Κλιμακώνονται οι πιέσεις για λύση του Κυπριακού

Η τουρκοκυπριακή πλευρά μάλιστα φρόντισε για μια ακόμη φορά, και ενώ είναι σε εξέλιξη οι συνομιλίες του κ. Αναστασιάδη με τον υποτιθέμενο μετριοπαθή Μ. Ακιντζί, να καταθέσει αυτές τις θέσεις στον ΟΗΕ με επιστολή του αντιπροσώπου του ψευδοκράτους Μεχμέτ Ντάνα, μέσω του τούρκου Μονίμου Αντιπροσώπου Χαλίτ Τσεβίκ.

Η επιστολή, που έχει ημερομηνία 13 Νοεμβρίου και δημοσιεύτηκε ως επίσημο έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στις 19 Νοεμβρίου, απαντά ουσιαστικά στην επιστολή της Κυπριακής Δημοκρατίας για τις παραβιάσεις του κυπριακού εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων από τουρκικά αεροσκάφη και πλοία, επιστολή η οποία δημοσιεύτηκε ως επίσημο έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφάλειας του ΟΗΕ (A/70/447-S/2015/822).

Στην επιστολή του ο τουρκοκύπριος διπλωμάτης υπερασπίζεται ουσιαστικά τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας θεωρώντας ότι αφορούν την «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» ως ξεχωριστή οντότητα, παρά το γεγονός φυσικά ότι το μόρφωμα αυτό του ψευδοκράτους δεν αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα.

Σε σχέση με τις καταγγελίες για παράβαση των κανόνων αεροναυτιλίας και των παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο τουρκοκύπριος διπλωμάτης επισημαίνει ότι «οι πτήσεις στον κυρίαρχο εναέριο χώρο της ”Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου” γίνονται υπό την πλήρη γνώση και συναίνεση των αρμόδιων αρχών του κράτους, επί του οποίου η ελληνοκυπριακή διοίκηση της Νότιας Κύπρου δεν έχει καμιά δικαιοδοσία ούτε το δικαίωμα να εκφέρει άποψη.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της ”ΤΔΒΚ” είναι η μοναδική αρμόδια αρχή για την αεροναυτιλία στον δικό της εναέριο χώρο…

Επίσης είναι αβάσιμος ο ισχυρισμός για τα τουρκοκυπριακά λιμάνια, δεδομένου ότι η ελληνοκυπριακή διοίκηση δεν έχει αρμοδιότητα και λόγο στη Βόρεια Κύπρο.

Αυτοί οι ισχυρισμοί αγνοούν τις υπάρχουσες πραγματικότητες επί του εδάφους, δηλαδή την ύπαρξη δύο ανεξάρτητων αυτοδιοικούμενων κρατών στο νησί της Κύπρου, όπου το καθένα ασκεί την κυριαρχία και την αρμοδιότητά του μέσα στο δικό του έδαφος…».

Στην επιστολή επιχειρείται η στήριξη του παρανόμου αεροδρομίου Ερκάν με το επιχείρημα ότι υπάρχει διαρκής αύξηση των μετακινήσεων από το αεροδρόμιο, με πλήρη τήρηση των κανόνων ασφάλειας και με την επισήμανση ότι η διαχείριση της εναέριας κυκλοφορίας γίνεται από τις αρμόδιες αρχές, ενώ καταλήγει τονίζοντας ότι οι αρχές του ψευδοκράτους είναι έτοιμες να συνεργαστούν με τις ελληνοκυπριακές αρχές για την ασφάλεια των πτήσεων!

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται η τουρκική πλευρά, το 2014 διακινήθηκαν 3.250.000 επιβάτες με 25.000 πτήσεις από και προς το Ερκάν.

Με συστάσεις προς τη Λευκωσία ότι ο εταίρος για τη λύση είναι οι Τουρκοκύπριοι και όχι η Τουρκία, ο τουρκοκύπριος αντιπρόσωπος στα Ηνωμένα Έθνη δηλώνει ότι αυτή τη στιγμή, που υπάρχει πρόοδος, πρέπει να «κατευθύνουμε όλες τις προσπάθειες για επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό στη βάση των παραμέτρων του ΟΗΕ και της Κοινής Δήλωσης της 11ης Φεβρουαρίου 2014 (σ.σ.: Δεν υπάρχει καμιά αναφορά στο κοινοτικό κεκτημένο και στις ευρωπαϊκές αρχές), που οραματίζεται έναν νέο συνεταιρισμό στη βάση της πολιτικής ισότητας των δύο λαών του νησιού, στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με δύο ιδρυτικά κράτη με ισότιμο καθεστώς».

Με περισσό θράσος, ο τουρκοκύπριος διπλωμάτης καλεί την… ελληνοκυπριακή πλευρά να σταματήσει την «αντιπαραγωγική και αναχρονιστική» ρητορική της, που «δεν αντανακλά το κοινό όραμα που εξέφρασαν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων», ενώ παραπέμπει στη συνολική λύση, που, όπως υποστηρίζει, θα λύσει και όλα τα εκκρεμή ζητήματα…

Με τέτοιες θέσεις πάντως, που επιβεβαιώθηκαν σε ό,τι αφορά τη διχοτομική λογική με τις δηλώσεις Νταβούτογλου και Ακιντζί στη διάρκεια της επίσκεψης του τούρκου πρωθυπουργού στα Κατεχόμενα την Τρίτη, είναι όλο και πιο δύσκολο να αντιληφθεί κανείς πώς η κυβέρνηση Αναστασιάδη προχωρά όλο και πιο βαθιά στην παγίδα που φαίνεται να έχει στηθεί από όσους θέλουν να απαλλαγούν μια και καλή από το Κυπριακό, προσφέροντας ένα μεγάλο δώρο στην Τουρκία, το οποίο όμως θα πληρώσει ο κυπριακός Ελληνισμός αλλά και οι ίδιοι οι (πραγματικοί) Τουρκοκύπριοι.

Κωνσταντίνος Τσάκαλος


Σχολιάστε εδώ