Τα μυστικά της Όλγας…

Και ξετυλίγοντας το κουβάρι των εμπειριών που έζησε, η όμορφη και δραστήρια αρτινή πολιτικός είπε:

Τα… γαλλικά του αντιδημάρχου…

«Το 1998 εκλέχθηκα δημοτική σύμβουλος στον Δήμο Αρταίων. Ήμουν η μόνη γυναίκα δημοτική σύμβουλος. Και έγκυος στην κόρη μου.

Είκοσι χρόνια μετά την εκλογή της προηγούμενης γυναίκας δημοτικής συμβούλου.

Θυμάμαι ακόμη την παραίνεση του τότε δημάρχου, στην πρώτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Επέστησε ο δήμαρχος την προσοχή στους υπόλοιπους για τον τρόπο που θα εκφράζονται πλέον στις συνεδριάσεις, μιας και θα συμμετείχα κι εγώ. Περισσότερο, όμως, θυμάμαι την ομιλία ενός δημοτικού συμβούλου.

Ήταν αρκετά μεγαλύτερος από εμένα ηλικιακά, συνάδελφος γιατρός και αντιδήμαρχος για πολλά χρόνια.

Όντας, λοιπόν, αθυρόστομος, δεν κατάφερε να συγκρατηθεί σε μια πρόκληση κατά τη συζήτηση κι άρχισε τα ”γαλλικά”.

Στην παρατήρηση του δημάρχου πως υπάρχει πλέον και μια γυναίκα ανάμεσά τους απάντησε το αμίμητο:

”Ποια γυναίκα λες; Την Όλγα; Η Όλγα δεν είναι γυναίκα. Είναι γιατρός”. Και συνέχισε απτόητος».

Και η Όλγα συνέχισε, καταλήγοντας στο σήμερα:

«Το 2006 ήμουν επικεφαλής της αυτοδιοικητικής μας παράταξης και υποψήφια δήμαρχος Αρταίων. Η πρώτη που διεκδικούσε το αξίωμα. Όσα χρόνια υπάρχει ο θεσμός. Πιστεύετε πως δεν έζησαν ικανότατες, δραστήριες, πολιτικοποιημένες γυναίκες στην Άρτα μέχρι το 2006; Ασφαλώς και έζησαν. Σε μια κοινωνία, όμως, τα στάτους της οποίας τις αποθάρρυναν, σε ένα κράτος με ελάχιστες υποστηρικτικές δομές για τους πολλαπλούς ρόλους τους, και σε έναν προσωπικό κύκλο αγαπημένων ανθρώπων που, προφανώς, τους άφηνε μικρότερο ζωτικό χώρο απ’ ό,τι σ’ εμένα.

Στις εκλογές του 2012 οι συμπολίτες μου με εξέλεξαν βουλευτή. Ήταν η πρώτη φορά που μια γυναίκα θα εκπροσωπούσε τον Νομό της Άρτας στην Ελληνική Βουλή. Τρία μόλις χρόνια πριν».

Τελικά, Όλγα, όλα μπορεί να τα κατακτήσει και η γυναίκα, και όχι μόνο σήμερα αλλά από παλιά, με τις αποδείξεις να είναι πάρα πολλές από το 1981 και μετά. Αρκεί να έχει στόχους και να είναι αποφασισμένη να παλέψει. Η πρώτη γυναίκα που μπήκε στη Βουλή ήταν η Ελένη Σκούρα, δικηγόρος, η οποία στις εκλογές του 1953 εκλέχθηκε βουλευτής Θεσσαλονίκης με τον Συναγερμό του Παπάγου. Η πρώτη δε υπουργός ήταν η Λίνα Τσαλδάρη, κόρη του ιστορικού και πρωθυπουργού Σπ. Λάμπρου και σύζυγος του πρωθυπουργού Παναγή Τσαλδάρη, η οποία εκλέχθηκε βουλευτής της ΕΡΕ στις εκλογές του 1956 και διετέλεσε υπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας στην κυβέρνηση Καραμανλή από το 1956 έως το 1958.


Σχολιάστε εδώ