Τρεις… «τράπεζες» μαλώνανε σε ξένο αχυρώνα

Στη συνάντηση αυτή τους επεβλήθη η παροχή (με το… αζημίωτο) τεχνογνωσίας από την Παγκόσμια Τράπεζα για την ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου. Μάταια εξηγούσαν στο γραφείο του αντιπροέδρου πως δεν τίθεται θέμα έλλειψης τεχνογνωσίας αλλά έλλειψης πολιτικής βούλησης και κατ’ επέκταση χρηματοδότησης.

Αυτό που δεν έμαθε η (πρόσφατα διορισμένη) διοίκηση είναι πως μετά τις γιορτές θα τους ζητηθεί (ευγενικά) να ακυρώσουν τον διαγωνισμό για την κτηματογράφηση της υπόλοιπης χώρας, έτσι ώστε, χωρίς… εκκρεμότητες, να (παρα)δοθεί το έργο σε ένα «τραπεζικό τρίγωνο», που θα αποτελείται από την Παγκόσμια Τράπεζα, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης και είτε την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είτε την επικείμενη Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα. Το εν λόγω «τραπεζικό τρίγωνο» θέλει να επενδύσει στο Εθνικό Κτηματολόγιο σχεδόν 300 εκατομμύρια ευρώ, εισπράττοντας μέρος των μελλοντικών εσόδων του για τον επόμενο… μισό αιώνα.

Ιθύνων νους αυτής της ιδέας, η γνωστή σύμβουλος πρωθυπουργών και υπουργών Έλενα Παναρίτη, η οποία έχει προϋπηρεσία στο ΔΝΤ, στην Παγκόσμια Τράπεζα αλλά και στην «αξιοποίηση» ιδιωτικής και δημόσιας ακίνητης περιουσίας, στο Περού. Κάποιοι στη Μεσογείων σκέφτονται ήδη παραιτήσεις, φοβούμενοι την τύχη του Φουτζιμόρι…

***

Υπουργική «αφωνία»

Εν τω μεταξύ, οι «Διόσκουροι» του υπουργείου Περιβάλλοντος, ο Πάνος Σκουρλέτης και ο Γιάννης Τσιρώνης, μάλλον γνωρίζουν ότι με το νέο έτος το Κτηματολόγιο θα υπαχθεί στο υπουργείο Οικονομικών (συνδεόμενο με το Περιουσιολόγιο) και δεν ασχολούνται καθόλου με το ταλαιπωρημένο αυτό έργο. Ο μεν υπουργός προτιμάει, όπως ο προκάτοχός του, να… ενεργοποιείται για την Ενέργεια, ο δε αναπληρωτής του (οικολόγος γαρ) για τους δασικούς χάρτες. Μέχρι και κτίριο έχει βρεθεί στο κέντρο της Αθήνας για να στεγάσει το φοροεισπρακτικό (πλέον) Κτηματολόγιο. Φυσικά, σαν τους απατημένους συζύγους, η (προσωρινή) διοίκηση του έργου, όπως και οι εργαζόμενοι, θα μάθει τα νέα… τελευταία.

***

Δύο δεκαετίες για δύο ντουζίνες οικογένειες…

Στο νοτιότερο ελληνικό νησί και ταυτόχρονα νοτιότερο ευρωπαϊκό όριο, στη Γαύδο, κατοικούν 25 οικογένειες όλες κι όλες. Όμως η Γαύδος έχει σήμερα τεράστια στρατηγική αξία, γιατί επεκτείνει την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της χώρας μας (ΑΟΖ) και αποτελεί στρατηγικό σημείο σε παγκόσμιο επίπεδο (π.χ. για τη ρύθμιση των δορυφόρων). Οι ελάχιστοι μόνιμοι κάτοικοι ζητούν εδώ και δύο δεκαετίες την καταγραφή των εκτάσεών τους από το Κτηματολόγιο για να διωχθούν κάποιοι που έχουν καταπατήσει χιλιάδες στρέμματα στην περιοχή. Δυστυχώς, το κράτος προσπαθεί εδώ και είκοσι χρόνια να κάνει μια δουλειά που σε άλλη χώρα θα είχε τελειώσει σε εκατό μέρες (το πολύ).

***

«Μη Κυβερνητικός» αντιπρόεδρος

Εμμονή με τον αντιπρόεδρο του Κτηματολογίου, Βασίλη Βεσκούκη, έχουν -φαίνεται- ορισμένοι συνάδελφοί του. Μετά την καταγγελία (που οδηγήθηκε στη Βουλή) για την παράνομη αμοιβή του από το Πολυτεχνείο, παρότι αντιπρόεδρος στο Κτηματολόγιο, επανήλθαν. Αναρωτιούνται γιατί στο βιογραφικό του δεν αναφέρει και τη ΜΚΟ «Euronet – Ευρωπαϊκό Δίκτυο Εμπειρογνωμόνων και Τεχνομεσιτείας», της οποίας είναι (συμ)μέτοχος. Επίσης, εάν έχει ενημερώσει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου ή τους συναδέλφους του στο ΔΣ της εταιρείας για τη χρηματοδότηση που έχει λάβει μέχρι σήμερα από κάθε κρατική πηγή αλλά και αν έχει δοσοληψίες με το Δημόσιο. Είπαμε, «να είναι και να φαίνεται τίμια»…


Σχολιάστε εδώ