Ανίκανη η ΕΕ να δώσει λύσεις στο Προσφυγικό

Κατηγορούνται ότι επειδή «δεν φρουρούν τα σύνορά τους» εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι φτάνουν στον ευρωπαϊκό Βορρά. Η Ευρώπη απαιτεί από τη Ρώμη και την Αθήνα να λειτουργήσουν ως τα κέντρα κράτησης ολόκληρης της ηπείρου, καταγράφοντας όλους τους εισερχομένους, διαχωρίζοντας πρόσφυγες από οικονομικούς μετανάστες (παράνομη, βάσει των διεθνών συνθηκών, διαδικασία) και επαναπροωθώντας τους σε χώρες που δεν είναι διατεθειμένες να τους πάρουν πίσω. Ως αντάλλαγμα αναφέρουν μια θολή αναθεώρηση του Δουβλίνου, ενώ μέχρι τότε ζητούν τη συστηματική εφαρμογή του και την επαναπροώθηση σε Ελλάδα και Ιταλία των χιλιάδων ανθρώπων που έχουν φτάσει ήδη στην Ευρώπη αλλά θα θεωρηθεί ότι δεν δικαιούνται άσυλο.

Η νέα υπερ-Frontex…

Τονίζοντας τις καθυστερήσεις Ελλήνων και Ιταλών στη δημιουργία των πολυθρύλητων «hot spots» και την ελλειμματική καταγραφή των εισερχομένων, σπρώχνοντας κάτω από το χαλί την πλήρη αποτυχία της ΕΕ στην ανακατανομή προσφύγων από τις δύο χώρες, αλλά και τη μη διάθεση από τη Frontex τόσο του ανθρώπινου δυναμικού όσο και της υλικοτεχνικής υποστήριξης που έχει ζητηθεί, οι ευρωπαϊκές αρχές πιέζουν πλέον για την πλήρη κατάλυση της κρατικής κυριαρχίας.

Πρόθεσή τους, μαζί με Γάλλους και Γερμανούς, η μετατροπή της Frontex σε Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή, που θα έχει δυνατότητα παρέμβασης ακόμη και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του κράτους μέλους που θα θεωρηθεί ότι δεν φυλά αποτελεσματικά τα σύνορά του. Χωρίς, φυσικά, καμία νομιμοποίηση και κανέναν δημοκρατικό έλεγχο. Με την, ατυχή από την αρχή υπόθεση ότι θα καταφέρει να περιφρουρήσει τα ιταλικά θαλάσσια σύνορα και το Αιγαίο με μια δύναμη 1.000 συνοριοφυλάκων, στην οποία θα προστίθενται άλλοι 1.500 που θα αντλούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες των κρατών μελών. Όλα αυτά κατά παράβαση των ευρωπαϊκών συνθηκών τις οποίες πλέον, όλο και περισσότερο, Βερολίνο, Παρίσι και Κομισιόν γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους.

Μια τρύπα στο νερό. Το ίδιο νερό στο οποίο θαλασσοπνίγονται καθημερινά χιλιάδες βρέφη, παιδιά, γυναίκες και άντρες. Είναι τόσος ο χρόνος που θα απαιτηθεί μέχρι να δημιουργηθεί η ευρωπαϊκή υπερ-υπηρεσία, η οποία θα είναι, κατά την παράδοση των ευρωπαϊκών οργανισμών, τόσο δυσκίνητη, γραφειοκρατική και αναποτελεσματική που το μόνο αποτέλεσμα θα είναι παραπάνω θάνατοι λόγω του χάους που θα προκληθεί και ο εγκλωβισμός εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων στα ιταλικά και ελληνικά hotspots.

Να θυμίσουμε ότι μετά τη διάλυση της Λιβύης και τη δραματική αύξηση των προσφυγικών ροών, όσο η ιταλική ακτοφυλακή και το ιταλικό ναυτικό είχαν την ευθύνη της τεράστιας επιχείρησης «Mare Nostrum», οι ανθρώπινες απώλειες ήταν οι λιγότερες δυνατές. Με το που ανέλαβε η Frontex, με την επιχείρηση «Τρίτων», ξεκίνησαν οι εκατόμβες των θυμάτων με γνωστότερη όλων το ναυάγιο της Λαμπεντούζα με τους εκατοντάδες νεκρούς.

Τέλος, στη δυνατότητα παρέμβασης, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των εθνικών αρχών, αντιτίθενται εκτός από την Ελλάδα, η Πολωνία, η Ιταλία, η Σουηδία, η Ουγγαρία, η Ισπανία και η Μάλτα.

Ο Ρέντσι παίρνει το όπλο του

Ο ιταλός πρωθυπουργός πραγματικά ξεπέρασε κάθε προηγούμενο στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Την Πέμπτη, στη συνάντηση των ευρωπαίων σοσιαλιστών, ζήτησε να μπει τέλος στη γερμανική ηγεμονία στην Ευρώπη και στη λιτότητα και να γίνει στροφή σε μια πολιτική που θα φέρει ανάπτυξη και θα δημιουργήσει δουλειές. Επιπλέον τόνισε ότι, την ώρα που η Ιταλία λόγω των ευρωπαϊκών κυρώσεων αναγκάστηκε να διακόψει τις οικονομικές σχέσεις με τον δεύτερο μεγαλύτερο εμπορικό της εταίρο, τη Ρωσία, γερμανικές επιχειρήσεις συνεχίζουν κανονικά τις μπίζνες με τη Μόσχα. Έφερε το παράδειγμα του Nord Stream 2, του δεύτερου αγωγού που οι Γερμανοί δρομολογούν να κατασκευάσουν με τους Ρώσους, που θα έχει ως αποτέλεσμα όλο το ρωσικό φυσικό αέριο να έρχεται στην Ευρώπη από Βορρά. Να σημειωθεί ότι η ευρωπαϊκή επιτροπή έχει σταματήσει το South Stream, τον ρωσικό αγωγό που θα έφερνε φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω της Ιταλίας και των Βαλκανίων.

Για το ζήτημα της ελλειμματικής καταγραφής των εισερχομένων προσφύγων και μεταναστών, για την οποία η Κομισιόν έχει προσφύγει κατά της Ιταλίας, ο Ρέντσι τόνισε ότι το θεωρεί «σουρεαλιστικό» ζήτημα, καθώς, κατά την άποψή του, η Ιταλία πληροί το 90% των σχετικών της υποχρεώσεων, την ώρα που η ΕΕ δεν έχει εκπληρώσει ούτε καν το 1% των όσων έχει υποσχεθεί σε Ελλάδα και Ιταλία για την ανακατανομή των προσφύγων.

Όμως η δραματικότερη επίθεση του ιταλού πρωθυπουργού έγινε τη δεύτερη ημέρα της συνόδου και είχε ως άμεσο στόχο της τη γερμανίδα καγκελάριο. «Δεν μπορείς να πεις ότι προσφέρετε και αίμα στην Ευρώπη, αγαπητή Άνγκελα», ανέφερε, κριτικάροντας την αντίθεση της Γερμανίας στην ταχεία ολοκλήρωση της διαδικασίας της ευρωπαϊκής τραπεζικής ενοποίησης. Στην κόντρα αυτή υποστηρίχθηκε, μεταξύ άλλων, από τον πρόεδρο Ολάντ, τον πορτογάλο πρωθυπουργό Κόστα, και τον Αλέξη Τσίπρα.

Η αποτυχία της τουρκικής λύσης

Για μία ακόμη φορά, της ευρωπαϊκής συνόδου προηγήθηκε με γερμανική πρωτοβουλία (φυσικά εξωθεσμικά) μία μίνι σύνοδος των «προθύμων» με τον τούρκο πρωθυπουργό Νταβούτογλου. Στη συνάντηση συμμετείχαν η Γερμανία, η Αυστρία, η Σουηδία, η Φινλανδία, η Ολλανδία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, η Ελλάδα, η Σλοβενία και η Πορτογαλία, ενώ σε χαμηλότερο επίπεδο εκπροσωπήθηκε αυτή τη φορά και η Γαλλία.

Οι Γάλλοι συμμετέχουν μεν, αλλά έχουν, σε χαμηλούς τόνους, εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους με το συνεχές καπέλωμα της ευρωπαϊκής προσφυγικής πολιτικής από τους Γερμανούς. Σημείωσαν την ενόχλησή τους για την ανακοίνωση από την Κομισιόν της ενίσχυσης της Τουρκίας με 3 δισ. ευρώ από τους εθνικούς προϋπολογισμούς (συμφωνία που έκλεισαν με τον Ερντογάν η Μέρκελ και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Τίμερμανς), χωρίς να έχει πρώτα συζητηθεί σε επίπεδο ηγετών των κρατών μελών. Παρ’ όλα αυτά, μαζί με τους Γερμανούς στηρίζουν ισχυρά την παράκαμψη των εθνικών κυβερνήσεων από τη νέα Frontex (μια που το πρόβλημα της τρομοκρατίας στη Γαλλία έχει να κάνει με τους πρόσφυγες που μπαίνουν από την Ελλάδα και όχι με τις κοιτίδες τζιχαντιστών στα προάστια του Παρισιού και των Βρυξελλών…). Να σημειωθεί ότι ο Ολάντ δήλωσε ότι η Γαλλία θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στο πλαίσιο του σχεδίου της Κομισιόν για την ανακατανομή 160.000 προσφύγων από την Ιταλία και την Ελλάδα, αλλά δεν θα συμμετάσχει σε κανένα άλλο παρεμφερές σχήμα στο μέλλον. Της υποκρισίας το ανάγνωσμα…

Για να επιστρέψουμε στη γείτονα, παρότι ο Νταβούτογλου προσπάθησε να πείσει ότι οι τουρκικές υπηρεσίες ασφαλείας έχουν συλλάβει 80.000 «παράνομους μετανάστες» που θα ταξίδευαν προς την Ευρώπη, τα στοιχεία, σύμφωνα και με non paper του Λουξεμβούργου που έχει την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είναι ότι η μείωση στις προσφυγικές ροές είναι μικρή και οφείλεται κυρίως στην κακοκαιρία.

Όπως κατήγγειλε και η Διεθνής Αμνηστία, οι Τούρκοι έχουν προχωρήσει στη σύλληψη και μεταφορά σε, χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ, «κέντρα φιλοξενίας» (που στην ουσία λειτουργούν ως κέντρα κράτησης) εκατοντάδων σύρων και ιρακινών προσφύγων, ενώ πρόσφυγες που φτάνουν στα τουρκικά σύνορα σπρώχνονται πλέον πίσω στις ζώνες συγκρούσεων. Το αποτέλεσμα, όπως έχει ήδη καταγραφεί από την ελληνική κυβέρνηση αλλά και διεθνείς οργανισμούς, είναι ότι πλέον τη θέση των σύρων προσφύγων στις βάρκες που περνούν στα ελληνικά νησιά έχουν πάρει Μαροκινοί, Αλγερινοί, Ιρανοί και Πακιστανοί. Ενώ η τουρκική μαφία, χάρη στη φαινομενικά εντονότερη αστυνόμευση, έχει πετάξει εκτός παιχνιδιού τούς μικρούς παίκτες και έχει αναλάβει εξ ολοκλήρου την παράνομη διακίνηση.

Επιπλέον, σύμφωνα με επίσημο έγγραφο που διέρρευσε, οι τουρκικές αρχές από τις αρχές Ιανουαρίου θα απαιτούν για την είσοδο σύρων προσφύγων από τρίτες χώρες την έκδοση βίζας. Ως αποτέλεσμα της κίνησης αυτής, σύροι πρόσφυγες που βρίσκονται στον Λίβανο ή την Ιορδανία θα εγκλωβιστούν εκεί επιτείνοντας την τρομακτική πίεση που ήδη η Βηρυτός και το Αμμάν αντιμετωπίζουν.


Σχολιάστε εδώ