63,5 δισ. ευρώ φορτώθηκε ο ελληνικός λαός από την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών!

Συγκεκριμένα, απέκτησαν το 83% του τραπεζικού μας συστήματος καταβάλλοντας μόλις 5 δισ. ευρώ! Το 65% της Εθνικής το έχουν πλέον ιδιώτες και το 35% το έχει το ΤΧΣ (Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας), στην Πειραιώς το 74% ανήκει σε ιδιώτες και το 26% στο ΤΧΣ, στην Alpha Bank το 89% σε ιδιώτες και το 11% στο ΤΧΣ και στη Eurobank το 97,7% σε ιδιώτες και το 2,3% στο ΤΧΣ.

Η πρώτη ανακεφαλαιοποίηση, επί Αλογοσκούφη το 2008, στοίχισε στο Ελληνικό Δημόσιο 2,5 δισ. ευρώ, η δεύτερη 25 δισ. ευρώ, συν 15 δισ. ευρώ από την υπαγωγή στις τράπεζες αυτές του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, της ΑΤΕ και της Proton Bank, συν 15 δισ. ευρώ για τον αναβαλλόμενο φόρο, που θα τον πληρώσει ο κόσμος, συν άλλα 6 δισ. ευρώ που κόστισε η πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση.

Σύνολο, 63,5 δισ. ευρώ. Κι αυτά στην καμπούρα του ελληνικού λαού, συν τα 320 δισ. ευρώ που είναι το χρέος στους δανειστές μας.

Και φως για ρευστότητα στην Αγορά δεν φαίνεται

Όλα τα παραπάνω είναι η μία μόνο όψη του νομίσματος. Γιατί υπάρχει και η άλλη, που είναι ακόμη πιο οδυνηρή για τη χώρα μας και φυσικά για τους πολίτες της, αφού αυτοί θα πληρώσουν τον λογαριασμό.

Είναι τα δάνεια (ρευστότητα) που έχουν πάρει οι τράπεζες από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που ανέρχονται σε περίπου 120 δισ. ευρώ, μέσα στα οποία είναι και τα 80 δισ. ευρώ από τον ELA, με επιτόκιο 3%.

Με όλα αυτά τα βάρη, ρευστότητα στην Αγορά δεν πρόκειται να φανεί γιατί, όπως υποστηρίζουν έγκριτα στελέχη του τραπεζικού χώρου, θα χρειασθούν δύο χρόνια για να αρχίσει να αποδίδει ένα Plan B που θα αποφασισθεί για την από δω και πέρα λειτουργία των τεσσάρων τραπεζών. Αυτό το Plan B θα προβλέπει, επίσης, μείωση των δανείων που έχουν χορηγηθεί έως τώρα, κάτι που θα αυξήσει την ασφυξία των επιχειρήσεων, μεγάλων και μικρών.

Και Έλληνες στο κόλπο;

Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, στην ανακεφαλαιοποίηση συμμετείχαν και κεφάλαια ελληνικών συμφερόντων. Υποστηρίζουν ότι η συμμετοχή τους στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Πειραιώς είναι στο 40%, ενώ το 34% βρίσκεται σε ξένους θεσμικούς επενδυτές και το 26% στο ΤΧΣ. Στη Eurobank το ΤΧΣ έχει μόλις το 2%, στην Alpha Bank το 11% και στην Εθνική το 35%.

Παναγούλης: Υπάρχουν ποινικές ευθύνες

«Ένα τεράστιο σκάνδαλο, εθνικών διαστάσεων, συντελέσθηκε υπό τον ευφημισμό «ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών»», τονίζει ο ανεξάρτητος βουλευτής Στάθης Παναγούλης σε ερώτηση που κατέθεσε προς τους υπουργούς Οικονομικών και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, από τους οποίους ζητάει απάντηση στα εξής ερωτήματα:

1. Γιατί η κυβέρνηση ανέχθηκε αυτήν την εξαέρωση της συμμετοχής του Ελληνικού Δημοσίου στις τράπεζες και την απώλεια της αξίας των μετοχών του;

2. Ποια είναι τα επιθετικά funds που εισέβαλαν στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών;

3. Σκοπεύετε να διενεργήσετε άμεσα έλεγχο για τυχόν ποινικές ευθύνες των αρμοδίων υπουργών και του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδος για το παραπάνω ξεπούλημα;

***

Για ένα κομμάτι ψωμί πήραν τα «κοράκια» τα δάνεια!

Από τη στιγμή που οι τράπεζες πέρασαν σε ξένα χέρια, μετά τον απόλυτο αφελληνισμό τους με την ανακεφαλαιοποίηση, καλό είναι ο κόσμος που έχει επιχειρηματικό, αγροτικό, στεγαστικό ή καταναλωτικό δάνειο να πάρει μια γεύση για το τι τον περιμένει όταν θα εισβάλουν τα funds, τα «κοράκια» επί το ελληνικότερον…

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία από την εισβολή τους στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης:

• Στη Ρουμανία αγόρασαν τα «κόκκινα» καταναλωτικά δάνεια από τις τράπεζες σε τιμές που αντιστοιχούσαν από το 6% έως το 10% της ονομαστικής τους αξίας, στην Ουγγαρία από το 12% έως το 15%, στην Τσεχία και στη Σλοβακία από το 19% μέχρι το 21% και στην Πολωνία από το 11% έως το 14%.

• Τα επιχειρηματικά δάνεια στην Πολωνία πουλήθηκαν έναντι 6% με 10%!

• Για τα στεγαστικά υπάρχουν στοιχεία μόνο για την Ουγγαρία, όπου ο μέσος όρος αγοράς τους ήταν στο 53% της αξίας τους.

***

Μόλις 746,3 εκατ. ευρώ κάνουν οι 4 τράπεζες!

Ούτε στα χειρότερα όνειρά τους δεν θα μπορούσαν να φανταστούν οι συναλλασσόμενοι με τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες ότι δεν αξίζουν όλες μαζί ούτε ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Η αξία τους είναι 746,3 εκατ. ευρώ! Τόσο τις αποτίμησαν οι ξένοι επενδυτές. Ουσιαστικά, μηδενίστηκε η αξία τους, παρότι συνολικά τα ίδια κεφάλαια και των τεσσάρων τραπεζών ανέρχονται στα 24,6 δισ. ευρώ.

Αναλυτικά, η αποτίμησή τους ήταν:

• Η Εθνική αποτιμήθηκε στα… 71 εκατ. ευρώ, ενώ έχει ίδια κεφάλαια 6,5 δισ. ευρώ, υποτιμήθηκε δηλαδή 99%, με χρηματιστηριακή αξία 1,3 δισ. ευρώ.

• Η Πειραιώς αποτιμήθηκε στα… 18,3 εκατ. ευρώ, με ίδια κεφάλαια 6,6 δισ. ευρώ (99,7% υποτίμηση) και χρηματιστηριακή

αξία 177 εκατ. ευρώ.

• Η Alpha Bank αποτιμήθηκε στα… 510 εκατ. ευρώ, με ίδια κεφάλαια 6,9 δισ. ευρώ (93% υποτίμηση) και χρηματιστηριακή αξία 779 εκατ. ευρώ.

• Η Eurobank αποτιμήθηκε στα… 147 εκατ. ευρώ, με ίδια κεφάλαια 4,6 δισ. ευρώ (99% υποτίμηση) και χρηματιστηριακή αξία 353 εκατ. ευρώ.


Σχολιάστε εδώ