Σενάρια εισόδου στην κυβέρνηση μελετούν στο ΠΑΣΟΚ!

Η Χαριλάου Τρικούπη φαίνεται να κλείνει και τις τελευταίες διόδους επικοινωνίας και συνεννόησης με το Μαξίμου και την Κουμουνδούρου, αν και αρκετά στελέχη επιμένουν πως δύσκολα αυτή η τακτική θα αποδώσει, καθώς οι παλιοί ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ και ένα σημαντικό μέρος του εκλογικού σώματος που το ψήφιζε και στη συνέχεια στράφηκε προς τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν αποκολλάται για να πάρει τον δρόμο της επιστροφής με τέτοιες επιλογές και πολιτικές απομόνωσης από τον χώρο που σήμερα εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, υπάρχουν στελέχη σε επιτελικές θέσεις που σημειώνουν με έμφαση ότι «μόλις περάσει η ένταση από τον μεγάλο καυγά που έγινε στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών και τα όσα ακολούθησαν και αφού, τουλάχιστον δημοσίως, υπάρξει μια συμβολική αναδίπλωση από το Μαξίμου, θα αναθερμανθούν οι σχέσεις ανάμεσα στους δύο χώρους».

Συνεκτιμώντας το ενδεχόμενο -το οποίο και θεωρούν ισχυρό- για εξελίξεις λόγω απώλειας δεδηλωμένης ή άλλων εξελίξεων, στη Χαριλάου Τρικούπη ξεκαθαρίζουν ότι το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν πρόκειται να μπουν στην κυβέρνηση ή τουλάχιστον δεν πρόκειται να μπουν μόνοι, ενώ επαναφέρουν και επανεξετάζουν την προεκλογική θέση τους πως θα μπορούσε να σχηματιστεί μια κυβέρνηση με οικουμενικό χαρακτήρα και με τη συμμετοχή της ΝΔ (και οπωσδήποτε του ΣΥΡΙΖΑ), στην οποία να μετείχε και το ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο εξετάζουν το ενδεχόμενο αυτό μόνο αν υπάρξει μια δεσμευτική προγραμματική συμφωνία.

Ωστόσο, στη Χαριλάου Τρικούπη ετοιμάζουν και μελετούν και άλλα σενάρια, όπως για οικουμενική ορισμένου χρόνου. Το επικρατέστερο σενάριο στη Χαριλάου Τρικούπη, στο ενδεχόμενο οικουμενικής ορισμένου χρόνου, είναι να παράσχουν μια χαλαρή στήριξη και να μην προτείνουν να αναλάβουν υπουργικά πόστα πολιτικά στελέχη του Κινήματος.

Καμία επαφή

Μέσα σε όλα αυτά, στο ΠΑΣΟΚ υπάρχει πάντα ο προβληματισμός για το «πού το πάει ο Ευ. Βενιζέλος» και τι τελικά θα πράξει. Όπως λένε έμπειρα στελέχη, δεν υπάρχει, για την ώρα τουλάχιστον, καμιά ουσιαστική επικοινωνία και επαφή του Ευάγγελου Βενιζέλου με τη Φώφη Γεννηματά. Συνεχίζει, πάντως, ο Βενιζέλος τις πληθωρικές και δυναμικές δημόσιες παρεμβάσεις του, ενώ στο μυαλό του πάντα υπάρχει η σκέψη για τη δημιουργία του περιβόητου ευρωπαϊκού κόμματος με ένα κομμάτι της Δεξιάς. Πολλοί δε είναι αυτοί που δεν αποκλείουν να συνυπάρξουν και πάλι μέσα σε αυτό το περιβόητο ευρωπαϊκό κόμμα ο κ. Βενιζέλος με τον κ. Σαμαρά, αφού, όπως λένε, θα κινηθεί σε γραμμή «αντιΣΥΡΙΖΑ» και «αντιΤσίπρας». Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Βενιζέλος κάνει δεύτερες σκέψεις για το αν μπορεί να συνυπάρξει πολιτικά με τον Αντώνη Σαμαρά και το κομμάτι εκείνο της Δεξιάς που τον ακολουθεί. «Με τον παλαιοσυντηρητισμό και τον παλιάς κοπής αντικομμουνισμό και το αυταρχικό ύφος που κουβαλάει ο Σαμαράς και η ομάδα του, μαγαζί δεν είναι εύκολο να γίνει. Αν ξαναβγούν μπροστά με αυτή τη ρητορική και τον παλιάς κοπής πολιτικό λόγο, όχι μόνο δεν θα υπάρχει πρόβλημα για τον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θα ενεργοποιηθούν πάλι τα αντιδεξιά αντανακλαστικά του κόσμου και θα μας μαυρίσει πολύ άσχημα», σημείωναν συνομιλητές του κ. Βενιζέλου.

Αν θέλει να φύγει, ας φύγει

Στο επιτελείο της κ. Γεννηματά, όπως λένε, δεν ασχολούνται με το τι κάνει ο κ. Βενιζέλος. «Αν θέλει να φύγει και να κάνει κόμμα είτε με τον Σαμαρά είτε με οποιονδήποτε άλλο, ας φύγει και ας το κάνει. Κανείς δεν θα τον παρακαλέσει να μείνει», αναφέρουν χαρακτηριστικά στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη.

Η στρατηγική της κ. Γεννηματά σ’ αυτήν τη φάση είναι να προσπαθήσει να μιλήσει στον κόσμο και κυρίως να επανασυσπειρώσει στο ΠΑΣΟΚ παλιά στελέχη του από μαζικούς χώρους, συνδικαλιστές, στελέχη από επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς, που είτε είχαν φύγει είτε είχαν αδρανοποιηθεί. «Αυτή θα είναι η καλύτερη διεύρυνση στην παρούσα φάση», έλεγαν χαρακτηριστικά στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη.


Σχολιάστε εδώ