Θέλουν οι «θεσμοί» να διαλύσουν την Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία

Συγκεκριμένα, σε ομιλία του στη Βουλή στο πλαίσιο της συνεδρίασης των διαρκών επιτροπών οικονομικών υποθέσεων, παραγωγής, εμπορίου και κοινωνικών υποθέσεων, ο κ. Τρύφων έκανε λόγο για στοχευμένες δράσεις επιλεκτικής μεταχείρισης. Ο πρόεδρος της ΠΕΦ σημείωσε: «Το προαπαιτούμενο ως προς τις τιμές των φαρμάκων συνδέθηκε με μειώσεις τιμών μόνο στα παλιά, δοκιμασμένα και σαφώς οικονομικότερα φάρμακα.

Κι αυτό αδιαφορώντας για το γεγονός, ότι ο αριθμός των συνταγών κινείται σήμερα στα 65 εκατ., ενώ πριν από δέκα χρόνια ήταν στα 55 εκ. Παρ’ όλα αυτά, ουδείς προέβαλε ως προαπαιτούμενο τον έλεγχο της συνταγογράφησης και την εφαρμογή θεραπευτικών πρωτοκόλλων, όπως συμβαίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Αντί αυτού, όλη η έμφαση δόθηκε στα φάρμακα των 7 και 8 ευρώ, τα οποία αντιπροσωπεύουν το 3,4% της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, ήτοι 77 εκατ. ευρώ. Δεν είδαμε κάποιο προαπαιτούμενο για τα ακριβά εισαγόμενα φάρμακα των 25 ευρώ, όπου εκεί μιλάμε για 650 εκατ. ευρώ. Εάν λοιπόν αυτό δεν συνιστά προκλητική μεθόδευση εναντίον της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας και υπέρ των ξένων συμφερόντων, τότε τι είναι;».

Συνέντευξη στο POLITICO

Ο κ. Τρύφων μίλησε επίσης και στη διεθνώς αναγνωρισμένη ιστοσελίδα δημόσιας συζήτησης, POLITICO.eu στο πλαίσιο επίσκεψής του στις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια της οποίας εξήγησε τις θέσεις της ελληνικής παραγωγής φαρμάκων, τις οποίες παρουσίασε και στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αναφερόμενος στις προτάσεις των δανειστών, ο κ. Τρύφων τόνισε πως δημιουργούν μια παράδοξη κατάσταση, σημειώνοντας πως «οι τιμές των Ελληνικών Φαρμάκων έχουν υποστεί εξαντλητικές μειώσεις τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να χορηγούνται σήμερα με εκπτώσεις που φθάνουν στο 75% έναντι της αρχικής τιμής των εισαγομένων φαρμάκων.

Οι προτάσεις των «θεσμών» για περαιτέρω μείωση στις τιμές των προσιτών Ελληνικών φαρμάκων οδηγούν σε βέβαιο αφανισμό την εγχώρια φαρμακοβιομηχανία, χωρίς κάποιο όφελος για την κοινωνική ασφάλιση αλλά ούτε και για τους ασθενείς, των οποίων οι συμμετοχές θα εκτοξευθούν στα ύψη».


Σχολιάστε εδώ