Αντέχει το Σύμφωνο Συμβίωσης ΑΝΕΛ – ΣΥΡΙΖΑ

Την ίδια στιγμή οι Ανεξάρτητοι Έλληνες είναι σε μια διαρκή βεντέτα τόσο με το Ποτάμι όσο και με το ΠΑΣΟΚ (Δημοκρατική Συμπαράταξη), υπερασπιζόμενοι την κυβέρνηση αλλά και τη δική τους συμμετοχή σ’ αυτήν. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν διαχωρίζουν τη θέση τους σε ρυθμίσεις και νομοσχέδια με τα οποία διαφωνούν πλήρως. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί η διαφοροποίησή τους στο σύμφωνο συμβίωσης, το οποίο θα εγκριθεί με τις ψήφους των κομμάτων της αντιπολίτευσης, για το οποίο είχαν εγκαίρως επισημάνει ότι έχουν αντίθετη άποψη. «Το νομοσχέδιο αποτελεί προπομπό της υιοθεσίας ανηλίκων από ομόφυλα ζευγάρια κι εμείς διαφωνούμε κατηγορηματικά», τόνισε η εκπρόσωπος του κόμματος Μ. Χρυσοβελώνη.

Η διαφωνία τους στο συγκεκριμένο θέμα ερμηνεύτηκε από ορισμένους ως ρήγμα στις σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ και ως προάγγελος του οριστικού διαζυγίου.

Προκάλεσε, είναι γεγονός, γκρίνιες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όχι σε βαθμό που να προκαλέσουν τριγμούς στην κυβέρνηση, άλλωστε στο Μέγαρο Μαξίμου δεν έπεσαν από τα σύννεφα με τη στάση αυτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Δεν είναι λίγοι πάντως εκείνοι που -χωρίς να παραγνωρίζουν την καθαρή θέση των ΑΝΕΛ- υποστηρίζουν ότι στο συγκεκριμένο ζήτημα ο κ. Καμμένος κινήθηκε περίπου εκ του ασφαλούς. Το σύμφωνο συμβίωσης δεν συμπεριλαμβάνεται στα προαπαιτούμενα, κατά συνέπεια η διαφοροποίησή του δεν θα έθετε σε κίνδυνο τη σταθερότητα της κυβέρνησης, ενώ ήταν διασφαλισμένη και η υπερψήφισή του από το Κοινοβούλιο. «Ο Π. Καμμένος είναι εξαρτημένος από τις υπουργικές καρέκλες και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτές», λένε χαρακτηριστικά. Είναι γεγονός ότι έχοντας υποχωρήσει (υπαναχωρήσει) από τις πάγιες θέσεις του σε βασικά θέματα, όπως το Ασφαλιστικό, το Μεταναστευτικό, τα «κόκκινα δάνεια» και οι πλειστηριασμοί αλλά και το ΦΠΑ στα νησιά, ο κ. Καμμένος επιχειρεί να οχυρωθεί πίσω από ζητήματα που αγγίζουν τον πυρήνα της ελληνικής κοινωνίας. Όπως ακριβώς το σύμφωνο συμβίωσης, το μάθημα των Θρησκευτικών και το ζήτημα της προσευχής στα σχολεία, που συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν την κατάργησή τους. Προσδοκεί με αυτόν τον τρόπο να καταφέρει να συγκρατήσει τη διαρροή απογοητευμένων ψηφοφόρων που είναι ούτως ή άλλως προβληματισμένοι με το γεγονός ότι το κόμμα συνυπέγραψε το τρίτο Μνημόνιο. Αν λάβει κανείς υπόψη το ποσοστό που συγκέντρωσε στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, δεν έχει περιθώρια για μεγάλες απώλειες. Μέχρις στιγμής πάντως οι ΑΝΕΛ δείχνουν να αντέχουν κι όσο αντέχουν θα βρίσκεται εν ισχύ το σύμφωνο συμβίωσης με τον ΣΥΡΙΖΑ.


Σχολιάστε εδώ