Έφυγαν, έφτιαξαν κόμμα, το διέλυσαν και γύρισαν στο μαντρί

Η αρχή έγινε από τον Κ. Στεφανόπουλο, που το μακρινό 1984, μετά τη σύγκρουσή του με τον Κ. Μητσοτάκη και την αποτυχία του να εκλεγεί αρχηγός, αποχώρησε και έφτιαξε τη ΔΗΑΝΑ. Ο βίος της ήταν σύντομος κι ο κ. Στεφανόπουλος πέρασε σταδιακά στο περιθώριο. Μέχρι το 1995, οπότε ο Αντ. Σαμαράς, ως αρχηγός της Πολιτικής Άνοιξης, τον πρότεινε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το ΠΑΣΟΚ για λόγους τακτικής συμφώνησε.

Δεύτερη ισχυρή απόδειξη της ρήσης του αείμνηστου Ευ. Αβέρωφ, «όποιο πρόβατο φεύγει από το μαντρί, το τρώει ο λύκος», αποτελεί ο Αντ. Σαμαράς. Το 1993 ανέτρεψε την κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη κι έφτιαξε την Πολιτική Άνοιξη, της οποίας ο βίος υπήρξε βραχύχρονος. Χρειάστηκε να περάσουν οκτώ και πλέον χρόνια για να επιστρέψει στη Νέα Δημοκρατία, να εκλεγεί αρχηγός (της) και στη συνέχεια πρωθυπουργός.

Αντίστοιχες ήταν οι περιπτώσεις του Δ. Αβραμόπουλου με το Κίνημα Πολιτών (ΚΕΠ), του Στ. Μάνου με τη Δράση, της Ντ. Μπακογιάννη με τη Δημοκρατική Συμμαχία.

Ο μόνος που έχει -προς το παρόν- ξεφύγει από τον κανόνα είναι ο Π. Καμμένος, πλην όμως οι Ανεξάρτητοι Έλληνες βρίσκονται ακόμη στην αρχή τους (ιδρύθηκαν μόλις το 2012) και κανείς δεν γνωρίζει ποια θα είναι η κατάληξή τους.


Σχολιάστε εδώ