεντροδεξιός και όχι ακροδεξιός, όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης, ή νεοφιλελεύθερος της χειρίστης μορφής, όπως ο Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος, ειρήσθω εν παρόδω, ντρέπεται για το επώνυμό του!)

Την Πέμπτη εμφανίστηκε και μια άλλη λίαν περίεργη, αν όχι λίαν ΥΠΟΠΤΗ, δημοσκόπηση που φέρνει… πρώτο (!) με μικρή διαφορά από τον Μεϊμαράκη τον μακράν χειρότερο όλων: Τον Τζιτζικώστα! Ένα ξύλο απελέκητο, δηλαδή, που διαφημίζεται σκανδαλωδώς και πολύ προκλητικά, προκαλώντας αναγούλα σε κάθε σκεπτόμενο οπαδό της ΝΔ.

Εάν, λέω εάν, ο εν λόγω κύριος εκλεγεί ΑΡΧΗΓΟΣ του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προβλέπω ΔΙΑΣΠΑΣΗ της ΝΔ. Γεγονός καταστροφικό για την ίδια. Κατά πόσο θα είναι καταστροφικό και για την Ελλάδα, θα εξαρτηθεί από άλλους συσχετισμούς δυνάμεων. Συσχετισμούς δυνάμεων που δεν θα αλλοιώσουν, φρονώ, το υφιστάμενο σήμερα πολιτικό τοπίο της χώρας μας.

Για ό,τι και να συμβεί σήμερα ή στον δεύτερο γύρο της αναμέτρησης, δεν θα υπάρξει άμεσος καταλογισμός ευθυνών. Η επισήμανση των ευθυνών υπολογίζω ότι θα είναι εξαιρετικά χρονοβόρα. Οι αλληλοκατηγορίες όχι μόνο μεταξύ των τεσσάρων, αλλά και άλλων βουλευτών του κόμματος με αιχμή ορισμένους από τους υποψήφιους, δεν θα έχουν τελειωμό. Θα ανασυρθούν και σκάνδαλα, υπαρκτά ή ανύπαρκτα. «Ερήμην μας», θα σκεφτούν ή θα βροντοφωνάξουν έξαλλοι οι περισσότεροι βουλευτές που δεν έλαβαν μέρος στην εκλογική διαδικασία, «κατέστρεψαν οι αχρείοι το κόμμα μας!».

Η διάσπαση θα αποφευχθεί κατά πάσα πιθανότητα, αν εκλεγεί αρχηγός ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης. Λέω «κατά πάσα πιθανότητα» και όχι μετά βεβαιότητος, διότι ενδέχεται διασπαστής να είναι ένας από τους άλλους τρεις.

ΥΓ.: Και μια ευχάριστη είδηση που καίει και εκθέτει ανεπανόρθωτα τη Μέρκελ και τον Σόιμπλε. Η περιβόητη Deutsche Bank –ο έγκριτος «DER SPIEGEL» την αποκαλεί στο πρωτοσέλιδό του «DIE DEUTSCHE SKANDAL-BANK»– οργιάζει. Η εν λόγω αμαρτωλή τράπεζα «στο νήμα πέρασε τα stress tests του 2014 της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η οποία, όμως, αναγκάστηκε τον Απρίλιο του 2014 να προβεί σε αύξηση κεφαλαίου 1,5 δισ. ευρώ λόγω του οριακού Core Tier 1. Και πάλι, όμως, μετά από συστάσεις της ΕΚΤ, τον Μάιο του 2014, αναγκάστηκε να κάνει νέα αύξηση κεφαλαίου 8,5 δισ. ευρώ, που υπολείπονται κατά πολύ του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας. Το σημαντικότερο αρνητικό στοιχείο για τη σκανδαλώδη αυτή τράπεζα είναι ότι η FED (Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ) την υποβάθμισε σε BBB+!». Τα ως άνω αποτελούν αποκάλυψη της έκθεσης από τον Βασίλη Ταλαμάγκα στο SBC και τον ευχαριστώ θερμά για λογαριασμό των αναγνωστών μας.


Σχολιάστε εδώ