Με τη… γαλοπούλα στην πλάτη θα πάνε να ψηφίσουν οι Νεοδημοκράτες

Το κλίμα… εκτεταμένης αδιαφορίας καταγράφουν όλες οι δημοσκοπήσεις, ενώ οι τέσσερις υποψήφιοι βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωποι με την απροθυμία ακόμη και των οργανωμένων μελών να μετάσχουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο στην εκλογική διαδικασία.

Αποτελεί σχεδόν κοινή διαπίστωση ότι και οι τέσσερις διεκδικητές της αρχηγίας αποδείχθηκαν κατώτεροι των περιστάσεων και δεν εμπνέουν την απαιτούμενη σιγουριά. Εύλογες είναι, ως εκ τούτου, οι ανησυχίες που εκφράζονται από αρκετά στελέχη ως προς τον βαθμό συμμετοχής στις εκλογές. Επισημαίνουν δε ότι στην περίπτωση που ο συνολικός αριθμός αυτών που θα πάνε στις κάλπες κινηθεί κάτω από ένα όριο (π.χ. τους 100.000), αυτό θα είναι ένα ισχυρό πλήγμα για την παράταξη. Στις αντίστοιχες εκλογές του 2009 υπολογίζεται (επίσημος αριθμός δεν υπάρχει) ότι πήραν μέρος πάνω από 600.000 πολίτες, αριθμός που στις παρούσες συνθήκες θεωρείται εξωπραγματικός. Επιθυμητός στόχος των κορυφαίων στελεχών είναι αυτή τη φορά να φτάσουν τις 300.000, κάτι που -όπως λένε- θα ανατρέψει ως έναν βαθμό την εντύπωση ότι η Νέα Δημοκρατία έχει χάσει την επαφή της με τους πολίτες. Ή, όπως υποστηρίζει ο Κυρ. Μητσοτάκης, ότι «έχει πάρει διαζύγιο από την κοινωνία».

Οι τέσσερις υποψήφιοι για την αρχηγία έχουν στη διάθεσή τους ακόμη δύο εβδομάδες, στην πλέον μακρόχρονη προεκλογική περίοδο που υπήρξε ποτέ, προκειμένου να πείσουν τους πολίτες με τα επιχειρήματά τους. Αν και δεν προκύπτει από πουθενά παρόμοια εκτίμηση, στο περιβάλλον του Β. Μεϊμαράκη επικρατεί αυξημένη αισιοδοξία ως προς την έκβαση της μάχης. Οι πλέον ένθερμοι υποστηρικτές του εμφανίζονται βέβαιοι ότι όχι απλώς θα κερδίσει τις εκλογές αλλά κι ότι θα αναδειχθεί αρχηγός από την πρώτη Κυριακή. Στις ημέρες που απομένουν μέχρι τις εκλογές, ο κ. Μεϊμαράκης θα ρίξει το βάρος του στο Λεκανοπέδιο, ενώ προγραμματίζει μία ακόμη επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη και τη Β. Ελλάδα, που αποτελούν το προπύργιο του Απ. Τζιτζικώστα.

Αντίθετα με την τακτική που είχε ακολουθήσει μέχρι τις 22 Νοεμβρίου, ο κ. Μεϊμαράκης θα πραγματοποιήσει έναν κύκλο εμφανίσεων (παρεμβάσεων) -ξεκίνησε ήδη- στα Μέσα Ενημέρωσης, ομολογώντας με τον τρόπο αυτό ότι ήταν άστοχη η επιλογή της αποχής όλο το προηγούμενο διάστημα. Προχθές έδωσε μια ραδιοφωνική (Real) και μια τηλεοπτική (Mega) συνέντευξη, ενώ μεθαύριο (Τρίτη) θα εμφανιστεί σε talk show («Ανατροπή») κι έπεται συνέχεια. Η αλλαγή τακτικής έχει να κάνει και με τα μηνύματα που παίρνει από τις δημοσκοπήσεις, όπου ναι μεν παραμένει πρώτος, αλλά η απήχησή του ακολουθεί καθοδική τροχιά και αν αυτό συνεχιστεί στις 20 Δεκεμβρίου ενδεχομένως να βρεθεί προ απροόπτου.

Την ίδια στιγμή, η δυναμική που κατέγραφε ο Απ. Τζιτζικώστας μέχρι και το φιάσκο του Νοεμβρίου παρουσιάζει σημαντική υποχώρηση, γεγονός που δεν αποδέχονται στελέχη του επιτελείου του. Επικαλούνται μάλιστα τα αποτελέσματα της τελευταίας δημοσκόπησης, όπου ο κ. Τζιτζικώστας είχε ένα σαφές προβάδισμα έναντι του κ. Μεϊμαράκη. Θεωρούν ακόμη ότι από όσα συνέβησαν τις τελευταίες εβδομάδες έχει κερδίσει πόντους, καθώς ο κόσμος της παράταξης αποτιμά θετικά τη στάση που τήρησε. Για το διάστημα μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου ο κ. Τζιτζικώστας προγραμματίζει κύκλο συνεντεύξεων στα Μέσα Ενημέρωσης και στοχευμένες περιοδείες σε περιοχές όπου «υπάρχει πρόβλημα». Είναι προφανές ότι η δύναμή του είναι στη Β. Ελλάδα, όπου οι ψηφοφόροι λειτουργούν και με τοπικιστικά κριτήρια και βλέπουν στο πρόσωπό του έναν νέο Μακεδονάρχη, κόντρα στα πολιτικά τζάκια της Αθήνας.

Από την πλευρά του ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει ρίξει αισθητά τους τόνους των παρεμβάσεών του, ωστόσο το τελευταίο διάστημα εμφανίζεται ανεβασμένος κι εξακολουθεί να θεωρεί ότι θα διεκδικήσει την αρχηγία με υψηλές πιθανότητες να τα καταφέρει. Αμφισβήτησε, όπως ήταν φυσικό, τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας που τον έδειχνε τρίτο και με μεγάλη απόσταση από τους κ. Τζιτζικώστα και Μεϊμαράκη. «Δεν εμπιστεύομαι τις δημοσκοπήσεις», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του, ενώ στενοί συνεργάτες του σημείωναν ότι η εν λόγω εταιρεία (Voice) στις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου προέβλεπε ντέρμπι μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος, ο Άδ. Γεωργιάδης επιχειρεί να αξιοποιήσει τα αμιγώς δεξιά χαρακτηριστικά της υποψηφιότητάς του, έχοντας στο παρασκήνιο και τη στήριξη του Αντ. Σαμαρά. Ωστόσο αυτά δεν αρκούν για να του δώσουν τη δυναμική αυτή που απαιτείται προκειμένου να διεκδικήσει την αρχηγία. Σε μια προσπάθεια να εκθέσει τους συνυποψηφίους του, πρότεινε να δεσμευτούν άπαντες ότι δεν πρόκειται να συνεργαστούν στο μέλλον με τον ΣΥΡΙΖΑ, ποντάροντας στο ότι κάποιος ή κάποιοι θα αποφύγουν να δεσμευτούν.

***

Οι όροι της Vodafone για να δεχθεί να κάνει τις εκλογές

Αύριο, εκτός απροόπτου, αναμένεται να πάρει τέλος το θρίλερ με τις εκλογές της Νέας Δημοκρατίας, καθώς απομένει να ρυθμιστούν ορισμένες τυπικές αλλά άκρως σημαντικές λεπτομέρειες. Η εταιρεία (Vodafone) που ανέλαβε την τεχνική υποστήριξη έχει ζητήσει από τη Λ. Συγγρού να της αποστείλει το αργότερο μέχρι αύριο το μεσημέρι τον κατάλογο με τα ονόματα των 1.200 ατόμων που θα εμπλακούν στην εκλογική διαδικασία, προκειμένου τις επόμενες ημέρες να αναλάβει να τους εκπαιδεύσει πάνω στο λογισμικό και το τεχνικό μέρος της διαδικασίας. Από τη Λ. Συγγρού υποστηρίζουν ότι υπάρχουν τα άτομα αυτά, αλλά μένει να φανεί αν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου θα καταφέρουν να φτιάξουν τον κατάλογο και να τον στείλουν στη Vodafone.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία είχε προτείνει να βρει εκείνη το προσωπικό που θα χειριστεί τα τερματικά, αλλά από τη Νέα Δημοκρατία απάντησαν αρνητικά, καθότι έτσι θα ανέβαινε κι άλλο το κόστος των εκλογών.


Σχολιάστε εδώ