ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

***

• Επειδή από ανέξοδα λόγια έχουμε χορτάσει, κύριε γενικέ γραμματέα Εμπορίου, μήπως μπορείτε να μας πείτε πού θα βρείτε τα χρήματα για να προχωρήσετε στην ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας; Εκτός και αν, κύριε Παπαδεράκη, «λεφτά υπάρχουν», όπως προϋπήρχαν για κάποιους άλλους πολιτικάντηδες και ορισμένους άλλους κομματικούς σχηματισμούς, που ο λαός τους έστειλε στα σπίτια τους και στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας.

***

• Και κούρεμα και μείωση επιτοκίου και επιμήκυνση αποπληρωμής και λήψη νέων δανείων; Σαν πολύ γαλαντόμες δεν εμφανίστηκαν οι πιστώτριες τράπεζες στη συμφωνία βάσει της οποίας η METRO αποκτά το ελληνικό τμήμα της Βερόπουλος;

***

• Εκτίθεστε, κυρίες και κύριοι του ΚΥΣΟΙΠ! Μπορεί το νέο Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας να εδρεύει στην Ελλάδα, τη διαχείρισή του να έχουν οι ελληνικές αρχές, να λειτουργεί σύμφωνα με το ελληνικό νομοθετικό πλαίσιο και να έχει ως μοναδικό μέτοχο το Ελληνικό Δημόσιο, ωστόσο τα περιουσιακά του στοιχεία θα αποτελούν εγγυήσεις προς τους δανειστές, ενώ για την ίδρυσή του θα υπάρξουν συζητήσεις με τους «θεσμούς».

• Στις πόσες παρατάσεις θα έπρεπε να «καίγεται» η διαγωνιστική διαδικασία; Μήπως όλα έγιναν για να αποσυρθούν οι ανεπιθύμητοι; Οι ερωτήσεις μας αφορούν την καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών προς το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων για την αξιοποίηση έκτασης στο Ποσείδι Χαλκιδικής.

• Σφάξιμο με το γάντι! Σε αντίθεση με τα διοικητικά συμβούλια των συστημικών τραπεζών, αυτό της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων δήλωσε πως παρότι οι προθεσμίες είναι πιεστικές, δεν επιτρέπεται προνομιακή μεταχείριση παλαιών μεριδιούχων έναντι νέων.

• Σε μια ελεύθερη αγορά χωρίς στρεβλώσεις ο ανταγωνισμός είναι θεμιτός, κυρίες και κύριοι του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης! Ας εσείς ως management τον αναθεματίζετε, επειδή οι θυγατρικές των μεγάλων ζαχαροβιομηχανιών κερδίζουν μερίδια και ισχυροποιούν τη θέση τους, μπορείτε να παραιτηθείτε προκειμένου να αφήσετε να κάνουν τη δουλειά κάποιοι άλλοι που και θέλουν και μπορούν.

• Η μισή αλήθεια είναι χειρότερη από το ψέμα! Θεμιτή η προσπάθεια απόδοσης των μειώσεων στις τιμές του φυσικού αερίου προς τη βιομηχανία όσον αφορά την προνομιακή μεταχείριση των ΕΠΑ ως προς τη ρήτρα take or pay, ωστόσο αποκρύπτει το γεγονός ότι θα αυξηθούν μόλις ενισχυθούν οι αντίστοιχες του πετρελαίου.

• Η διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα, μέσω υποθαλάσσιου αγωγού, θα πρέπει να γίνει προκειμένου να μειωθεί σημαντικά το ύψος του τέλους ΥΚΩ, που πληρώνουμε όλοι στους λογαριασμούς ρεύματος για να απολαμβάνουν φθηνά τιμολόγια οι κάτοικοι του νησιού. Αν είναι να επενδύσει ο ΑΔΜΗΕ, προκειμένου να του επιστραφεί εντόκως το συνολικό κόστος μέσα σε μόλις λίγα χρόνια, τότε ποιο το όφελος για τους καταναλωτές από τις υποδομές της ημικρατικής εταιρείας;

• Ποιος κοροϊδεύει ποιον και γιατί σχετικά με τη σύμβαση παραχώρησης του ΟΛΠ; Ο υπουργός Ναυτιλίας, που θεωρεί πως οι δεσμευτικές προσφορές πάνε για τον Μάρτιο, ή το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, που περιορίζει το χρονικό διάστημα εντός του Δεκεμβρίου;

• Για να δούμε πόσο πραγματικές είναι οι σχέσεις συνεργασίας μεταξύ της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και των Ρωσικών Σιδηροδρόμων στην από κοινού κάθοδό τους στον διαγωνισμό για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ; Και εξηγούμαστε, λόγω του εμπάργκο της Ρωσίας στην Τουρκία: Θα βοηθήσει, άραγε, η δεύτερη την πρώτη να λάβει έστω και ένα μικρό κομμάτι από την πίτα των κατασκευαστικών έργων στη χώρα της;

• Δεν μας κάνει εντύπωση ότι άρχισαν οι πλειστηριασμοί των περιουσιακών της στοιχείων! Σιγά να μη δεχόντουσαν οι τράπεζες να έχουν, μετά την κεφαλαιοποίηση μέρους των απαιτήσεων της εταιρείας Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία, ποσοστό μόλις 15%. Μικρότερο, δηλαδή, τόσο από το Ελληνικό Δημόσιο που θα κατέχει το 37% αλλά και τους εργαζομένους με 27%.


Σχολιάστε εδώ