Το ποδόσφαιρο διαλύεται αλλά ουδείς ασχολείται…

Εντούτοις, άπασες οι συχνότητες δέχονται (και προβάλουν) με μέγιστη σπουδή τα διαφημιστικά σποτ τόσο του ΟΠΑΠ όσο και λοιπών στοιχηματικών εταιρειών, οι οποίες λέγεται ότι διαθέτουν αφεντικά από την Ελλάδα, αλλά έδρες στην Εσπερία! Θα σκεφθείτε ότι υπάρχει η ΕΡΤ με τα κανάλια της, που προσπαθεί όσο είναι δυνατόν -και όσο της επιτρέπουν οι συνδρομητικές εταιρίες, που ελέγχουν την εικόνα και το θέαμα- να ενημερώσει σε συγκεκριμένες ώρες και ημέρες.

Πέρα από την εικόνα, με την «Αθλητική Κυριακή», θα έλεγα πως πρόκειται για αθεράπευτο μπλα μπλα χωρίς κύρος και σημασία, αφού κατά τεκμήριο οι παρουσιαστές αποφεύγουν να πάρουν θέση για τις ασχήμιες των γηπέδων, τη σταθερή βία και την αγωνιστική μετριότητα που αποτελεί τον βασικό κανόνα κυρίως στο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα της πρώτης κατηγορίας. Αυτό στο οποίο αγωνίζονται 16 ομάδες και από την πρώτη ημέρα του τουρνουά οι πάντες γνωρίζουν τον πρωταθλητή!

Το ποδόσφαιρο ποτέ δεν βρισκόταν μπροστά σε τόσο μεγάλη πτώση

* θεάματος

* αξιοπιστίας

* ισονομίας

με συνέπεια τα αποτελέσματα να θεωρούνται πλέον δραματικά και το μέλλον να φαντάζει ιδιαιτέρως ζοφερό.

Εντούτοις, μπορεί να αδειάζουν οι εξέδρες, μπορεί οι ποινές (με τον νέο -υποτίθεται σκληρό…- νόμο) να κρίνονται βαρβάτες, μπορεί οι περισσότερες από τις οκτώ συναντήσεις την εβδομάδα να παραπέμπουν σε θέατρο σκιών, όμως στα προποτζίδικα οι φίλαθλοι (μπορείτε να τους θεωρήσετε και ως παίκτες ή τζογαδόρους) αναστενάζουν και περιμένουν πότε θα προκύψει το… ενδέκατο κόρνερ του ματς που προβάλει η Nova (ή ο ΟΤΕ), ώστε να βάλει παραδάκι στην τσέπη του. Εκεί καταντήσαμε. Ελάχιστοι ενδιαφέρονται για το αν θα νικήσει η καλύτερη ομάδα ή αν ο διαιτητής θα αποδειχτεί άριστος (στοιχείο που το ελληνικό κοινό έχει αρκετά χρόνια να απολαύσει) και δεν θα σφάξει τη μια ομάδα ευνοώντας σκανδαλωδώς την άλλη.

Αν έχετε προσέξει την καταιγίδα των διαφημιστικών σποτ του ΟΠΑΠ στα κανάλια, όλα του τα παιγνίδια, δηλαδή στοίχημα ποδοσφαίρου, ΤΖΟΚΕΡ, ΣΚΡΑΤΣ, κ.λπ., καταλήγουν στην πιθανότητα του εύκολου κέρδους. Που, όμως, μόνο εύκολο δεν είναι. Η παγίδα είναι στημένη άψογα και αν οι μικροπαίκτες συγχωρούνται κυνηγώντας με λίγα χρήματα το βαρβάτο κέρδος από τα απανωτά τζακ ποτ, οι κυνηγοί των αποτελεσμάτων στο στοίχημα δεν είναι παρά τα θύματα που συντηρούν τα πορτοφόλια των πονηρών.

Θέλω να πω ότι ελάχιστα αποτελέσματα ποδοσφαιρικών αγώνων είναι φυσιολογικά. Η υποψία πάντα καιροφυλακτεί, όμως οι παίκτες έχουν το μυαλό τους στο στημένο, μήπως και βάλουν το δάχτυλο και του λόγου τους στο μέλι του τεράστιου κέρδους. Δεν έχετε παρά να ρίξετε μια ματιά στις προηγούμενες αγωνιστικές του πρωταθλήματος και θα καταλάβετε το κόλπο (μην κάνετε όμως το λάθος να ψάξετε για αυτουργούς, διότι θα μπλέξετε…).

Ας υποθέσουμε πως μια ομάδα (ας πούμε στο πρωτάθλημα Γουαδελούπης…), που είναι αδιαφιλονίκητο φαβορί, παίζει στην έδρα της και πληρώνει… δεκάρες. Αν κάποιος (ή κάποιοι) έχει σχεδιάσει να κερδίσει κάτι παραπάνω από δεκάρες, δεν έχει παρά να απολαύσει ένα σκορ 3-1 που θα προκύψει στο τελευταίο εικοσάλεπτο της αναμέτρησης. Οι αποδόσεις, παίζοντας ζωντανά στο ταμπλό της εταιρίας, θα δώσουν μεγάλα ποσά. Και όταν (λέμε τώρα) θέλεις να ποντάρεις σε φαντάσματα και… σενάρια, δεν χρειάζεται να βάλεις στο γκισέ μια περιουσία (που θα οδηγούσε σε υποψίες). Με τέσσερα πεντακοσάρικα πήρες την μπάνκα.

Εννοείται πως τα πονηρά ματς δεν είναι αποκλειστικότητα της Σούπερ Λιγκ. Στην Αγγλία πρώτα δημιουργήθηκε το booking και μετά το ποδόσφαιρο (και αφού προηγήθηκαν οι… ιπποδρομίες, τα σκυλιά και τα κοκόρια). Ο φιλόδοξος υπουργός του Αθλητισμού Κοντονής, τον οποίο έχει εμπιστευτεί ο πρωθυπουργός, αρέσκεται σε παρατηρήσεις και επαφές με παράγοντες, γνωρίζοντας πως δεν θα μπορέσει ποτέ να βάλει το δάχτυλό του πάνω στο σημάδι της πληγής, ούτε, βεβαίως, να αποσοβήσει την ήδη αποφασισμένη αύξηση -κατά 0.05 του ευρώ- στη στήλη των παιγνίων του ΟΠΑΠ. Μια αύξηση που μεσούσης της οικονομικής κρίσης θα γονατίσει τόσο τους πελάτες όσο και τους πράκτορες. Λοιπόν;

Μένει η Δικαιοσύνη. Η οποία μπορεί να έχει μοιράσει ευθύνες, κατηγορητήρια και να προγραμματίζει δίκες, εντούτοις, έως ότου αποδειχθούν (ή το αντίθετο) όσα στοιχειοθετούνται από τον υπερκοριό της ΕΥΠ και τα εξόφθαλμα κόλπα στους αγωνιστικούς χώρους, τη σύσταση συμμορίας, κ.λπ., κάποιοι θα έχουν πλουτίσει για τα καλά (και δεν εννοώ τόσο τους διαιτητές όσο εκείνους που έχουν καταλάβει πως η παραδοσιακή ελληνική ατιμωρησία θα τους δικαιώσει).

Και τελικά είναι πιθανό -ως Πολιτεία- να τους προσφερθεί και κάποιο βραβείο από την Πολιτεία!

[email protected]


Σχολιάστε εδώ