DEBATE στους διατροφικούς πειρασμούς των γιορτών
Μελομακάρονα
Σύσταση ανά 100 γρ. (2 κομμάτια)
Θερμίδες: 365,0 kcal
Πρωτεΐνες: 3,6 γρ.
Ολικό λίπος: 19,1 γρ.
Κορεσμένο λίπος: 2,5 γρ.
Μονοακόρεστα λιπαρά: 11,5 γρ.
Πολυακόρεστα λιπαρά: 4,0 γρ.
Χοληστερόλη: 0,0
Το δίδυμο ελαιόλαδο και καρύδια αποτελούν πολύ καλή πηγή αντιοξειδωτικών βιταμινών (κυρίως Ε) και καλών ωφέλιμων λιπαρών (μονοακόρεστα και πολυακόρεστα) λιπαρά, τα οποία έχουν καρδιοπροστατευτική δράση.
Ο συνδυασμός μέλι και καρύδια προσφέρει στον οργανισμό βιταμίνες του συμπλέγματος Β με αποτέλεσμα να ενισχύεται η πνευματική διαύγεια, η μνήμη και η καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.
Η κανέλα η οποία προστίθεται στα μελομακάρονα περιέχει ποσότητα σιδήρου με μεγάλη βιοδιαθεσιμότητα και σε συνδυασμό με τη βιταμίνη C του ξύσματος πορτοκαλιού τονώνει την άμυνα του οργανισμού και συμβάλλει στην πρόληψη της αναιμίας.
Κουραμπιέδες
Σύσταση ανά 100 γρ. (2 κομμάτια)
Θερμίδες: 463,0 kcal
Πρωτεΐνες: 7,8 γρ.
Ολικό λίπος: 26,9 γρ.
Κορεσμένο λίπος: 12,6 γρ.
Μονοακόρεστα λιπαρά: 9,5 γρ.
Πολυακόρεστα λιπαρά: 2,9 γρ.
Χοληστερόλη: 80,0
Αυξημένα κορεσμένα λιπαρά: Το βούτυρο το οποίο προστίθεται στον κουραμπιέ έχει αυξημένη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά οξέα, που αυξάνουν τα επίπεδα τόσο της ολικής, όσο και της κακής χοληστερόλης του αίματος και σχετίζονται μακροπρόθεσμα με πολλά χρόνια νοσήματα.
Πλούσιοι σε ζάχαρη: Η οποία απειλεί την υγεία των δοντιών (τερηδόνα) και η υπερβολική πρόσληψή της είναι πιθανόν να οδηγήσει σε παχυσαρκία.
Πλούσιοι σε πρωτεΐνες ανώτατης βιολογικής ποιότητας, οι οποίες αποτελούν δομικό συστατικό του μυϊκού συστήματος.
Βασιλόπιτα τύπου κέικ ή βασιλόπιτα τύπου τσουρέκι;
Διατροφική Ανάλυση (ανά 100 γρ.)
ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ τύπου ΚΕΪΚ
Ενέργεια: 350,0 Kcal
Ολικά λιπαρά: 18,0 γρ.
Κορεσμένα λιπαρά: 9,0 γρ.
Μονοακόρεστα λιπαρά: 6,0 γρ.
Πολυακόρεστα λιπαρά: 4,0 γρ.
Χοληστερόλη: 78,0
Νάτριο: 308,0 mg
Καλή πηγή ασβεστίου: Τόσο το γάλα όσο και τα αμύγδαλα τα οποία περιέχει είναι πολύ καλές πηγές ασβεστίου, στοιχείο απαραίτητο για την υγεία των οστών και των δοντιών και ιδιαίτερα σημαντικό για τη σύσπαση των μυών και την πήξη του αίματος.
Πλούσια σε πρωτεΐνες: Η βασιλόπιτα τύπου κέικ περιέχει αρκετά αυγά. Το αυγό είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, οι οποίες παρέχουν ενέργεια και βοηθούν στην ανάπτυξη και την ενδυνάμωση των μυών.
Υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά: Η μεγάλη ποσότητα βουτύρου που χρησιμοποιείται για την παρασκευή της αυξάνει κατά πολύ την ποσότητα κορεσμένων λιπαρών οξέων της βασιλόπιτας-κέικ. Τα κορεσμένα λιπαρά αυξάνουν τη χοληστερόλη και τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις.
Κοιτάζοντας τα παραπάνω στοιχεία οδηγούμαστε στο συμπέρασμα πως η βασιλόπιτα τύπου τσουρέκι είναι περισσότερο ωφέλιμη για τον οργανισμό μας από τη βασιλόπιτα τύπου κέικ, αφού συνδυάζει την απόλαυση της γλυκιάς γεύσης με χαμηλότερη πρόσληψη θερμίδων, νατρίου και λιπαρών.
ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ τύπου ΤΣΟΥΡΕΚΙ
Ενέργεια: 255,0 Kcal
Ολικά λιπαρά: 12,0 γρ.
Κορεσμένα λιπαρά: 4,0 γρ.
Μονοακόρεστα λιπαρά: 5,0 γρ.
Πολυακόρεστα λιπαρά: 3,0 γρ.
Χοληστερόλη: 65,0
Νάτριο: 105,0 mg
Καλή πηγή αντιοξειδωτικών: Η βασιλόπιτα τσουρέκι περιέχει μαστίχα, καθώς και ξύσμα πορτοκαλιού, εκ των οποίων και τα δύο έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, προστατεύοντας τα κύτταρα από τις επιδράσεις των ελευθέρων ριζών.
Σχετικά χαμηλή σε θερμίδες και λιπαρά: Λόγω του ότι περιέχει μικρότερη ποσότητα βουτύρου και ζάχαρης, η βασιλόπιτα τύπου τσουρέκι περιέχει λιγότερες θερμίδες από την ίδια ποσότητα βασιλόπιτας κέικ. Επίσης, τόσο τα ολικά όσο και τα κορεσμένα λιπαρά της είναι χαμηλότερα από αυτά της βασιλόπιτας κέικ.
Χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο: Το νάτριο, βασικό συστατικό του αλατιού, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την αρτηριακή πίεση. Η βασιλόπιτα τύπου τσουρέκι περιέχει συνήθως τη μισή ποσότητα αλατιού από τη βασιλόπιτα κέικ
Περιέχει μαχλέπι και μαστίχα: Το μαχλέπι δίνει την ιδιαίτερη μυρωδιά στο τσουρέκι και λόγω της κουμαρίνης και άλλων πικρών ουσιών που περιέχει, διαθέτει χωνευτικές και τονωτικές ιδιότητες.Η μαστίχα εκτός από το μεθυστικό άρωμα της, έχει και θεραπευτικές ιδιότητες για το στομάχι και το στόμα, έχει αντισηπτικές ιδιότητες και βοηθάει στην επούλωση των πληγών.