«Γιατί δεν έκατσα καλά»

Την Πέμπτη το βράδυ, στην παρουσίαση του βιβλίου του με τον ευρηματικό τίτλο «Γιατί δεν έκατσα καλά» (απάντηση στο σύνθημα τότε των μαθητών «Κάτσε καλά, Γεράσιμε»), ήταν κατάμεστη η αίθουσα της Αρχαιολογικής Σχολής με ανθρώπους από όλους τους χώρους της πολιτικής και της πνευματικής ζωής του τόπου. Δικαιολογημένη η συγκίνηση του Αρσένη όταν πήρε τον λόγο κλείνοντας τη συζήτηση.

Αναφερόμενος στο σήμερα, τόνισε τα βασικά στοιχεία τα οποία θα πρέπει να έχει ο εθνικός διάλογος για την Παιδεία που ξεκινά, ώστε να είναι πετυχημένος. Επισήμανε ότι όλες οι πολιτικές παρατάξεις θα πρέπει κατ’ αρχάς να συμφωνήσουν στις βασικές αρχές που θα πρέπει να διέπουν το εκπαιδευτικό σύστημα (γενική παιδεία, ισότιμη πρόσβαση, διά βίου μάθηση κ.λπ.) και στη συνέχεια πρότεινε τη συγκρότηση μιας Ανεξάρτητης Αρχής Εκπαιδευτικών Υποθέσεων, που θα αποτελείται από μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας και θα πρέπει να αναλάβει το έργο της εξειδίκευσης.

Ο κ. Αρσένης εξέφρασε την πεποίθηση ότι «αν είχαμε ενεργήσει διαφορετικά 20 χρόνια πριν, σήμερα θα ήμασταν σε μια διαφορετική κατάσταση, όχι μόνο στην Παιδεία αλλά και σε πολλούς άλλους τομείς. Για να προχωρήσουμε μπροστά, πρέπει να έχουμε μελετήσει την Ιστορία μας και να έχουμε βγάλει και τα σωστά συμπεράσματα». Και πρόσθεσε: «Αυτή είναι η φιλοδοξία του βιβλίου: Να συζητήσουμε τι πήγε λάθος, γιατί πήγε λάθος, τι μπορούμε άλλο να κάνουμε για να προχωρήσουμε μπροστά».


Σχολιάστε εδώ