Από τον παππού στον γιο και από εκεί στον εγγονό

Διαχρονικό αίτημα όσων έβλεπαν το υπουργείο Εξωτερικών ως εργαλείο άσκησης εθνικής πολιτικής, όπου θα επιλέγονται και θα εκπαιδεύονται οι καλύτεροι, που θα αναδεικνύονται με ένα αδιάβλητο σύστημα εξετάσεων, ήταν η κατάργηση της γνωστής διαδικασίας των εκ των έσω διαγωνισμών και μεταφορά της όλης διαδικασίας στη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης.

Γιατί οι διπλωμάτες, που πρέπει να αποτελούν την αφρόκρεμα της δημόσιας διοίκησης σε ό,τι αφορά τα τυπικά προσόντα αλλά και τις ικανότητες, δεν μπορεί να επιλέγονται μέσα από διαδικασίες που πολύ συχνά εξεταστές είναι οι πρώην συνάδελφοι του μπαμπά τους, θείες και λοιποί συγγενείς.

Είναι τραγικός και ίσως εξηγεί σε έναν βαθμό και την απαξίωση της Διπλωματικής Υπηρεσίας ο τρόπος με τον οποίον μέχρι τώρα γίνονται οι εξετάσεις και η εισαγωγή νέων ακολούθων στη Διπλωματική Ακαδημία.

Αρκεί να ελέγξει κάποιος τους καταλόγους επιτυχόντων τα τελευταία είκοσι χρόνια και τότε θα εκπλαγεί, όταν δει με ποια συχνότητα καταγράφονται τα ίδια επίθετα. Από τον παππού στον γιο και από εκεί στον εγγονό.

Μια οικογενειοκρατία που διέλυσε την ιεραρχική δομή και την αποτελεσματική λειτουργία της Διπλωματικής Υπηρεσίας σε συνδυασμό με την έλλειψη θεσμικού πλαισίου, εντός του οποίου θα όφειλε να κινείται η πολιτική ηγεσία. Διότι απαξιώνεται η Διπλωματική Υπηρεσία και συγχρόνως κάθε πολιτική ηγεσία επιδιώκει αυτήν την απαξίωση, ώστε πλέον να νομιμοποιείται ο κάθε υπουργός να εφαρμόζει το… προσωπικό όραμά του για την Ελλάδα…

Ο ΣΥΡΙΖΑ πολλές φορές είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα καταργήσει αυτό το αναχρονιστικό και ρουσφετολογικό σύστημα εισαγωγής στη Διπλωματική Ακαδημία.

Κι όμως, τη Δευτέρα, ξαφνικά, ανακοινώθηκε η διενέργεια διαγωνισμού για την εισαγωγή 15 υποψηφίων ακολούθων πρεσβείας στις 19 Ιανουαρίου.

Φαίνεται ότι έχουν μείνει υπόλοιπα από τα ρουσφέτια του παρελθόντος.

Εκτός αν ισχύει αυτό που ψιθυρίζεται στους διάδρομους του ΥΠΕΞ ότι ετοιμάζεται για τις εξετάσεις και νεαρός σύμβουλος του κ. Κοτζιά, οπότε πλέον θα αποκατασταθεί και επαγγελματικά πλήρως…

***

• «Πόλεμο» με το Βελιγράδι ξεκίνησαν τα Σκόπια με αφορμή το… όνομα !Αφορμή έδωσε το γεγονός ότι στον Άξονα 10, στο τμήμα του που κατασκευάστηκε από την ΤΕΡΝΑ και εγκαινιάστηκε πριν από μερικές ημέρες, υπάρχει μια μεγάλη ταμπέλα με στοιχεία για το έργο που αναφέρει τα Σκόπια ως FYROM.

Έγιναν διαβήματα από τη σκοπιανή πλευρά αλλά το Βελιγράδι τους την είχε στημένη, καθώς υπενθύμισε ότι πριν από λίγες ημέρες τα Σκόπια δεν υπολόγισαν τις φιλικές σχέσεις, όταν ψήφιζαν υπέρ της ένταξης του Κοσόβου στην Unesco.

Και όχι μόνο αρνήθηκε το Βελιγράδι να κατεβάσει την ταμπέλα, αλλά ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Ίβιτσα Ντάντιτς, άφησε και έναν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα υπαινιγμό ότι πράγματι η Σερβία αναγνώρισε τα Σκόπια με το συνταγματικό όνομα «Μακεδονία», σε αντίθεση με πολλά άλλα κράτη εκείνη την εποχή, αλλά αυτό έγινε επί… καθεστώτος Μιλόσεβιτς!

• Η ελληνική κυβέρνηση, θέλοντας όλοι οι εταίροι να έχουν ακριβή και πλήρη εικόνα για το τι συμβαίνει στο Προσφυγικό, προσκάλεσε τους πρέσβεις των χώρων-μελών της ΕΕ στη Λέσβο, όπου οι υπουργοί Ν. Ξυδάκης και Γ. Μουζάλας τους παρουσίασαν τις ακριβείς διαστάσεις του προβλήματος άλλα και τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλονται για να αντιμετωπισθεί το προσφυγικό ρεύμα.

• Ένας από τους ξένους διπλωμάτες όμως θεώρησε ότι ήταν ευκαιρία για… φωτορεπορτάζ. Και έτσι κουβάλησε την υπερσύγχρονη φωτογραφική μηχανή του και άφησε την ενημέρωση και τραβούσε φωτογραφίες ακόμη και με μικρά παιδιά, προκαλώντας δυσάρεστα σχόλια και εντυπώσεις. Και μάλιστα οι εντυπώσεις ήταν ακόμη πιο αρνητικές, καθώς η συμπεριφορά αυτή σημειώθηκε από πρέσβη μιας από τις χώρες που κρατούν την πιο σκληρή στάση στο Προσφυγικό και ασκούν αφ’ υψηλού κριτική στη χώρα μας, την ώρα που οι ίδιοι σηκώνουν φράκτες και κλείνουν σύνορα. Το αποτέλεσμα ήταν ότι ο διευθυντής Πολιτικών Υποθέσεων Π. Μαυροειδής κάλεσε τον κροάτη πρέσβη και του εξήγησε, με τρόπο πολύ… πειστικό, πόσο άθλια ήταν η συμπεριφορά του, αφού και τους οικοδεσπότες του προσέβαλε και κυρίως τα μικρά παιδιά, που βρέθηκαν απροστάτευτα να ποζάρουν στην κάμερά του.

• Αν και η περίοδος είναι εντελώς αρνητική για πειραματισμούς στα ελληνοτουρκικά, ο Νίκος Κοτζιάς και το Μέγαρο Μάξιμου επιθυμούν διακαώς να εμπλακούν σε συνομιλίες για τα ανοικτά θέματα, όπως ο ίδιος ο πρωθυπουργός τα έχει χαρακτηρίσει.

Δεν γνωρίζω αν η τακτική αυτή βασίζεται σε συγκεκριμένα μηνύματα από την Άγκυρα, ελπίζω όμως να μη στηρίζεται στις γαλιφιές του Αχμ. Νταβούτογλου και στις φιλικές σχέσεις που θεώρει ότι έχει αναπτύξει ο κ. Κοτζιάς με τον ομόλογό του Μ. Τσαβούσογλου.

Γιατί, όπως γίνεται συνήθως, προσχωρούμε σε συνομιλίες, ανοίγουμε τα χαρτιά μας και όταν οι Τούρκοι κάνουν πίσω, προβάλλοντας τις γνωστές αιτιάσεις περί «γκρίζων ζωνών», περί εναέριου χώρου, περί αποστρατιωτικοποίησης, μένουμε με τις υποχωρήσεις στο χέρι…

• Στη Μόσχα για πολιτικές διαβουλεύσεις βρέθηκε την Τρίτη ο γ.γ. του υπουργείου Εξωτερικών Δ. Παρασκευόπουλος και είχε συναντήσεις με τους αναπληρωτές υπουργούς Εξωτερικών Αλεξέι Μεσκόφ και Βλαντιμίρ Τιτόφ. Εκτός από τα περιφερειακά ζητήματα, καθώς η ατζέντα ήταν βαριά λόγω της κρίσης με την Τουρκία, του Προσφυγικού και των εξελίξεων στη Συρία, συζητήθηκαν οι προετοιμασίες για τις εκδηλώσεις στο πλαίσιο της ανακήρυξης του 2016 σε Έτος Ελλάδας – Ρωσίας.

• Σε άνθρωπο των ειδικών αποστολών του Ν. Κοτζιά εξελίσσεται ο διευθυντής Πολιτικών Υποθέσεων του ΥΠΕΞ, πρέσβης Πέτρος Μαυροειδής, όπου ύστερα από σχεδόν εξαετή παραμονή στο Πακιστάν τώρα ασχολείται από το Προσφυγικό και τις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ για τα ΜΟΕ μέχρι το Κυπριακό για τη διαμόρφωση της πρότασης για τα θέματα ασφάλειας μετά τη λύση. Επιπλέον, τρέχει σε Ιράκ, Ιορδανία για επαφές και συγχρόνως έχει αναλάβει και τα παζάρια στο πλαίσιο της συνεργασίας της ΕΕ με το Πακιστάν, που όλο εγείρει προσκόμματα προκειμένου να μην εφαρμόζει τις συμφωνίες επαναπατρισμού που έχει υπογράψει με την ΕΕ.

• Αποσπάσεις στα πολιτικά γραφεία υφυπουργών. Ο Φώτης Κοντός, εκπαιδευτικός, αποσπάσθηκε ως διευθυντής στο πολιτικό γραφείο του Γ. Αμανατίδη, η Ειρήνη Δουδούμη από τον Δήμο Θεσσαλονίκης στο πολιτικό γραφείο του κ. Αμανατίδη, η Χρυσούλα Αδαμοπούλου από το Γενικό Λογιστήριο στο πολιτικό γραφείο του Δ. Μάρδα, η Ελένη Γεωργίλα από το υπουργείο Δικαιοσύνης στο πολιτικό γραφείο του Δ. Μάρδα, η Ευθαλία Καίτσινα από το υπουργείο Οικονομικών στο πολιτικό γραφείο του Δ. Μάρδα, ο Νίκος Αλμπανόπουλος, υπάλληλος της ΜΟΔ ΑΕ, στο πολιτικό γραφείο του Νίκου Ξυδάκη, ενώ η Ελισάβετ Μούρδου, υπάλληλος του υπουργείου Οικονομικών, από το γραφείο του αναπληρωτή γ.γ. ΔΟΣ Π. Τριάρχη στο γραφείο του γ.γ. ΔΟΣ Γ. Τσίπρα.

• Νέο διοικητικό συμβούλιο όρισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στο Ελληνικό Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών (ΕΚΕΜ). Στο νέο ΔΣ συμμετέχουν ο πρέσβης επί τιμή Δημήτριος Κοντούμας (πρόεδρος), ο πληρεξούσιος υπουργός Α’ Δημήτρης Καραμήτσος – Τζιράς (γραμματέας) και ο πληρεξούσιος υπουργός Β’ Παναγιώτης Οικονόμου.

Ο εξωφρενικός
[email protected]


Σχολιάστε εδώ