Η τριμερής συνεργασία Ελλάδας – Αιγύπτου – Κύπρου ανοίγει μεγάλο παράθυρο ευκαιρίας

Και στη συνέχεια ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε: «Αυτή η συνεργασία πρέπει να συνεχισθεί, μετά την οριοθέτηση των αντίστοιχων ΑΟΖ, και σε επίπεδο εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων, είτε πρόκειται για κοιτάσματα φυσικού αερίου είτε πρόκειται για κοιτάσματα πετρελαίου, ανάλογα με την πρόοδο των ερευνών. Φυσικά, μια τέτοια συνεργασία προϋποθέτει τον πλήρη σεβασμό των οικονομικών ωφελειών κάθε χώρας, ανάλογα με το τι αποδίδει η εκμετάλλευση των αντίστοιχων ΑΟΖ».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναφερόμενος στον αιγύπτιο Πρόεδρο, επισήμανε με ιδιαίτερη έμφαση: «Πρόκειται για έναν Ηγέτη ο οποίος εξασφαλίζει τη σταθερότητα και την προοπτική της χώρας του, της Αιγύπτου, αλλά και τη σταθερότητα στην ευρύτερη -ιδιαίτερα ευαίσθητη, ιδίως στις μέρες μας- περιοχή, και όχι μόνον. Δοθέντος ότι ο σταθεροποιητικός ρόλος της Αιγύπτου επεκτείνεται, με ευεργετικές επιπτώσεις διεθνώς, και στον ευρύτερο αφρικανικό χώρο».

Με αφορμή τα τραγικά γεγονότα στο Παρίσι, όπου οι τζιχαντιστές έσπειραν τον θάνατο, προκαλώντας την παγκόσμια αντίδραση, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε «την τεράστια σημασία και συμβολή της Αιγύπτου στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Ιδίως δε της απεχθούς τρομοκρατίας των τζιχαντιστών, που, όπως αποδεικνύει η δράση τους -η άφατη τραγωδία του Παρισιού είναι ο πιο πρόσφατος αψευδής μάρτυρας-, διαπράττουν πολλαπλά και κατά συρροή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Οφείλω δε εδώ να τονίσω ότι η υπεύθυνη στάση της Αιγύπτου και του Προέδρου κ. El-Sisi διευκολύνει την έγκυρη τεκμηρίωση της άποψης ότι ο εγκληματικός φονταμενταλισμός των τζιχαντιστών τρομοκρατών στρέφεται, σε τελική ανάλυση, και εναντίον της ισλαμικής θρησκείας, αφού παραβιάζει βασικές αρχές του Ισλάμ, όπως αυτές προκύπτουν από το ίδιο το Κοράνι». Και στέλνοντας μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, διακήρυξε: «Με βάση τη Δημοκρατία μας και τον Πολιτισμό μας δεν πρέπει να αφήσουμε τον φόβο να απλωθεί πάνω από την Ευρώπη. Δεν φοβόμαστε τους τρομοκράτες. Με τους δημοκρατικούς μας θεσμούς και με αιχμή του δόρατος την έννοια της Ελευθερίας θα αντιμετωπίσουμε και τους τρομοκράτες και την εγκληματική τους δράση. Αυτή είναι η μεγάλη δύναμη της Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας και των θεσμών της».

Όχι σε θνησιγενές κράτος

Ως προς το Κυπριακό, ο κ. Παυλόπουλος διακήρυξε για άλλη μια φορά: «Η τουρκοκυπριακή πλευρά και η Τουρκία πρέπει να κατανοήσουν ότι οιαδήποτε λύση πρέπει να σεβασθεί, μεταξύ άλλων, και το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι πλήρες και ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης. Άρα η λύση του Κυπριακού πρέπει να γίνει με όρους που δεν είναι νοητό να υπονομεύσουν την ομαλή πορεία της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης και εντός Ευρωζώνης. Τούτο σημαίνει οπωσδήποτε λύση συμβατή με το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο. Δηλαδή, λύση η οποία διασφαλίζει την Κυπριακή Δημοκρατία ως κράτος κυρίαρχο στη διεθνή κοινότητα και ως κράτος που είναι πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης. Όχι ένα θνησιγενές κράτος. Οποιαδήποτε λύση που θα οδηγούσε σε ένα θνησιγενές κράτος θα παραβίαζε και το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο».

Κλείνοντας τη συνέντευξη στην εφημερίδα του Καΐρου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε: «Ανοίγονται τεράστιες δυνατότητες συνεργασίας Ελλάδας και Αιγύπτου στον ενεργειακό τομέα, με βασικό άξονα το φυσικό αέριο, όταν μάλιστα υπάρχει αυτό το εξαιρετικό κλίμα μεταξύ των δύο χωρών -στις οποίες προστίθεται, βεβαίως, και η Κυπριακή Δημοκρατία- ως προς την εποικοδομητική και αμοιβαίως επωφελή οριοθέτηση των αντίστοιχων ΑΟΖ, με βάση την εξυπηρέτηση του κοινού μας συμφέροντος, υπό το φως του σεβασμού των κανόνων του συνόλου του διεθνούς δικαίου, γραπτού και εθιμικού».


Σχολιάστε εδώ